Min Kultur: Margreth Olin kommer til Filmprek med «Selvportrett»

«Selvportrett» er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi.  Fossen døde 22. oktober i fjor.

«Selvportrett» er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Fossen døde 22. oktober i fjor. Foto:

Av

Norges fremste dokumentarfilmskaper Margreth Olin starter filmprek-året. Hun kommer med sin siste film «Selvportrett» tirsdag 4. februar. Filmen er en dokumentar om kunstfotografen Lene Marie Fossen, som døde av anoreksi i oktober i fjor.

DEL

Innsendt Filmen er like vond som den er vakker, og den vekker store følelser. Margreth Olin har aldri gått av veien for å vise oss de vanskelige sidene ved livet. Hun slo gjennom med filmen «Kroppen min» i 2002. Den fikk flere priser i Norge og i utlandet. Senere kom filmer som "Ungdommens råskap", "Engelen", "De andre" og "Mannen fra Snåsa". Nå er hun aktuell igjen med filmen "Selvportrett", en film hun har laget sammen med fotograf Espen Wallin og filmskaper Katja Høgseth.

  • Her kan du lese alt vil har skrevet om Filmprek.

Kunstner eller anorektiker

I filmen «Selvportrett» følger vi Lene Marie Fossen. Hun har vært syk av spiseforstyrrelse i over 20 år, men hun finner livskraft gjennom å ta bilder. Hun forteller åpent om sykdommen og tar oss med på reiser til utlandet, blant annet til et gammelt Lepra-sykehus i Hellas. I filmen møter vi også fotograf Morten Krogvold. Han er mektig imponert over kunstneren Lene Marie, og han hjelper henne med å få på plass en utstilling. Utstillingen får selv de tøffeste gutta til å gråte. Men hvordan kan vi skille mellom kunstneren og anorektikeren?

Lene Marie vil bli sett som kunstner, og ikke som syk. Men når alle bildene av henne viser oss et avmagret menneske, er det nesten umulig å skille kunsten fra sykdommen.

Filmprek på Fredrikstad kino

Tirsdag 4. februar møter Filmprek Margreth Olin til samtale om filmen. Vi vil snakke om hvordan filmen ble til, om de problematiske sidene ved den som har blitt diskutert i mediene i etterkant av premièren, om å leve med spiseforstyrrelser, både for den syke og for pårørende, og om å lage kunst av lidelse. Filmprek er en serie med filmvisninger og samtaler på Fredrikstad kino, som går inn i sitt fjerde år. I 2019 var Filmprek en av de tre nominerte til Årets utmerkelse på Frederikprisen.

  • Her kan du se trailer fra filmen:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken