Thoresen sier at hans bok forteller om de norske militære som falt under det tyske angrepet på Norge – i perioden mellom 9. april 1940 og kapitulasjonen 10. juni.

– Det norske forsvaret var gammelt og utdatert. Likevel kjempet norske soldater mot tyskerne lenger enn i noe annet land. Det hadde sin pris. Nesten 900 norske soldater og offiserer mistet livet i kampene i disse to månedene, sier han.

Drept på panserskipene

Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940 ble de gamle, norske panserskipene «Norge» og «Eidsvold» et lett bytte for de tyske krigsskipenes torpedoer.

– Panserskipene som var Norges stolthet ved unionsoppløsningen i 1905, var helt utdaterte i 1940, sier forfatteren.

Da disse panserskipene ble senket døde mange fra Østfold. De har fått hver sin lille biografi i Thoresens bok.

– I disse aprildagene i 1940 kom dødsbudskapet til mange hjem i Østfold, sier han.

Angrepet ved Fossum bru

I boken tar han blant annet for seg østfoldinger som døde på panserskipene, og under kampen om Fossum bru ved Askim i april 1940.

– Fossum bru ble ansett som den viktigste, så her ble hovedstyrken satt inn. Den 46-årige kapteinen Fredrik Solie fra Moss meldte seg til tjeneste etter det tyske angrepet på Norge den 9. april 1940, forteller han.

Solie ble sjef for brugruppe 3, som skulle vokte overgangen ved Fossum bru, slik at tyskerne ikke skulle komme seg over Glomma.

– Omtrent klokken 04.00 den 13. april var den norske styrken nedkjempet og revet opp etter harde kamper. Av de 129 nordmennene som var i brugruppe 3 falt 19 menn. Tyskerne hadde også store tap. De norske soldatene hadde holdt stillingen i omtrent et døgn, men overmakten og dårlig utstyr gjorde at de måtte trekke seg tilbake.

Døde på vei til Fredrikstad

Flere østfoldinger som ble drept på andre steder på Østlandet har også fått plass i boken. Blant dem er kontormann Frithjof Bjerknæs Jacobsen fra Onsøy som falt 21. april 1940 under kampene ved Ring (Lundehøgda) og Arve Andreas Karlsen som var stuert fra Fredrikstad og lå i forreste linje under kampene i Sør-Odal. Han falt der 14. april 1940.

Det er også flere lokale historier i boken – for eksempel den om sjåføren Karl Kristian Karlsen fra Moss.

– Underveis fra Moss til Fredrikstad ble en kolonne angrepet av fly 12. april 1940. Hans bil fikk en fulltreffer, og han døde ved ankomsten til Moss sykehus samme dag, forteller Thoresen.

– Må ikke glemme

Nesten 900 norske soldater og offiserer mistet livet i kampene i de to månedene mellom april og juni 1940.

Forfatteren av boka forteller at han mener det er viktig å fortelle de 80 år gamle historiene for å minnes alle som gikk bort.

– De ville forsvare fedrelandet sitt mot den tyske overmakten – med livet som innsats. Det er derfor vi, som lever i Norge nå, ikke må glemme dem – 80 år etter at den andre verdenskrig startet i Norge, avslutter han.