I alt fikk 492 prosjekter støtte av stiftelsen, hvorav 17 befinner seg i vårt distrikt.

Nederst i saken ser du en komplett liste over beløp og hvem som fikk støtte.

1 million til fullrigger

En av foreningene som fikk en spesielt raus tildeling, var Foreningen Fullriggeren Najaden. De håvet inn en million kroner til nytt tak.

– Dette var en fantastisk god nyhet! Pengene skal vi bruke til å bygge et helårig, transparent tak over skuta, sier Per Andersen, ildsjel og styremedlem i foreningen.

Han forteller at det nye taket vil tjene to formål:

– Med tak over hodet blir vi mindre væravhengig og kan utvide sesongen om bord. I tillegg vil det også bidra til å bevare skuta.

Til høsten

Arbeidet med å kjøpe og montere det nye taket tar foreningen fatt på over sommeren.

– Målet er å få opp taket i løpet av høsten. Vi har mange engasjerte medlemmer og dette gir oss virkelig en ny giv, sier han.

Som seg hør og bør for en god foreningsmann, benytter Andersen anledningen til å fri til nye medlemmer.

– Nye medlemmer er hjertelig velkommen, og båtkunnskap er ikke en nødvendighet. Vi er en forening uten plikter, men med uante muligheter, humrer han.

Skuta

Ildsjelen forteller at Najaden er bygget i 1897. Skroget er av tre, men skipets «skjelett», spantet, er av jern.

– Najaden er unik fordi den er helt autentisk slik som den var da den ble bygget. Den representerer også et teknologisk veiskille, sier Andersen med adresse til at båten er bygget med både tre og jern.

– Hva innebærer det at den er en «fullrigger»?

– Det er en seilskute med minst tre master, som alle er utstyrt med rær (tverrgående trestenger som seil festes til, red.anm.), svarer han.