Nett på sak Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.
Beslutningen om å gi Vy monopol på Østlandet og åpne for at gamle «NSB» skal overta Flytoget minner om skittent spill.
Aftenposten avslører i dag hvordan Arbeiderpartiets statsråd endret spillereglene underveis og tvang igjennom at Vy skulle få oppdraget til tross for at tilbudet lå milliarder av kroner over smertegrensen til Jernbanedirektoratet.
Saken er så stygg at den må ende på bordet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Jurist kritisk til hemmelig mandat fra samferdselsministeren
Både fagfolkene og kundene fortrekker Flytoget og konkurranse, mens Arbeiderpartiets største økonomiske sponsor LO vil ha Vy og monopol. Statsråd Jon-Ivar Nygård valgte å høre på monopolistene, og kan ha brutt habilitetsreglene, ifølge jurister Aftenposten har snakket med.
Flytoget er en av landets mest populære tjenester. Hele 79,4 prosent av kundene er tilfredse, viser kundetilfredshetsundersøkelsen til BI. Og slik har det vært i en årrekke. Flytoget får betalt for å være kunderettet og scorer år for år helt i toppen.
Til sammenligning er Vy på 127. plass, med 66,8 prosent kundetilfredshet. Og slik har det vært i flere år, Vy ligger mot bunnen av oversikten.
Kundene elsker Flytoget og hater Vy, for å si det litt tabloid.
Norsk jernbane har vært vanstyrt over lang tid, og gamle NSB var selskapet som levde på milliardoverføringer fra staten hvert eneste år. Selskapet var fagforeningstyrt og lite kunderettet.
Da jernbanestrekninger ble satt ut på anbud, ble driften billigere for staten. Samtidig innebar utfordringer fra selskaper som Go-Ahead, SJ Norge og Flytoget at det ble konkurranse - på pris, avganger og bekvemmelighet ombord.
Dette var et skrekkscenario for Vy, som opplevde å tape anbud. Det store slaget kom til å stå om de to togområdene på Østlandet, der det lenge lå an til at Flytoget og Vy skulle få hvert sitt område.
Statsråden endrer spillereglene
For Flytoget har prosessen vært helt håpløs.
Først skulle Flytoget få konkurrere om Østlandet, men så kommanderte statsråd Jon-Ivar Nygård fagfolkene i Jernbanedirektoratet om å gi Vy minst ett av områdene. I brevet som ble sendt 2. desember i fjor heter det: «Dette innebærer at minst én av avtalene skal tildeles Vy».
Ifølge faksimilen i Aftenposten ble pålegget ble unntatt offentlighet etter Offentlighetslovens paragraf 15, 1. ledd, for å sikre forsvarlige interne avgjørelsesprosesser.
Men Vy nøyde seg ikke med den halvparten, og la inn bud på hele Østlandet - noe Flytoget ble nektet, uvisst av hvilken grunn. Aftenposten har spurt flere ganger, men departementet vil ikke svare.
Dette minner sterkt om spillet i tegneserien Tommy og Tigerne, Tommyball, der reglene endres hele tiden av Tommy.
Utfallet er at Vy seiler inn til å overta de to største kontraktene i norsk jernbane de ti neste årene for godt over 20 milliarder kroner.
Uakseptabelt dyrt
Hva skattebetalerne ville spart på konkurranse, får vi aldri vite siden Flytoget ble nektet å delta.
I en sladdet versjon av saken viser Jernbanedirektoratet til at Vys tilbud er på 21,7 milliarder kroner, noe som er et ukjent antall milliarder kroner høyere enn direktoratets akseptable vederlag.
I klartekst kommanderer altså samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fagfolkene i Jernbanedirektoratet om å godta et tilbud som er uakseptabelt dyrt og gi Vy ti års monopol på togdriften på Østlandet.
Flytogets direktør Nicolai Bryde er dypt sjokkert over det som har skjedd på bakrommet: — Vi sitter igjen med følelsen av å ha blitt lurt i et spill hvor vinneren ble bestemt for lenge siden, og hvor spillereglene ble endret underveis, sier han til Aftenposten.