Gå til sidens hovedinnhold

Organiserer utlån av ballkjoler ved Gressvik Ungdomsskole

Flere skoler lager ordninger for at alle skal få muligheten til å delta på juleball

Artikkelen er over 4 år gammel

Marianne Kristiansen har motatt omkring 40 ballkjoler fra sine venner på Facebook, men savner dresser til gutta.

12. januar er det juleball for elevene på 9. og 10. trinn ved Gressvik ungdomsskole. For mange er det vinterens høydepunkt, men ikke alle har økonomi til å delta. Det har lærer Marianne Kristiansen gjort noe med.

Samler inn pentøy

– Det er mange som ikke har råd til å bruke en tusenlapp på en kjole, og som derfor føler de ikke kan være med på ballet, sier hun.

– På den måten er det mange som blir stengt ute når de andre snakker om ballet. Det ville jeg gjøre noe med, så jeg la ut en melding på Facebook og spurte om noen av mine 800 venner der hadde noe å bidra med. Nå har vi fått inn rundt 40 kjoler.

Vil ha flere dresser

Kristiansen har også fått inn sko, smykker og vesker som kan brukes til kjolene, men det er spesielt en ting hun savner.

– Vi har også gutter på skolen som ikke har tilgang på penklær til juleballet, så om noen har dresser eller skjorter og penbukser blir vi veldig glad for å få inn dette og, forteller hun.

– Inspektøren vår har sagt at han skal donere en dress, så får vi satse på at den passer noen, legger hun lattermildt til.

LES OGSÅ: Bruker tusener på skoleball

Blir som et bibliotek

Da ideen om et eget lager med penklær som elevene kan låne kom over Kristiansen tok hun kontakt med rektor som igjen tok kontakt med foreldreutvalget ved skolen. Utvalget har sagt de skal se på mulighetene for å finansiere rens av kjolene etter bruk. I et bomberom i kjelleren har hun fått plass til kjolene som blir organisert i en katalog.

– Dette blir som et bibliotek bare med kjoler og dresser, ser Kristiansen.

– Jeg har tatt bilder av alt, nummerert det og satt det inn i en perm. Elevene kan kontakte meg på kontoret, så går vi ned og finner en kjole eller en dress som blir registrert på han eller henne. Det hele er veldig diskret, og ingen andre trenger å få vite hvor kjolene kommer fra.

LES OGSÅ: Tok avstand fra limousin-presset ved å gå til skoleballet i 15 minusgrader

Elevene er positive

Christoffer Dahle sitter i elevrådsstyret, og kan fortelle at han tror det er mange som vil benytte seg av tilbudet.

– Jeg synes det er et flott tiltak, sier han.

– Jeg tror det er et større press på jentene enn på guttene når det er snakk om ball, men det finnes også gutter som ikke har mulighet til å kjøpe en dress til bare dette arrangementet.

– Det er nok mange som kommer til å benytte seg av tilbudet, og ikke bare de som har dårlig råd, legger Anders Iversen til.

Han sitter også i elevrådet, og mener mange kan ha godt av en slik ordning.

– Det er ikke alle som mener det er nødvendig å bruke masse penger på en kjole eller en dress selv om de kanskje har muligheten. Dette er en måte å sende ut singnaler om at det er greit å tone det hele litt ned.

 

LES OGSÅ: – Her har det blitt mye mindre kjøpepress

Stort pengefokus

De siste årene har flere skoler i Fredrikstad forsøkt å tone ned pengebruken på juleballene ved byens ungdomsskoler. Guttene forteller at skolen har oppfordret elevene til å revurdere bruken av for eksempel limosin, men at de ikke kan forby det.

– Elevene har blitt rådet til å ikke benytte seg av limosin, men det er jo en personlig sak, så om noen ønsker det er det ikke forbudt. Men lærerne ønsker ikke at man skal kjøre inn i skolegården, avslutter Dahle.

Flere skoler i Fredrikstad ser på muligheten for å starte lignende prosjekter, og på Kvernhuset ungdomsskole ble det tidligere i høst arrangert en «kjolebyttekveld» der elevene kunne komme å kjøpe kjoler billig, eller låne av andre elever.

Kommentarer til denne saken