Gå til sidens hovedinnhold

Milepæl for nye Onsøyheimen: – Jeg smiler litt, for jeg er veldig glad

Det var god stemning da helse- og velferdsutvalget enstemmig gikk inn for å gi startskuddet for bygging av nye Onsøyheimen for inntil 543,3 millioner kroner.

For abonnenter

– Jeg smiler litt, for jeg er veldig glad, sa utvalgsleder Helene Matri (Ap) da hun presenterte saken for medpolitikerne i utvalgets møte onsdag 11. november:

Å ta selve investeringsbeslutningen på at kommunen nå skal bygge nye Onsøyheimen sykehjem for inntil 543,3 millioner kroner (kostnaden vil med 85 prosents sannsynlighet komme på dette beløpet eller lavere).

– Veldig glad

For kort tid siden kunne Fredriksstad Blad fortelle at kommunen regner med å stikke spaden i jorden for det nye sykehjemmet i løpet av de aller første månedene neste år. Før det må altså investeringsbeslutningen tas, og den var det enstemmig stor glede rundt i helse- og velferdsutvalget på onsdag.

– Jeg er veldig glad for at denne saken ligger her som en investeringsbeslutning, veldig glad for at Onsøyheimen nå kommer og veldig glad for at konseptet blir som det blir, sa Eva K. Andersen (Frp).

– Det er en glede å få lov til å være med på dette. Jeg ønsker entreprenører og alle andre lykke til, sa Arne Sekkelsten (H).

Tror tilbudet blir bedre enn før

– Dette kommer til å bli et godt sykehjem og det kommer til å bli mye bra velferdsteknologi. Jeg tror det blir et mye bedre tilbud til innbyggerne på sykehjemmet vårt enn det vi kanskje har kunnet tilby tidligere. Selv om det har tatt lang tid, er jeg glad for at prosessene frem til nå har vært gode, sa Rune Fredriksen (Ap).

  • Les også:

For – som Fredriksstad Blad har skrevet flere saker om – har det tatt langt mer tid enn det som var planen i utgangspunktet å komme frem til at det nærmer seg byggestart.

Blant annet har byggingen vært utsatt av økonomiske hensyn. Saken har også tilbrakt tid hos Fylkesmannen, etter at en Gressvik-beboer klaget på planutvalgets ja til bygging uten at det ble laget ny reguleringsplan først.

– Trist hvis dette ikke gir flere plasser

Nå er det altså like før byggestart, og kommunen kalkulerer med full innflytting i mars 2023.

Men noen skår i gleden for enkelte av representantene i utvalget, var det. Marianne Kristiansen (Pp) påpekte at antallet sykehjemsplasser i kommunen totalt, ikke er planlagt å øke de nærmeste årene selv om det kommer 120 nye plasser på Onsøyheimen.

– Vi er også kjempeglade for at dette kommer nå, men det er trist og svært beklagelig hvis vi kommer i en situasjon som medfører at dette bygget ikke fører til flere sykehjemsplasser. Vi skal gjøre alt vi kan for at ikke det skal skje, sa Kristiansen.

Men hvor er treningsrommet?

MDG sa seg også glade for det nye sykehjemmet, men undret seg over mangelen på én ting: Lokaler til fysisk aktivitet. Gudmund Grønhaug pekte på all oppmerksomheten kommunen har med tanke på forebygging.

– Da blir det mildt sagt underlig når det ikke er satt av en eneste kvadratmeter til fysisk aktivitet i bygningsmassen, sa Grønhaug.

Avgjøres 10. desember

Saken skal nå innom blant annet formannskapet, før bystyret tar den endelige beslutningen 10. desember. I samme møte skal bystyret også sette av pengene til sykehjemmet i budsjettet for neste år og i handlingsplanen for de nærmeste årene.

Der er anbefalingen fra kommunedirektøren å sette av 80 millioner kroner neste år til Onsøyheimen – og resten av summen mellom 2022 og 2024.

Kommentarer til denne saken