Musikalsk påskeegg fra kirken

Det blir kjente og kjære låter med Bjørnar Spydevold og Cathrine Iversen i Østre Fredrikstad kirke, torsdag 18. april.

Det blir kjente og kjære låter med Bjørnar Spydevold og Cathrine Iversen i Østre Fredrikstad kirke, torsdag 18. april. Foto:

Av

Gjennom hele påsken byr kirken på godbiter med Kåre Nordstoga, Bjørnar Spydevold, Borge musikkorps, og mange andre dyktige musikere. De gir deg smaker av Bach, Mozart, Piazolla, Gershwin, poplåter og lokale komponister. Her er det bare å fråtse!

DEL

InnsendtLørdag 13. april er det klart for lunsjkonsert i Domkirken. Denne gangen blir det variert kammermusikk med blåsere fra Borge Musikkorps. Her får publikum høre toner av bl.a. Svendsen, Mozart, Bach, Piazzolla, Riedel, Bye, Monk, Gershwin m.fl. Kort sagt; alt fra «gamle klassikere» til nye spesialskrevne arrangementer. Dette blir noe for enhver smak.

Musikerne har delt seg i to grupper som de kaller for Borge BlåseKvintett og KorNium. (Sistnevnte er en duo bestående av kornett og eufonium.) Konsertkonseptet har de kalt «Musikk mellom himmel og jord».

Både Mozart, Piazolla og Gershwin står på programmet når en gruppe fra Borge musikkorps spiller i Fredrikstad domkirke, lørdag 13. april.

Både Mozart, Piazolla og Gershwin står på programmet når en gruppe fra Borge musikkorps spiller i Fredrikstad domkirke, lørdag 13. april. Foto:

Bach med Kåre Nordstoga

Onsdag 17. april kan du oppleve Kåre Nordstoga – en av Europas fremste konsertorganister. Da fremfører han et rent Bach-program i Fredrikstad domkirke.

Nordstoga har en helt spesiell interesse for Bach, noe som avstedkom den kjente serien på 30 lørdagskonserter (1990-1992). Nordstoga samarbeider jevnlig med eliten av norske musikere som f.eks. Ole Edvard Antonsen, Arve Tellefsen og Knut Buen.

Bjørnar Spydevold og Cathrine Iversen

Torsdag 18. april (skjærtorsdag) kan du oppleve to av Fredrikstads mest populære sangere i Østre Fredrikstad kirke. Med konserten «Vår påske» vil Cathrine Iversen og Bjørnar Spydevold tolke noen av våre vakreste sanger. Det blir en varm og lavmælt stund i kirken midt i påskehøytiden.

Publikum får høre sanger som «Til alle tider», «The prayer», «Where you there», «You raise me up» og mange flere. Med på piano er Dagfinn Klausen. Linn-Therese Jordheim Larsen bidrar med tekstmeditasjon. Det blir en kort nattverdmesse mot slutten av konserten. Gratis inngang –  gave ved utgang.

Myteomspunnet verk

Langfredag fremfører Borg Domkor Henrik Ødegaards Matteuspasjon på gudstjenesten. Pasjonen er skrevet til Fredrikstad domkirke og dirigent Tore Erik Mohn i 2009. Verket er bygget over lidelsesberetningen fra Matteusevangliet og diktet «Du smertenes mann» av Arnold Eidslott.

Domkoret fremfører også Gregorio Allegris myteomspunne verk «Miserere». Det er berømt av flere grunner, det har en høy c i sopranen, som gjentas flere ganger. Verket var skrevet spesielt for Det sixtinske kapell i Vatikanet, og skulle ikke fremføres noe annet sted. Det gikk bra helt til Mozart var på besøk, hørte verket, og skrev det ned fra hukommelsen …

Strykere og dans i Glemmen kirke

Sanger Helga Johanne Størdal medvirker på pasjonsaften i Glemmen kirke fredag 19. april.

Sanger Helga Johanne Størdal medvirker på pasjonsaften i Glemmen kirke fredag 19. april. Foto:

Langfredag er det duket for tradisjonsrik pasjonsaften i Glemmen kirke. På programmet står musikk av Bach, samt Egil Hovlands pasjonsspill «Langfredag». Sangerne Helga Johanne Størdal og Randi Clausen Aarflot synger satser fra Stabat Mater av Alessandro Scarlatti. Vi får også høre den vakre arien «Zerfliesse» fra Johannespasjonen av J.S. Bach.

Kvelden avsluttes med «Langfredag» av Egil Hovland, hvor blant annet de vakre salmene «Tårnhøye bølger» og «Vær sterk, min sjel» inngår. Elizabeta Graovac og Johanna Becker spiller fiolin, mens Ketil Størdal spiller cello og Trond Gilberg orgel. Margrete Kvalbein danser, og en mannskor-gruppe deltar. Det er gratis inngang og kollekt ved utgangen. Konserten kan kombineres med den økumeniske korsvandringen i forkant, som starter ved St. Birgitta katolske kirke.

Pauker og påskeliljer

1. påskedag blir kirkegjengerne i Glemmen kirke tatt imot av et stort kor og masse barn med påskeliljer. På galleriet står ikke mindre enn sju messingblåsere og en paukeslager når «Påskemorgen slukker sorgen» skal tone ut i kirken som første salme.

Salmedikter og tidligere sogneprest i Glemmen, Øystein Thelle, har skrevet en helt ny påskesalme som skal synges for første gang. Thelle er representert med flere salmer i Norsk Salmebok. Den nye teksten er tonesatt av kantor Trond Gilberg, som har arrangert alle dagens salmer og skrevet musikk for koret og musikerne. 

Artikkeltags