Gå til sidens hovedinnhold

Mette (56) skaper en verdig avskjed for «de stille barna»

Mette Henriksen fra Selbak vier tiden sin til å skape en verdig ramme rundt foreldres siste stund med barn som er dødfødte eller dør kort tid etter fødsel.

For abonnenter

På et lite loftsrom på Selbak sitter Mette Henriksen (56) bak sin trofaste, 40 år gamle symaskin.

Bak henne flommer elfenbensfarget silke utover klippebordet.

Mette, som i mange år jobbet med å sy både barneklær og kalesjer til barnevogner, er nå uføretrygdet. På en god stol ved et spesialtilpasset bord får hun likevel brukt kunnskap, kreativitet og flid.

Syr til «de stille barna»

Ved å sy om gamle brudekjoler og selskapskjoler skaper hun kokonger, dåpskleder, luer og annet til det som kalles «de stille barna».

Søm har vært en kjær hobby i mange år. For en tid tilbake, da hun holdt på med en dåpskjole, spurte kusinen hennes «Hvorfor syr du ikke til de stille barna?».

– Jeg skjønte ikke hva hun mente, så hun måtte forklare at hun mente dødfødte barn, forklarer Mette.

Spiren til organisasjonen Angel Gowns Norge var født.

Stort behov

Mette begynte å undersøke behovet for dåpskjoler og lignende til barn som kommer stille til verden, eller som dør kort tid etter fødsel, og det viste seg at behovet var stort.

– Men det var ikke så lett å finne ut hvordan jeg skulle få plaggene jeg sydde frem til dem som faktisk trenger dem.

Hun kontaktet Landsforeningen uventet barnedød, som tipset henne om Jannike Mittet, som driver Georgs Gave. Dette er en annen veldedig, ideell organisasjon.

Georgs Gave samarbeider både med med flere av landets sykehus og med begravelsesbyråer for å få ut informasjon om støttegrupper, foreninger og andre hjelpeorganisasjoner til foreldre som mister barn.

– Samarbeidet med Mette og hennes engler betyr utrolig mye, sier Jannike.

Mette fikk nemlig raskt organisasjonen opp og gå og nå teller organisasjonen hele 12 syersker rundt i landet som på frivillig basis syr dåpskjoler og annet utstyr til organisasjonen.

Alt går videre til Georgs Gave, som deler det ut til norske sykehus.

Skaper verdighet

– Det å få vakre klær som passer til barnet gir en verdighet og er med på å skape viktige minner i en veldig vanskelig situasjon, forklarer Jannike, som selv har mistet flere barn på ulike stadier før termin.

Hun vet så altfor godt hva hun snakker om.

– En dåpskjole er nesten alltid i størrelse 3-6 måneder. Selv et barn som fødes etter fullgått svangerskap vil være altfor liten til å passe i en slik.

Både Mette og Jannike forteller om foreldre som har måttet ty til dukkeklær eller ingen klær i det hele tatt når de skulle ta farvel med et etterlengtet barn.

– Jeg kjenner til at foreldre har fått se barnet sitt kun inntullet i tørkepapir, sier Mette og senker blikket.

– Det er så lite verdighet i det.

Får gamle brudekjoler

Det Mette og hennes medhjelpere syr, lages av selskapskjoler, brudekjoler, knapper og blonder donert av privatpersoner og brudesalonger.

– Skilte kvinner som har tatt vare på brudekjolene sine har gitt dem til meg med kommentaren «nå vet jeg hvorfor jeg tok vare på kjolen!».

Mange av kjolene kommer direkte til Mette, som syr selv, eller sender det videre til en av sine medhjelpere rundt i landet. Andre doneres direkte til syerskene i andre deler av landet.

– Alt gjøres på frivillig basis. Vi skal ikke tjene noe på dette og foreldrene skal ikke ha noen kostnader. Men for å få dekket noen av utgiftene til postgang, sytråd og lignende, har organisasjonen innsamlinger via Spleis. Vi har også begynt å selge noen småting, som for eksempel strikkede minnehjerter, forklarer Mette.

Viktig oppdrag

Jannike Mittet i Georgs Gave er full av lovord om jobben Mette gjør.

– Klærne Mette og hennes medhjelpere lager er så viktige. De er laget med masse omsorg og kjærlighet. Ikke en knapp siter skjevt, ikke en tråd er løs. De er veldig vakre, sier Jannike.

Hun driver selv Norges første barnebegravelsesbyrå og har ved selvsyn fått se hvor mye det betyr for foreldre å få være med å stelle sitt døde barn.

– Det å få kneppe en knapp eller knyte en snor, blir kjære og viktige minner senere i livet, forklarer hun.

– De som mister et barn før eller rett etter fødselen har så kort tid på seg til å skape minner. Derfor blir dette veldig viktig.

Små og skjøre

Noen av barna som skal bruke klærne, er så små og skjøre at man ikke kan kle på dem.

Andre er syke etter fødselen, men behandles i håp om at de skal overleve. Da ønsker noen foreldre en nøddåp, men fordi barna må ligge rolig, koblet til maskiner, kan man ikke kle på dem.

– Derfor lager Mette ikke bare dåpskjoler, men vakre dåpskleder. Disse ser ut som kjoler, men legges over barnet, slik at man ikke trenger å kle på dem, forklarer Jannike.

Både Georgs Gave og Angel Gowns Norway er politisk uavhengige og tro- og livssynsnøytrale. De har levert klær og utstyr til foreldre med flere ulike religioner.

I tillegg til dåpskjoler og dåpskleder, lager Mette og hennes hjelpere bittesmå luer, puter og tepper, samt «kokonger».

Dette er forseggjorte svøper, som barna kan legges i.

– For et par uker siden fikk jeg en henvendelse fra en nyfødtintensivavdeling ved et stort sykehus. De spurte om vi kunne levere kokonger som var store nok for barn som ble født til termin. Det tok ikke mer enn en ukes tid, før Mette hadde laget en slik, som vi kunne levere til sykehuset, forteller Jannike.

– En så rask reaksjon gir et veldig profesjonelt inntrykk.

Leverer til flere sykehus

Hun forklarer at Georgs Gave nå leverer produkter fra Angel Gowns Norge til både store og mindre sykehus rundt i Norge.

– Men det er viktig for oss å følge opp de sykehusene vi leverer til. Derfor leverer vi ikke til flere enn at vi kan sørge for at de hele tiden får det de har behov for. Det er bedre enn å levere litt til mange ulike sykehus.

Mette på Selbak forteller at hennes mål er at alle sykehus i Norge en dag skal ha slike klær på lager.

– Jeg har aldri opplevd denne tragedien selv, og kan bare forestille meg hvordan det oppleves. Kanskje er det nettopp derfor jeg kan gjøre dette, sier 56-åringen.

– Mer skambelagt før

Hun er opptatt av at alle reaksjoner på det å miste et barn skal være «lov».

– Det er jo veldig mange som har opplevd å miste et barn tidlig eller sent i graviditeten.

– Reaksjonene kan være veldig forskjellige og før var dette mer skambelagt. Heldigvis er det mer åpenhet rundt dette nå. For eksempel har flere kjendiser fortalt om sine opplevelser, og det tror jeg betyr mye for mange, sier Mette, som forteller at Angel Gowns Norge er blitt hennes hjertebarn.

– Jeg har fysiske plager og kan ikke være i jobb lenger, men nå har jeg noe virkelig meningsfullt å bruke tiden min på. Får jeg ikke sove om natten, kan jeg sette meg og sy.

– Det er et veldig meningsfullt arbeid, smiler Mette lunt.

Kommentarer til denne saken