Det sier Martin Granerød i Meteorologisk institutt til Fredriksstad Blad torsdag ettermiddag. Tidligere på dagen hadde han og kollegene sendt ut farevarsel for mye lyn og torden på store deler av Sør- og Østlandet.

– Akkurat her og nå ser det ut til å bli verst på Vestfold-siden, men prognosene endrer seg hele tiden, så det kan fort komme til å smelle litt i kveld hos dere og, sier han.

Unngå åpne sletter

Det er faktisk første gang meteorologene sender ut et farevarsel spesifikt for lyn.

– Vi har sendt ut vårt første farevarsel på lyn! I forbindelse med regnbyger vil et uvær med lyn og torden treffe Østafjells i kveld og i natt, men med lokale variasjoner. Våre anbefalinger er å unngå åpne sletter, store trær, bading og følge med på yr.no/farevarsel, skriver meteorologene på Twitter.

Akkurat nå ser meteorologene at bygeaktiviteten beveger seg i Nordsjøen sør for Sørlandet. I løpet av ettermiddagen og kvelden vil det bevege seg innover Agder og deretter oppover mot Vestfold, Østfold og resten av Østlandet.

– Jeg tror nok uansett at det kommer noe bygevær og trolig også lyn og torden hos dere og, men vi er som sagt veldig usikre på hvor hardt det treffer, sier han.

Ikke før sent i kveld

Uansett tror han at uværet ikke treffer vår side av landet før sent i kveld.

– Da er det heldigvis ikke så mye trafikk, bading og slike ting, men en del personer vil sikkert merke at det buldrer litt ute, sier han.

– Hva med nedbør?

– Ja, dette bygeværet kommer ofte med korte og intense perioder med nedbør. Da kan det fort komme 10 millimeter regn i løpet av kort tid, sier han.

Allerede fredag morgen har uværet passert og det meste tyder på en ganske så fin inngang på helgen.

– Det blir nok litt lavthengende skyer over Østlandet første del av fredagen. Men utover dagen vil det klarne mer opp og solen kommer til å varme godt. Det blir nok 20 grader og kanskje enda litt varmere, sier han.

Grått og vått på lørdag

Men så snur været igjen. Lørdag er det ventet en skikkelig gråværsdag her i distriktet.

– Ja, lørdag blir den desidert gråeste dagen, og det er ventet regn. Hvor mye som kommer er vi derimot usikre på, men det blir nok en ganske grå og våt dag. Temperaturene ser imidlertid ikke så verst ut, så om du kan sitte under tak så er det fortsatt muligheter ute, sier han.

Hva gjelder vinden ser det langt roligere ut i helgen enn hva det har vært de siste dagene. Og på søndag er solen tilbake.

– Da ser det ganske fint ut igjen. De tunge skyene blir erstattet av et langt lettere skydekke og lange perioder med sol. Det blir også ganske hyggelige temperaturer, sier han.