Merete Lie slutter på Litteraturhuset – får toppjobb i Oslo

– En slik jobb kan man ikke si nei til, men det blir trist å forlate gode kolleger, sier Merete Lie som blir ny sjef for Deichman Hovedbibliotek i Oslo .

– En slik jobb kan man ikke si nei til, men det blir trist å forlate gode kolleger, sier Merete Lie som blir ny sjef for Deichman Hovedbibliotek i Oslo . Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Merete Lie er ansatt som ny sjef for Deichman Hovedbibliotek i Oslo, men blir boende i Fredrikstad. I 2020 forventer biblioteket to millioner besøkende.

DEL

– Selv om jeg nå skal til et eventyr, så forlater jeg også et eventyr, sier Merete Lie (49).

I dag er det nøyaktig seks år siden Lie startet som administrerende direktør for Litteraturhuset i Fredrikstad.

21 søkere

Lie var med fra å bygge opp huset som åpnet et snaut år etter – 25. januar 2013. Lie hadde da gått fra en banksjefstilling i DNB til drift av et litteraturhus i plankebyen. Og hun gikk for en bred profil med mye sakprosa.

Hun har blant annet fått John Irving hit. Litteraturhuset har trukket mange store forfattere til byen. Og ofte hatt fullt hus.

– Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten her på Litteraturhuset. Jeg kom hit som en skarvet banksjef, sier Merete Lie som tok med seg familien og flyttet til Fredrikstad.

Det var 21 søkere til stillingen som ny sjef for Deichman Hovedbiblioteket:

– Oslo kommune har store ambisjoner for utviklingen av Deichman fremover og besluttet derfor i fjor at biblioteket skulle bli egen etat fra 1. januar 2018, heter det i en melding fra Deichman.

– Umulig å si nei

Først i går ble det klart at Merete Lie blir den nye avdelingsdirektøren som får ansvaret for Deichman Hovedbibliotek og skal være en sterk ambassadør for innholdet i et bibliotek i endring.

Hovedbiblioteket leverer tjenester til 22 Deichmanbiblioteker i Oslo, foruten publikumstjenestene i hovedbiblioteket. I 2020 åpner Deichman Bjørvika, det nye hovedbiblioteket som nå reiser seg ved siden av Operaen.

Det er forventet over to millioner besøkende i Bjørvika.

– En slik jobb kan man ikke si nei til, men det blir trist å forlate gode kolleger, sier Lie som ikke begynner i sin nye jobb før 1. september.

Biblioteket var ett av Lies favorittsteder da hun vokste opp, og bøker har vært en viktig del av hennes liv.

– Nå har jeg fått drømmejobben. Jeg gleder meg til å bygge videre på all den kunnskapen som sitter i Deichman. Det blir annerledes enn da jeg kom til Fredrikstad. Her var det bare et hull i bakken, og jeg ante ikke hvem jeg skulle ta kontakt med, ler Lie.

Tøffe år

Lie har vært med på flere nedturer for Litteraturhuset Fredrikstad.

Bare på sine tre første år opplevde huset brann, underskudd og restaurantkonkurs. Underskuddet ble snudd i 2015. I 2016 viste årsregnskapet 215.000 kroner i pluss. Huset er i uoverskuelig fremtid avhengig av støtte og bidrag fra offentlige og private aktører.

– Starten ble tøff. Men jeg forlater et hus som har mye på stell. Så skulle jeg slutte, passer det nå, sier Lie som skryter av sine dyktige kolleger.

– Flytter du fra Fredrikstad?

– Nei, det går ikke an å flytte fra dette fantastiske stedet. Og når hovedbiblioteket i Bjørvika står klart i 2020, går toget nærmest fra dør til dør, sier Lie.

Fornøyde sjefer

Styreleder i Stiftelsen Litteraturhuset Fredrikstad, Truls Velgaard,  sier dette om at Lie slutter:

 –  Jeg ønsker å uttrykke stor takknemlighet for den fenomenale jobben Merete har gjort. Det er helt enestående hva hun og staben har fått til på Litteraturhuset Fredrikstad. Det er trist at hun nå slutter. På en annen side er jeg veldig glad og stolt på vegne av Merete som nå har fått en av de aller mest spennende kulturjobbene i Norge. Det sier mye om jobben hun har gjort og den posisjonen hun har gitt Litteraturhuset Fredrikstad.  

Deichman er Norges største og eldste folkebibliotek, grunnlagt i 1785.

– Jeg er svært glad over å få Merete inn i lederteamet for Deichman, sier biblioteksjef og etatsdirektør, Knut Skansen i en pressemelding.

Og legger til:

 – Deichman har mange fagseksjoner og er for tiden i en rivende utvikling. Merete har betydelig erfaring fra å lede krevende og tunge prosesser på tvers i store organisasjoner, herunder også digitaliseringsprosesser. Hun har dessuten svært relevant erfaring fra etablering og drift av Litteraturhuset i Fredrikstad, der hun også har oppnådd gode resultater. Som leder av hovedbiblioteket får hun en sentral rolle i lederteamet som forbereder Deichmans flytting til Bjørvika.

PS! Lie er statsviter og skrev hovedoppgaven sin om Nationaltheatrets kulturelle identitets betydning under teaterkrisen på 1980-tallet. Lie har en variert lederbakgrunn, blant annet 12 år med digitalisering i DNB, prosjektleder i Framfab og prosjektansvarlig for Telenors internettsatsing mot skolene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.