Gå til sidens hovedinnhold

Solbyen sprekker - Sarpsborg er ikke solbyen, verken i Norge eller Østfold

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikstadmannen Jan Häckert mener at det rent fysisk og meteorologisk er ganske umulig innlandsbyen Sarpsborg skal stikke av med flest soldager i Norge. - Det er patetisk å kalle byen for solbyen, skriver Häckert i dette innlegget.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

(Sarpsborg Arbeiderblad)

Sarpsborg slår seg på brystet med mange rare ting. Fin handlegate, Olav den hellige, Kulåsparken, fossen og ikke minst at de er solbyen i Norge. Skal byen ha troverdigheten i behold, bør de kutte ut det siste. Sarpsborg er ikke solbyen, verken i Norge eller Østfold.

Les også

Solbyen hetere enn noen gang

 

Slår man opp i Wikipedia om Sarpsborg, står det å lese at «Sarpsborg har i flere år på 2000-tallet vært den byen med flest soldager» – uten noen referanse! Det vises også til at VG spådde at Sarpsborg ville få det beste sommerværet i 2008 (!). Det skjedde ikke. På dette relativt tynne grunnlaget har noen sjeler ved fossen kommet på navnet solbyen. Sannheten er dessverre en helt annen.

Les også

Lokal hobbymeteorolog: – Sommeren kommer stadig tidligere!

 

Rent fysisk og meteorologisk blir det vanskelig at en innlandsby skal stikke av med flest soldager i Norge. Ja, det er faktisk ganske umulig. Skyer dannes ved at fuktig luft kondenserer. På en vanlig sommerdag skjer dette ved at det fordamper langt mer vann over hav og sjø enn over fastland og øyer. Derimot stiger det mye varm luft opp over fastland og øyer, hvilket gjør at denne lufta må erstattes av luft utenfra. Da skjer det som er allment kjent blant kystfolk, pålandsvinden setter i gang. Denne fører med seg den meget fuktige lufta fra havet og når denne kommer inn over land kondenserer den, altså det dannes skyer. Steder som ligger ved kysten vil derfor fortsette å ha sol, mens innlandet får skyet eller delvis skyet vær. Skydannelsen over land på fine sommerdager, sørger ofte for at det kommer ettermiddagsbyger i innlandet. Derfor har Sarpsborg mer skyer, mer nedbør og mindre sol enn for eksempel Fredrikstad som ligger ved kysten.

Les også

Varsler 30 grader på Østlandet – Sarpsborg kan slå varmerekorden fra 2000

 

Temperaturmessig, derimot, kan nok sarpingene skryte av å ha flere sommerdager enn kystbyer. Forklaringen er enkel; havet, med en normal vanntemperatur på 16–17 grader, kjøler ned dagtemperaturen sommerstid på steder nær kysten, spesielt når pålandsvinden (også kalt solgangsbrisen) setter i gang. Denne avkjølingen får ikke innlandssteder og -byer, derfor har de oftere høyere temperatur sommerstid. På samme måte er det omvendt vinterstid. Da varmer havet de kystnære strøkene, mens innlandet ikke får denne oppvarmingen. Sammenligner man temperaturen i Sarpsborg og Fredrikstad, vil sarpingene stikke av med de høyeste sommertemperaturene og Fredrikstad vil ha de høyeste temperaturene i vinterhalvåret.

Kan sarpingene ha de høyeste sommertemperaturene i Norge? Nei, ikke det heller. Der stikker selvfølgelig Oslo av med seieren siden de ligger lunt til langt inne i landet uten den temperaturmessige avkjølingen pålandsvinden gir. Skal man lete etter de varmeste stedene i Norge sommerstid, må man oppsøke beskyttede dalstrøk i Sørøst-Norge som ikke har store sjøer eller hav i nærheten. Det er ingen tilfeldighet at Nesbyen stadig er i varmerekordtoppen.

Hvor kommer ønsket om å være solby fra? Antagelig er det noen som har oppdaget at Sarpsborg har relativt mange definerte sommerdager. En sommerdag er en dag hvor maksimumstemperaturen passerer 20 grader. Og de har sarpingene flere av enn for eksempel Fredrikstad, nettopp på grunn av solgangsbrisen.

Kanskje man bør finne på et slagord som går på det og ikke patetisk kalle byen solbyen? Hvis det er noen som tviler på fakta i denne teksten, kan de stille seg opp hvor som helst på grensa mellom Fredrikstad og Sarpsborg (for eksempel på Rolvsøybrua eller på Årum) en fin og solrik dag ut på ettermiddagen en gang. Se først mot sørvest og registrer at det er få eller ingen skyer utover mot åpent hav og Fredrikstad. Snu deg deretter mot øst-nordøst (nord for Årum) og se alle de flotte skyformasjonene (cumulus) som tårner seg opp over Sarpsborg.

God sommer til alle!

Kommentarer til denne saken