Gå til sidens hovedinnhold

Styret i Sarpsborg 08 sparker halve klubben – jentene må ut!

Artikkelen er over 4 år gammel

«Istedenfor å sparke halve klubben burde kanskje styret i Sarpsborg 08 sparkes?», spør Svein Arnesen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Sarpsborg Arbeiderblad)

Sarpsborg 08 hadde 2 ordinære lag, dame- og herrelaget. Disse to stiltes det prestasjonskrav til. Resten er spillerutvikling. Altså har styret i Sarpsborg 08 valgt å sparke halve klubben når damelaget nå jages på dør.

Nedleggelse

Undertegnede overvar en treningøkt i forbindelse med min datters hospitering hos damelaget til  Sarpsborg 08. En hard og god økt. Treningsinnsatsen i hele spillergrupa var god.  Spillerne hadde åpenlyst glede av å trene hardt. Hvilket er litt uvanlig - selv i toppfotballen. Spillergruppa består av veldig mange individuelt gode spillere. Laget ligger langt nede i  sumpa på nivå 3.  Mengden spillerne med gode indivduelle kvaliteter tilsier at de burde spilt på nivå 1 – altså nasjonalt toppnivå.

Det er forunderlig at Sarpsborg 08 vil legge ned ei spillegruppe med et så stort potensiale. Dersom alle lag som ikke presterer skulle blitt nedlagt, burde FFK vært nedlagt forlengst. Fotball landslaget for herrer burde også ha blitt dumpet. De har ikke prestert siden Drillos primitivisme med lange høye baller og faste løpebaner var saliggjørende.

Eller er det slik at det er Alpha-hannene i Sarpsborg 08 som har overtatt styre og stell i klubben? Det er en kjent sak at jentefotballen har særs dårlige kår både i Sarpsborg, Fredrikstad og Østfold. Østfold Fotballkrets gidder nesten ikke jentefotball. Noen klubber i kretsen har nærmest lagt jentefotballen som nummer en på sin hatliste. Tydeligvis også Sarpsborg 08. Grov kjønnsdiskriminering er hverdagen i Østfold fotballen.

Litt om spillergruppas utfordringer

Min datters eneste negative kommentar etter treningsøkten hos damelaget til Sarpsborg 08 var at spillerne ikke samspilte. Jeg gjorde samme oberservasjon. Ingen av spillerne orienterte seg om gode samspillmuligheter. Samspill ble konsekvent ikke benyttet. Det er relativt enkelt å legge inn samspill betingelser i spillsekvensene på treninga. Spillerne er så gode at dette ville ha forbedret lagets prestasjoner iløpet av kort tid.

«Basic» forsvar formasjon kunne det også vært terpet en god del mere på. Om spillformatet er stort eller lite kan de samme formasjonsprinsipper anvendes. De burde forlengst vært en del av ryggmargsrefleksene til spillerne.

 Altfor mange av spillerne har en tung løpestil med for mye ”hæløping”, litt lik herrelandslaget. Ingen vinner spurt dueller med ”hæl” løping, dvs kroppsvekta på hæl partiet.  Løpesettet  til spillerne burde blitt korrigert slik at kroppsvekta kom mere på forfoten. Dette vil gi spillerne en lettere løpestil og kortere responstid. Lettbeinte spillere er en forutsettning for å få til et dynamisk lagspill av nasjonal og internasjonale kvalitet. Tysklands lettbeinte spillestil er en studie verdt.

Altfor ofte var det bare en eller to av spillerne som var i løpsmodus i spillsekvensene. Resten gikk eller sto i ro. Samtidig løpsbevegelser i spillsekvensene med et helt lag i aksjon var fraværende. Lag som vil hevde seg nasjonalt eller internasjonalt må løpe mange kilometer iløpet av en kamp. Gjennomsnittlig løp de tyske herre spillerne ca 13 km på 90 minutter i kampene under VM i Brasil.

Sarpsborg 08s damelag trener bare 4 ganger i uka. Altfor lite til å bli et topplag/ toppidrettsutøver. Bare spør Johaug.

Sarpborg 08 sparker hele laget – ordinært sparkes treneren

Vanligvis løses vedvarende prestasjonsproblemer i et fotballag gjennom å sparke treneren. Sarpsborg 08 derimot sparker hele damelaget. En slik fremgangsmåte er utenkelig i herrefotballen.

Prestasjonsproblemene i damelaget har vært der i over 2 år. Hvorfor har styret ikke tatt tak og gjordt noe før? Har styret sovet i  2 år eller er styret komplett udugelige?

Styret kunne ha gjordt som undertegnde og overvært en treningsøkt. Et trent øye ville med engang sett hvor skoen trykker. Styret kunne da i samråd med trenerteamet iverksatt ulike prestasjons fremmende tiltak.

Istedenfor å sparke halve klubben burde kanskje styret i Sarpsborg 08 sparkes?

Kommentarer til denne saken