Gå til sidens hovedinnhold

Meldinger om «Privat vei» blir tydelig akseptert i Engelsviken

«Da skal det bli godt å være en del av lokalsamfunnet med et skilt pålydende «Privat rygge», men selvfølgelig også med et stort velkommen!»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredriksstad Blad skriver om et nært forestående møte mellom styret i Engelsviken Sjøhus og Fredrikstad kommune. Forrige forbudsskilt til Sjøhusene ble som kjent brutalt nedmontert og sannsynligvis senket på dypt vann av en illsint Engelsviken-boer. Selv om jeg med min kone er stolt innehaver av en flott leilighet ut mot bukta i Sjøhusene, så syns jeg absolutt at skiltrøveren fortjener all honnør for resolutt handling.

Skilt med en drøss forbud er ikke stilig, og nå skal det vel igjen forhandles om et skilt med like mange forbud. Det kunne vært interessant å se hvordan et forbudsskilt mot medbrakt solseng og piknikkurv vil se ut, men jeg håper virkelig denne fascinasjonen for forbud gir seg når man fortsatt ser reaksjonene fra lokalsamfunnet.

Det er andre løsninger. Det viser seg at lokalsamfunnet i Engelsviken allerede har en annen innarbeidet og etablert løsning for å redusere adgang for stakkarer som forviller seg inn i veisystemet til Engelsviken.

Husleien i sameiet har for øvrig gått opp – kanskje sameiet har fått den første advokatfakturaen?

Dette gikk opp for meg etter en liten kjøretur i Engelsviken for å gjøre meg litt kjent i området. Det var egentlig ikke helt enkelt fordi det dukket opp skilt av forskjellige valører og strikse meldinger på de forskjellige småveiene. Til og med et par av meldingene var ledsaget av store og ildrøde forbudsskilt i vakre Engelsviken. Jeg som til nå har trodd at forbudsskilt i Engelsviken var strengt forbudt! Tydeligvis ikke! Noen får lov til alt, som noen ynder å si om sleipingene i Sjøhusene, men nå er det tvert imot – disse skiltene står andre steder i Engelsviken.

Meldingen på alle skilt var «Privat vei». På kort tid så kom jeg over åtte forskjellige skilt med samme melding på et lite område i Engelsviken. Det finnes garantert flere skilt med samme budskap i området. Meldinger om «Privat vei» har tydeligvis høy forståelse og høy innarbeidet toleranse og aksept i lokalsamfunnet siden det er null diskusjon om dette i Engelsviken. «Privat» er selvfølgelig nøkkelordet her i området når trafikken av fremmede skal begrenses. Bruken av dette ordet kan jo heller ikke vekke noen sterke reaksjoner fra de lokale når det rundt annenhver sving står «Privat», og skiltene har åpenbart stått der i lang tid for å fjerne uønsket besøk i området!

Etter denne merkelige kjøreturen ble det for meg at et skilt om «Privat brygge» åpenbart vil ivareta alle interesser til både sameiet og forholdet til Engelsviken lokalsamfunn. Sameiet Engelsviken Sjøhus må lære av lokalsamfunnet og dra nytte av gode og gamle erfaringer. Da blir Sjøhusene virkelig en etablert del av lokalsamfunnet med et skilt påført ordet «Privat». Vi vil nærmest smelte inn i lokalsamfunnet med et skilt som dette. At styret i sameiet ikke har tenkt denne tanken før!

Selvfølgelig skal strandsonen ivaretas med fri ferdsel på brygga for alle som har lyst til å se hvor fint det har blitt her. Et skilt med «Privat brygge», men velkommen til en hyggelig gjennomgang bør være en god løsning. Dette er da tilpasset Engelsvikens allerede lille skiltjungel med et underforstått budskap, men med et hyggelig unntak fordi folk som kommer på strandsone-besøk er selvfølgelig velkommen.

Så har vi dessverre en kommune som vil at et privat sameie skal påkoste og etablere drift av en offentlig badeplass. Det tilsier antagelig at kommunen forventer sanitære forhold, renovasjon og andre ting. Selv om sameiet kom virkelig skeivt ut med et bedrøvelig skilt, så er dette selvfølgelig ikke en oppgave som et boligsameie har. Vi kan ikke invitere folk inn på våre private toaletter hvis besøkende blir trengte. Dette skjønner alle. Offentlige badeplasser er kommunens ansvar.

Jeg ser at kommunens representanter henviser til reguleringsplaner og tidligere forståelse og vedtak av planene. Men de samme lovene som kommunen argumenterer for og som ivaretar fri ferdsel i strandsonen, ivaretar også rettighetene til de private som bor i en strandsone. Hvis kommunen ikke har forstått disse rettighetene i utformingen av reguleringsplaner, så er dette kommunens ansvar. Kommunen kan ikke kreve noe fra Friluftsloven samtidig som man velger bort andre deler av loven. Kommunen får forholde seg til hele lovverket. Reguleringsplaner fra Fredrikstad kommune overkjører vel ikke norsk lovverk?

Les også

Gressviks nye bryggepromenade skal «innby til opphold»: – Ikke som i Engelsviken

Selvfølgelig skal alle ha rett til fri ferdsel på brygga gjennom det loven omtaler som ferdselsretten. Denne fri ferdsel ble det orientert om før vi flyttet inn i Sjøhusene. Det er til og med opparbeidet et område for å lette gjennomgangen for dem som skal gjennom området. Den 17. mai gikk et helt korps med følge ned denne stien for gjennomgang og flott musikk på brygga.

Heldigvis så har vi en slik lov i Norge som sikrer strandsonen, og det er bare hyggelig med besøk, men som nevnt, det er også klare forhold i loven som sikrer rettighetene også til alle som bor i en strandsone med boliger og brygger. Friluftsloven § 7 sier mye om private brygger.

Og da er vi i Engelsviken tilbake til en akseptert og tydeligvis velfungerende omfatning av dette informative ordet. Da blir det å spille på samme lag med både lokalsamfunnet og lovverket hvor vi alle har en felles oppfatning av ordet «privat» og hva dette innebærer.

Da skal det bli godt å være en del av lokalsamfunnet med et skilt pålydende «Privat rygge», men selvfølgelig også med et stort velkommen! Da går det seg kanskje til siden lokalsamfunnets alle private skilt kan være gode eksempler for sameiet på bryggen. Da slipper sameiet den diskusjonen med de lokale – kanskje.

Da får vi se om kommune og dyre advokater fra Oslo på vegne av sameiet, finner samme innarbeidede lokale løsning med ordet privat, eller om det isteden skal diskuteres

Les også

forbud mot solsenger

og kurver med medbrakt mat til ferdselen på brygga.

Husleien i sameiet har for øvrig gått opp – kanskje sameiet har fått den første advokatfakturaen?

Les også

Svar fra sjøhusbeboer: Ubehagelig odør i Engelsviken?

Kommentarer til denne saken