Det skriver Utleiemegleren i en pressemelding.

– Vi ser definitivt ringvirkningene av økte levekostnader og økt rente. I de største byene opplever vi særlig stor pågang av kunder som ikke får solgt boligen sin, og som heller vurderer å leie ut, sier Geir Skogheim, som er administrerende direktør i Utleiemegleren.

Gir utslag for leieprisene

Men å leie er heller ingen dans på roser.

– Det totale utbudet i leiemarkedet er fremdeles lavt, og leieprisene fortsetter å øke. Kombinasjonen av færre utleieboliger og et utfordrende salgsmarked gir utslag for leieprisene i oktober, fortsetter direktøren.

Helge Hanch-Hansen, som er daglig leder i Utleiemegleren Østfold, kan bekrefte at det samme langt på vei stemmer for Fredrikstad.

– Vi har ikke så mye å sammenligne med siden vi fikk nytt kontor i Fredrikstad først i september i år, men det er langt på vei de samme mekanismene i Fredrikstad og omegn som i de andre storbyene. Det blir dyrere og dyrere å leie. Fortsatt er det nyeste boligene med sentral beliggenhet, som gir størst respons.

Ifølge Utleiemegleren kostet det i gjennomsnitt 11.968 kroner å leie bolig i Østfold i oktober mot 11.463 kroner i samme periode i fjor.

Slik ser det ut lokalt

Et raskt søk på boliger til leie på finn.no viser 129 treff i Fredrikstad i skrivende stund. På Hvaler får man sju treff, og i Råde ti treff.

Ifølge Husleieindeksen på husleie.no var gjennomsnittlig månedlig leiepris i Norge for tredje kvartal i år: 10.865 kroner. Søket på finn.no viser at 47 av 129 boliger i Fredrikstad har en månedsleie på mer enn det. På Hvaler har fire av syv boliger månedsleie på mer enn det, mens det i Råde er seks av ti boliger med en høyere månedsleie enn 10.865 kroner.

18 av boligene i Fredrikstad har en månedsleie på mer enn 15.000 kroner. På Hvaler gjelder det to boliger, mens det i Råde gjelder én bolig.

Har du et stramt budsjett, eller rett og slett er en aldri så liten gjerrigknark? Da er ikke mulighetene de helt store på Hvaler. Her har den billigste boligen en månedsleie på 9.500 kroner. I Fredrikstad har 53 av 129 boliger en månedsleie på mindre enn 9.499 kroner, mens det i Råde er tre av ti boliger på en månedsleie på mindre enn 8.900 kroner.