Ensomme oppsøker legevakten i jula

Bekymret: Legevaktsjef Arnhild Hoff er bekymret før julehøytiden. – Det blir alltid ekstremt hektisk, sier hun. Foto: Geir A. Carlsson

Bekymret: Legevaktsjef Arnhild Hoff er bekymret før julehøytiden. – Det blir alltid ekstremt hektisk, sier hun. Foto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hvert eneste år opplever legevakten i Fredrikstad en voldsom pågang fra mennesker som egentlig trenger hjelp helt andre steder.

DEL

Det er ikke til å komme bort ifra at det er mange som oppsøker legevakten fordi vi er et av få kontor som har åpent. Vi får henvendelser fra mange som egentlig ikke trenger vår hjelp. Det gjør situasjonen vanskelig for oss, sier Arnhild Hoff, daglig leder hos legevakten.

Trenger trøst og omsorg

Hun forteller at mange tar kontakt bare for å få litt trøst og omsorg.

– Det er trist at det er sånn, men det kommer nok av at de fleste andre kontorer holder stengt. Da blir det til at mange kontakter oss. Men det er ikke det legevakten er her for. Vi må hjelpe folk som trenger akutt hjelp.

Hun forteller også at de i stadig økende omfang opplever pågang fra rusmisbrukere i julehøytiden. Mange oppfører seg aggressivt.

– Vi har opplevd en del situasjoner de siste årene som sitter igjen i kroppen, og det tar seg opp i høytider som jula. Vi er tross alt bare mennesker som jobber her, sier hun.

Mange holder stengt

Hos de lokale fastlegene er det mange som velger å holde stengt i jula. Mange stenger allerede førstkommende fredag – og holder stengt frem til 4. januar.

– Det at jula er så lang i år gjør ikke situasjonen noe enklere. Vi øker bemanningen så godt vi kan, men det er begrenset hvor mange vi kan beordre til å jobbe i jula, sier hun.

Hoff har tidligere uttalt til FB at legevakten opplever en dobling av henvendelser rundt julehøytiden.

– Jeg må innrømme at vi er litt nervøse nå før julehøytiden slår inn. Vi vet at det blir ekstremt hektisk, men ofte er det jo pågang fra folk som helst skulle hatt hjelp et annet sted, sier hun.

– Vent hvis du kan

Hoff har flere ganger oppfordret folk til ikke å oppsøke legevakten dersom man ikke har et akutt problem.

– Vi skal være der for publikum, men det skal ikke være sånn at man oppsøker oss for den minste ting. Vi opplever dessverre for stor pågang fra folk som egentlig kan vente noen dager til fastlegekontoret åpner igjen, sier Hoff.

Artikkeltags