Neida, Pelé kommer ikke til Fredrikstad

Artikkelen er over 4 år gammel

Stadig færre norske medier velger å forsøke å lure leserne sine på 1. april. Men noen holder fast på den merkelige tradisjonen.

DEL

MeningerDet er to år siden nå, at jeg bestemte meg: Dersom jeg noen gang blir sjefredaktør i en avis, skal jeg avskaffe aprilspøken. Bakgrunnen var en helt prinsipiell holdning til at aviser lever av tillit. I en medieverden der vi bombarderes av utallige og raske nyhetsmeldinger, er det avgjørende å vite hva som er ekte og hva som er falskt. Når aprilspøker spres på nett mister mediene kontrollen med dem. Det er svært mange eksempler på aprilspøker som deles i sosiale medier når som helst i året, og der folk naturlig nok ikke har «aprilsnarr-refleksen» aktivert.

Nyhetssatire er samtidig noe jeg setter stor pris på. Mest kjent i Norge er «Nytt på Nytt» på tv fredag kveld, men det finnes en rekke satirenettsteder som er morsomme hver dag hele året. For den som liker virkelig god humor basert på ekte nyheter, anbefaler jeg Nasjonens øye, NRK Satiriks og The Onion.

2014 var det første året Fredriksstad Blad droppet aprilspøken. Det forløp helt uten dramatikk, naturlig nok. Noen mente at redaktøren manglet humor. Jeg mener at det er aprilspøkene som mangler humor. Med noen ganske få unntak glimrer de virkelig morsomme aprilspøkene med sitt fravær, og det ser ut til at redaksjonenes humoristiske talent er proposjonalt med antall årsverk.

Byavisa i Fredrikstad har en aprilspøk som knapt er morsom, men som i det minste utsetter avsenderen for en viss risiko. Der i gården har de nemlig kokt sammen en historie om at fotballegenden Pelé kommer til Torvbyen i Fredrikstad sentrum onsdag kveld. Alle inviteres til å få Pelés autograf, og til å bli fotografert sammen med ham. Allerede tirsdag kveld (Byavisen klarte ikke å vente til 1. april med å distribuere aprilspøken sin) ble vi i FB kontaktet av en ung gutt som var i fyr og flamme over muligheten til å få treffe sin store fotballhelt. Han lurte på om vi kunne bekrefte at nyheten i Byavisa virkelig var sann. La oss håpe på Byavisas og Torvbyens vegne at denne spøken ikke resulterer i en masse mennesker som skuffet må forlate kjøpesenterer uten verken Pelé-autograf eller -bilde.

Verken NRK Østfold eller avisene i Østfold har aprilspøker i år. Det er bra! Eller forresten; I Smaalenenes Avis forsøker redaksjonen å lure leserne til å tro at det digitale nødnettet kan avlyttes på et definert sted i Indre Østfold – med en helt vanlig DAB-radio.

Tradisjonen med aprilspøker har likevel vart så lenge og vært brukt av såpass mange aviser, at folk leser nyheter med ekstraordinær skepsis i dag. Det får absurde utslag. Som at dagens hovedsak i Fredriksstad Blads papiravis ikke blir trodd. Vi forteller saklig og nøkternt om at et anlegg for flybrenselproduksjon på Øra kan skaffe 300 nye arbeidsplasser til Fredrikstad. «Ha ha – sjekk datoen,» repliserer leserne. Det er grunnleggende trist, og et fenomen som kun kan forsvinne ved at alle seriøse norske medier avskaffer aprilspøken, slik at også 1. april blir en dag da nyhetene er sanne og ekte.

Artikkeltags