Da FBK manglet en skuddstopper på grunn av skader fikk de hjelp av et 15 år gammelt keepertalent fra Vesterøy på Hvaler. Mathias Wilhelmsen var innstilt på å gi karrièren en sjanse og begynte den påfølgende høsten på toppidrettslinja på Frederik II.

Etter tre uker valgte han derimot å bytte til Borg Videregående Skole med en ny plan om å bli rørlegger. Uten å gå i detaljer forteller Mathias at mangel på motivasjon var årsaken til at ballen ble lagt på hylla.

– Sykt godt tatt imot

Idrettskarrièren tok derimot en brå vending for Mathias

– Jeg hadde løftet en del på EIR Trening og jeg har egentlig alltid likt å drive med tunge vekter. Selv da jeg spilte håndball var basisøktene med å løfte vekter det jeg likte best, sier Mathias som for et år siden ble introdusert for styrkeløftmiljøet i Lenja Atletklubb.

– Vi skjønte tidlig at vi hadde med en ung gutt med stor treningsvilje å gjøre, sier leder i Lenja AK, Rune Johansen, til Fredriksstad Blad.

– Det var nesten sykt hvor godt de tok imot meg. Styrkeløft er noe som passer for meg og det gir ekstra motivasjon at det er en idrett som er målbar, fastslår Mathias.

I gullkampen

Mathias fikk tidlig progresjon og tyngre vekter ble lagt på stanga for hver trening. Debuten fikk han under benkpress-NM med en sølvmedalje og sist helg var han blant åtte deltagere under NM for ungdom, junior og veteraner i Oslo.

Dette var det største styrkeløftstevne noen gang her til lands med hele 309 utøvere.

I ungdomsklassen 105 kilo viste Mathias tidlig at han kom til å være med i medaljestriden. I knebøy var han best i klassen med 222,5 kilo, noe som var n y pers med 7,5 kilo. I benkpress fikk han opp 120 kilo, noe som førte til at markløft skulle avgjøre gullkampen.

– Jeg var ikke så langt unna gullet, konstaterer Mathias.

Adrenalinkick

17-åringen fikk opp 240 kilo i markløft. Men for å sikre gullet måtte han først prøve seg på 260 kilo.

– Å delta i en slik konkurranse ga meg et ordentlig adrenalinkick. Rune (Johansen) viste hvordan han skulle tenne meg foran hvert løft. Blant annet klemte han på en sene på hver siden av hodet, så jeg først ble sur. Han klarte å sette meg under et press og klinket til meg på skuldra hver gang jeg skulle løfte, forteller Mathias som ved siden av skolen jobber deltid hos Bygger'n på Hvaler.

– Hårfint nær

Ifølge Rune Johansen var det bare tilfeldigheter som gjorde at ikke Mathias ikke fikk godkjent løftet.

– Han var hårfint nær, så det var på den tekniske biten underveis det gikk litt galt. Å være så fersk å ta sølv i NM er likevel sterkt og det vil overraske meg stort om han ikke ender opp med en gullmedalje snart. Mathis er siste års ungdomsløfter og har nå fem år foran seg i juniorklassen. Med den utviklingen han har vil han ha alle muligheter til å lykkes, mener han.

– Jeg er veldig innstilt på å utvikle meg videre som styrkeløfter. Et NM-gull er målet, men det er hardt arbeid som gjelder. Ukentlig trener jeg tre-fire ganger i uken, men det kan også bli mer, slår han fast.

Han oppnådde den sammenlagte summen 586,5 kilo under NM.

Gode prestasjoner

Under helgens NM i styrkeløft var ikke Mathias Wilhelmsen den eneste som gjorde en god figur. To juniorer var i aksjon. Lars Håkon Jørgensen deltok i klasse 74 kilo. Han løftet meget bra og fikk serien 185 kilo i knebøy, 122.5 kilo i benkpress og 225 kilo i markløft som resulterte i en flott 3 bronse med total 532,5 kilo.

Marcus Torp Solvang løftet i 93 kilosklassen. Som debutant i en klasse med 23 deltagere ble Marcus nummer 11 med 557.5 kg sammenlagt.

Silje tok gull

I juniorklassen på jentesiden stilte Silje Kristine Gunther i 63 kilosklassen. Der var det en spennende kamp om sølvet helt til siste markløft som Silje klarte å dra i land med ett meget sterkt løft på 167,5 kilo og det ble også beste markløft i klassen. Totalt ble det 367,5 kilo.

Henrik Varøystrand var med sine 16 år den yngste deltageren fra Lenja. Han var med på sitt første store mesterskap og stilte i klasse 83 kilo ungdom. Debuten hans endte med en fin 7. plass og ny personlig rekord i benkpress med 102,5 kilo og 407,5 kilo totalt.

Tre norske rekorder

Kenny Nicolay Andersen gikk helt til topps og vant den største klassen for ungdom +120 kilo Han satte tre nye norske rekorder i knebøy med serien 242,5 kilo, 250 kilo og 255 kilo i siste og vant da med 675 kilo sammenlagt. Veteranene Karianne Skjelbred og Tormod Andersen ble også norgesmestere. Karianne deltok i 69 kilosklassen.

I hennes sterkeste øvelse markløft satte hun to nye norske rekorder med henholdsvis 168 kilo og 170 kilo og vant med 362.5 kilo sammenlagt. Tormod løftet 83 kilosklassen og vant med 452.5 kilo sammenlagt. Tormod forsøkte seg på ny norgesrekord i markløft på 233 kilo, men det gikk ikke denne gang.