I Østfold har det skjedd en rivende utvikling innen råvarer de siste årene. Nisje- og småskalaprodusenter har gjort en stor og viktig jobb. Det er flere årsaker til dette. I landbruket har det utviklet seg en større interesse og forståelse for å produsere etterspurte råvarer. Kunder og gjester er også mer bevisste på hva de vil ha. Forbrukerne er stadig oftere ute på reise i andre land og lærer seg andre matkulturer som man gjerne tar med seg hjem.

Landbruket har sett viktigheten av å kunne tilby større bredde av kjøttprodukter. Stadig flere kjøttraser har kommet til. Dette gjelder båe storfe og småfe. Vi har fått et stort lokalt grøntpakkeri som leverer førsteklasses råvarer. Vi har mindre produksjonsbedrifter som har fått leveringsavtaler med de store kjedene. Dette er i mange tilfeller helt avgjørende for å få solgt varere sine.

I Rygge har det etablert seg drikkeprodusenter med frukt og bær som spesialitet. I tillegg har vi den veletablerte bedriften Askim frukt og bærpresseri som var tidlig ute med sin produksjon. Når det kommer flere aktører inn på markedet, øker også ofte interessen for produktene. Det blir større bredde.

Østfold har god tilgang på kylling- og kalkunprodukter med sitt store slakteri i Hærland. Produsenter i Østfold leverer gode og friske egg og TINE henter «kanskje verdens beste melk» i lokale fjøs med god dyrevelferd.

Vi har mange gode ambassadører for god mat og drikke. Vi har lyst til å trekke frem en spesielt. Kjøkkensjef Sebastian Engh på Curtisen i Halden. Vi siterer ham: «For å lage god mat må du ha gode råvarer. Det betyr nesten alt for å få et godt resultat. Derfor har vi vært utrolig heldige som har hatt så mange gode venner og produsenter, som alltid har gjort sitt beste for at vi kunne levere det ypperste til våre gjester». Vi tror slike som ham, er med på å øke bevisstheten hos produsentene enten du har fokus på privat- eller restaurantmarkedet.

Østfold har i dag 2142 matprodusenter som leverer råvarer til 135 næringsmiddelbedrifter. (Kilde: Agri Analyse rapport 5, 2017)

Senterpartiet ser dette som særdeles viktig for sysselsettingen i fylket vårt. Dette genererer 3147 arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien i Østfold. Ved å tilrettelegge for vår største landbaserte næring med nærmere hundretusen arbeidsplasser nasjonalt, skaper dette også lokal bosetting og lokale arbeidsplasser. Vi ønsker nærhet til folk, levende bygder og gode lokalsamfunn å bo i. Med god tilgang til lokal og kortreist mat, skaper dette trivsel, sunnhet og glede. Å spise god og sunn mat er viktig for befolkningen. Dette har vi tenkt å fortsette med. Vi heier på matfylket Østfold. Stem Senterpartiet!