De små og de store, den kresne og den utforskende – det var bokstavelig talt noe for enhver smak på Tøihusplassen i Gamlebyen lørdag formiddag.

– Jeg er ikke sikker på om vi når fjorårets besøkstall på 15 000, men jeg er likevel fornøyd med besøket i dette været, sier Anders Kolberg.

Han driver matfestivalen Matfold sammen med makker Bård Greni.

I rundt 35 boder kan de besøkende bli kjent med rundt 100 ulike Østfold-produkter.

Ille kortreist vaktel

Mange av de middagssultne tar turen innom standen til Urban Food, der den unge kokken Sebastian Skauen Johnsen serverer diekalvburger.

– Jeg har vært her hvert år, men dette er første gang jeg er på jobb, forteller han.

 

Den aller mest kortreiste maten finner vi riktignok på standen til Kongsten Haveby Hønseri og Vaktleri. Vakteleggene har reist rundt en kilometer. Nå ligger de i en kurv for salg. De nette vaktelhønene tripper rundt i buret sitt, tilsynelatende upåvirket av de små barneøynene som iakttar dem fra sidelinja. Det er nettopp barna som er en av grunnene til at Henrik Delås Svendsen gikk til innkjøp av høner og vaktelhøner. Eggproduksjonen er en hobby som drives fra egen hage hjemme på Kongsten.

– Dette er andre gangen jeg selger vakteleggene. Ellers dekker vi eget forbruk av egg, og gir bort til familie og venner, forteller Delås Svendsen, som driver Kongsten Haveby Hønseri og Vaktleri.

Bildeserie

Mangfold på Matfold

 

 – En gresshoppe, takk!

Surdeigsentusiast

Utenfor selve festivalområdet, inne i kommandantgården, finner vi Martin Fjeld. Surdeigsentusiasten har fyret opp den gamle steinovnen. Fjeld har bakt brød hele natta, en surdeig krever nemlig kjærlighet, tid og tålmodighet.

– Det tar mange timer bare å få ovnen varm. Jeg har aldri bakt i steinovn før, så jeg vet ikke hvordan dette blir, forteller en spent Martin Fjeld, som snart skal servere brødene ute på Tøihusplassen.

Han begynte å bake surdeigsbrød for rundt fire år siden, inspirert av kompisen Casper Lugg. Surdeigsinteressen har senere ført til en blogg, en populær Instagram-konto, og en bok om surdeigsbrød, som gis ut i disse dager.

– God varme har mye å si for å få et godt brød, forklarer baker Fjeld.

Urkorn og Hvaler-pølser

Fra surdeigsbrød til en beslektet trend; gamle kornsorter. I år presenterer Matfold for første gang urkorn fra Trøgstad. Gøbers Pølser fra Hvaler er også nye utstillere i år, forteller Anders Kolberg.

– Hvor flinke er butikkene til å ta inn lokal mat?

– Det kommer mer og mer. Jeg tror folk, blant annet gjennom denne typen arrangementer, blir mer bevisste og etterspør mer lokal mat i butikken, sier Kolberg.