Gå til sidens hovedinnhold

En ujålete og god italiener

Artikkelen er over 10 år gammel

Da Luca er en italiensk restaurant drevet av en italiener. Det høres sikkert sprøtt ut, men det er faktisk en sjel- denhet på våre kanter, sier Smak.

Behag nikker:

– Tror du har rett i den betraktningen. Jeg har vært på flere såkalte italienske restauranter hvor kokkene aldri har satt sin fot i Italia, og slik har det ofte smakt også. Italiensk er jo så mye mer enn pizza. Det italienske kjøkkenet er ofte enkelt, men det enkle kan være komplisert. Å lage en god pasta behøver ikke være vanskelig, men det er mange som bommer, og jeg har spist mye dårlig pasta på såkalte italienske restauranter. Men hvis jeg ikke husker feil var vi ganske godt fornøyd med Da Luca da vi var her for et år siden.

– Det var vi, og nå er jeg spent på om de holder koken, for å si det sånn.

Vel innenfor dørene blir Smak og Behag møtt av et restaurantmiljø med kafeteriaovertoner.

– Det har ikke skjedd mye her siden forrige besøk, kommer det fra Behag.
– Nei, men det er da heller ikke nødvendig, repliserer Smak, og slår seg ned ved et vindusbord.

– Denne sofaen er god å sitte i, og interiøret ellers er for meg slik jeg liker den italienske maten; enkel og ujålete.
En litt beskjeden servitør er raskt på pletten med menyer.

– Heldigvis har de stort sett den samme menyen, kommer det fornøyd fra Behag.
– Ingen av favorittene er fjernet, så nå blir valget vanskelig.

Da Luca kaller seg lunsjbar, og har naturlig nok noen småretter til rundt hundrelappen som blir servert frem til klokken 16.00. Salat kan være godt til lunsj, og her er det seks varianter fra 79 til 99 kroner. Pizzadelen av menyen er ganske omfattende med totalt 22 varianter fra 99 til 129 kroner.

Forretter er det seks av – fra 79 til 109 krone. Og stedet kan by på spaghetti, fettucine, tortellini og gnocchi i ni varianter fra 109 til 129 kroner.

– Jeg ser at de også tilbyr secondi, kommer det fra Behag.
– Jo da, jeg ser det, de har både fisk, lam og scaloppine av biffkjøtt, og prisene er ikke ille, 169 til 209 kroner, men jeg tror vi får begrense oss, sier Smak.

– Du vet, et ekte italiensk måltid er ikke snaut. Antipasti fulgt av primi og secondi, gjerne med en piatti de mezzo før dolci. Vi har vel begge opplevd at det kan bli i meste laget?

Med denne uventede innsikt i egne begrensninger hva gjelder inntak av mat, bestemmer Smak seg for en antipasto della casa til 99 kroner etterfulgt av en tortellini alla campagnola med erter, sopp og fløte til 129 kroner. Behag bestemmer seg for insalata di scampi med ruccola, parmesan og balsamico til 109 kroner, og en pizza Diavola med chilipølse til 99 kroner.

Vinmenyen på Da Luca er av det beskjedne slaget, men greit priset, og når man kan få en Valle Reale (en bra Montepulciano d"Abruzzo) til 319 kroner, er valget enkelt. Til 1,8X polpris er dette løp og kjøp. Rimeligere viner er dessverre ikke like gunstig priset, men det er kanskje ikke så merkelig.

Les flere Restaurantanmeldelser her

Servitøren er raskt på plass med forretter, vin og isvann.

Smak er godt fornøyd med sin antipasto.
– Akkurat slik jeg vil ha det. Tre typer ost, to typer skinke, litt pølse, artisjokkhjerter og en frisk salat. Det er litt balsamico på, og god olivenolje står på bordet.

Behag er også fornøyd. Scampiene er saftige og gode. Kjøkkenet har ikke vært snåle med parmesanen, og salaten er frisk og fin. Servitøren har også plassert en focaccia pizza på bordet som er akkurat som i Italia. Superspr, millimetertynn, overstrødd med litt, salt, olivenolje og rosmarin. Restauranten er ikke direkte full, og hovedrettene kommer nesten litt for fort.

Smak og Behag blir ikke skuffet. Pizza Diavola er sterk og god. Bunnen tynn og sprø, og tomatsausen smaker hjemmelaget.
– Slik skal en Diavola smake, kommer det fornøyd fra Behag. Tortellinien er riktig kokt, med nok tyggemotstand og fløtesausen velsmakende.
– Dette er godt, men litt kritikk for baconterningene. De er seige.

Fra dessertkartet lar Smak seg friste av pannacotta med espressosmak til 89 kroner, og Behag velger en cuore fondente, sjokoladekake med krem og vaniljeis.

Behag er fornøyd med sin dessert.
– Mektig, men samtidig gir den gode isen nødvendig friskhet.

Smak er ikke like fornøyd med pannacottaen.
– Smaken er for så vidt grei, men konsistensen er for geléaktig. Dette kan de gjøre bedre. Dessertene blir etterfulgt av en espresso og en cortado.

Espressoen er som den skal være, men Behag er ikke fornøyd med cortadoen: – I alle dager, dette er ingen cortado. Det er masse melk i, og det skal kun være en anelse.

– Dette var riktig bra. Til tross for en litt humpete avslutning, er jeg godt fornøyd.
– Enig, samtykker Smak.

– Luca som driver stedet, har visstnok drevet restaurant i Roma, og det kjennes på smaken. Hyggelig at vi har en god og romslig italiener i byen som trygt kan anbefales til elskere av italiensk mat.

Da Luca
Italiensk lunsjbar
Nygaardsgaten 50
1607 Fredrikstad
Telefon 69316299
www.dalucalunchbar.com