Leksikonet «Store Norske» definerer fabel som en utrolig historie, sier Smak. – Ja, og den som forteller fabler kalles en fabulist. Det er en som dikter opp en fantasifull og overraskende fortelling, opplyser Behag, og legger til ettertenksomt: – Håper dette blir fantasifullt og overraskende, og ikke utrolig.

Marjorstuen: Helt greit, liksom

Før-premiere

Tre serveringssteder åpner noen uker før resten av Litteraturhuset, for å få med seg årets beste måned for næringen. En bokcafé sammen med Libris, en bistrolignende matbar, og en mer tradisjonell restaurant.

Et flott vinskap fra gulv til tak deler lokalet i to: På den ene siden matbaren, og på den andre siden restauranten.
Smak og Behag blir ønsket velkommen i en moderne spisesal, som med hvite duker og funklende glass får et visst klassisk preg.

Vinduer fra gulv til tak med røffe gardiner kler lokalet, og et åpent kjøkken i skinnende stål gir innsyn til kokkenes arbeid.

Fabel presenterer en liten meny på fem retter. Forrett, to hovedretter, ost og dessert. Smak og Behag går for tre retter med vinpakke. Det er 495 kroner for maten og 339 kroner for vinpakken.

I tillegg velges en cava til behagelige 69 kroner til aperitiff. Lurt, for før menyen blir servert, kommer et imponerende utvalg amuse bouche: En liten skål pata negra skinke med trøffeloliven. Deretter egg, varmet til 63 grader (perfekt konsistens) på bunnen av en kopp med steinsoppskum som det raspes trøffel fra Gotland over.

Skinken smaker deilig, og egg, sopp og trøffel er harmoni i system. Det hele avsluttes med en kråkebolle cappuccino.

– En flott start, utbryter Smak. Behag er enig. – Nå vet jeg hva jeg ønsker meg til jul, en sous vide, så skal jeg få sving på eggene.

Restaurant 13 - et deilig nummer

Perfekt fisk

Frøyalaks til hovedrett med gulrot, appelsinblomst, marengs og bottarga (saltet og tørket rogn fra multe) blir servert med Riesling fra Rheingau. Laksen er perfekt, passe fet og med deilig struktur, men Smak og Behag synes ikke den søte marengsen fortjener plass på tallerkenen.

Fin stemning i fint lokale og morsom bruk av annerledes råvarer

Kjake av ibericogris med stekt risotto og stensoppskum er fin på smak og konsistens, men Behag kunne tenkt seg annet tilbehør enn stekt risotto med litt harde riskorn. Smaks piggvar kommer med løjrom beurre blanc, dill og pepperrot.

Flere restaurantanmeldelser

– Fisken er perfekt varmebehandlet, og den beskjedne mengden tilbehør smaker bra, men porsjonen er liten.

Vinene er velvalgte og blir raust servert. Hvit burgunder fra Lequin-Colin, og Domaine de Pierredon fra Syd-Rhône.
Til pre-dessert: Frisk og søt ferskensuppe med mynteskum. Smak har valgt ost, og Taleggio, Roquefort, Gruyère og Brie de Meaux er passe modne og serveres med godt nøttebrød, marmelade og Riesling. Mousse på melkesjokolade med klementinsorbé, klementinpuré, sjokoladesaus og beerenauslese er bra, men pureen er bitter og smaker mye skall, synes Behag. To usedvanlig sure espressi avslutter måltidet.

– Det er bare noen dager siden de åpnet. Jeg er imponert, konkluderer Behag. – Det er fin stemning i fint lokale, og morsom bruk av annerledes råvarer. Synd bygget utvendig er litt mye, som en sukkerbit med glasur, liksom. – Men det slipper du å se innenfra. Smak får det siste ordet.

Mer om mat og drikke kan du lese her