Gå til sidens hovedinnhold

Forza Italia!

Artikkelen er over 8 år gammel

Pizzakonkurransen hardner til. Vil pris eller kvalitet sitte i førersetet?
Enda en pizzarestaurant. Hvor mange trenger vi egentlig? Og snart åpner en til på Kråkerøy der Kranbanen holdt til.

– Jeg vet ikke, Smak. Håper konkurransen blir avgjort på kvalitet og ikke pris. Her satser de på vedfyrt steinovn. Ganske vanlig i andre pizzaspisende land, og det bruker å borge for kvalitet.

Mye treverk i interiøret gir et varmt, rustikt og tiltalende preg som understrekes av matchende bord og stoler. De fleste bordplater i brunt, men også noen i hvitt. Bak baren befinner kjøkkenet seg, og aktivitetene der skimtes gjennom glassvegger.

– Jeg synes dette ser hyggelig ut, sier Smak.
– Enig, og jeg kjenner igjen en av kokkene fra Villa Paradiso på Grünerløkka, en av Oslos mest populære pizzarestauranter, så dette lover bra.

En hyggelig italiensk servitør ønsker hjertelig velkommen med menyer som har et litt kjederestaurantaktig preg, men med et bra utvalg fra det enkle italienske kjøkken med hovedvekt på pizza, men også med antipasti og pasta. Drikkemenyen viser at restauranten synes at 68 kroner for 0,4 er greit, men Smak og Behag synes 85 kroner for en halvliter er i drøyeste laget. Vinmenyen består av kun italienske viner, og er ikke stor, men fra bra produsenter og med påslag på ca. 3X polpris.

Mens menyen blir studert kommer det velsmakende focaccia med pesto, aioli og soltørkede tomater på bordet. En bra start og appetittvekker. Smak og Behag bestemmer seg for å dele en antipasti, salumi e formaggi, spekemat og ost til 129 kroner. Smak har lyst på pizza, og bestiller tartufo til 149 kroner. Pastaelskeren Behag går for ravioli ricotta til 139 kroner. Alt hjemmelaget, ifølge servitøren. Vinfølget blir en Valpolicella fra Tommasi til 493 kroner. Vinen blir servert for varm, men en kjøler på bordet fikser kjapt det problemet.

Alt er velsmakende

Forretten består av parmaskinke, speck tirolese, en populær lettrøkt skinke fra Alto Adige på grensen til Østerrike, og en trøffel salami. Alt velsmakende. Det gjelder også pecorino og taleggioostene på fatet. Rød pesto, olivenolje og ristet brød gjør følelsen av Italia komplett.
– Så enkelt, så godt! Fint å se hva gode råvarer betyr.

Den tynne bunnen i Smaks pizza er riktig stekt. Tomatsausen gir god sødme, mozzarellaen er fin, trøffelsalamien er den samme gode som fra forretten og steinsoppen gjør pizzaopplevelsen total. – Her får vi hvitløk- og chiliolje til å ha på selv. Så bra. Fint at det har nådd Norge, men gjerne mer spicy enn denne, sier Smak.

Så enkelt, så godt! Fint å se hva gode råvarer betyr.

Behags ravioli, fylt med ricotta og spinat serveres i en kremet gorgonzola saus: – Bra dette. Både pastaputene, ricottaen, spinaten og gorgonzolasausen. Fin balanse. Jeg er fornøyd. Og passe stor porsjon. Her er det plass til dessert.

Smak er temmelig mett, så desserten blir på deling. Pannacotta til 79 kroner servert med god balanse mellom vanilje, hvit sjokolade og pasjonsfrukt coulis. To gode espressi avslutter et godt italiensk måltid.

– Vet du, jeg tror de har kommet for å bli.

– Enig, Behag. Holder de denne kvaliteten på mat og service har vi mye å glede oss til fremover. Men kan vi bruke ”Forza Italia” som tittel? – Det går fint, vi får tenke på det som et fotballuttrykk, og glemme at det også er navnet på partiet til Berlusconi.