Her er de nye toppvinene

Fire gode kjøp fra Portugal.

Fire gode kjøp fra Portugal. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Vil du bygge opp vinkjelleren, kan du gjøre det nå – uten å bli ruinert.

DEL

Viner fra Portugal fikk mesteparten av oppmerksomheten under vinslippet fredag 2. november. Med dette avslutter Vinmonopolet ordningen med fokusområder. Ved kommende vinslipp skal i stedet sammenhengen mellom mat og vin belyses.

69 nye viner

De portugisiske rødvinene hevder seg bra, og er jevnt over vellagede og prisgunstige. Noen vil med rette hevde at flere er litt like i stilen, og litt for unge til å drikke nå – men fordelen er at det åpner for å kjøpe lagringsvin utenfor store kostnader.

Ellers er det et mangslungent nyhetsslipp med flere kostbare champagner og like kostbare hvite burgundere, rariteter som vin jaune fra Jura i Frankrike og sherrylignende hvitvin fra Montilla-Moriles ved Granada.

Det er edle årgangsportviner velegnet som julegaver, og en serie alkoholfrie fruktdrikker av høy kvalitet. Sistnevnte er gode, alkoholfrie alternativer til jul og festbord. Når vi så legger til nye gode ølsorter fra Danmark og Belgia, burde det være noe for enhver.

Nyhetsslippet har 69 nye viner, og de beste er omtalt her.

Portugisiske røde

Altano Organically Farmed Vineyard 2010

Portugal (Douro). Nr 9921001, kr 127,50, basisutvalg, kat. 2.

Økologisk rødvin fra Douro-dalen på en blanding av portugisiske druetyper. Mørk, blårød vin med ren duft av mørke bær og urter. Ungdommelig fruktighet, med fin konsentrasjon og fast avslutning. Best til rødt kjøtt i dag, men kanskje enda bedre om et år eller to.

Diga Petit Verdot 2010

Portugal (Bairrada). Nr. 9985201, kr 154,00, partivare, kat. 6, 1440 flasker innkjøpt.

Druen Petit Verdot med opprinnelse i Bordeaux er basis for denne vellykkede vinen. Fargen er tett og mørk blårød, og det dufter mørke bær, eik og svisker. Vinen har stor frukt med ungdommelig strenghet, pent eikepreg og lang ettersmak. Til fete kjøttretter i dag, men kanskje best om et par år.

Opta Bairrada Tinto 2011

Portugal (Bairrada). Nr. 9920701, kr 129,00, partivare, kat. 3, 5000 flasker innkjøpt.

Her er det lokale druer, Baga og Touriga Nacional, som gir kraft til denne mørke, rødblå vinen. Det dufter mørke bær og urter. Vinen har stor ungdommelig fruktkonsentrasjon, fast og litt småstrengt helhetsbilde og lang ettersmak. Mye matvin for pengene, men også her vil et år i kjelleren myke opp de hardeste kantene.

Ouro do Monte 2011

Portugal (Alentejo). Nr. 9920801, kr 87,60, basisutvalg, kat. 2.

Denne vinen kommer også i 3 liter bag-in-boks til kr 341,70, men jeg synes flaskevarianten var en anelse friskere. Fargen er blårød og det dufter unge, litt rå skogsbær. Vinen har rent, saftig bærpreg med fin konsentrasjon og fast avslutning. Mye vellaget vin til en billig penge.

Humus Tinta Barroca 2011

Portugal (Lisboa). Nr. 9980901, kr 174,70, partivare, kat. 6, 3720 flasker innkjøpt.

Vin fra hovedstadsområdet på druen Tinta Barocca, som gir en tett, mørk, blårød vin. Det dufter av unge, rå, knuste mørke bær og smaker av stor frukt med fin konsentrasjon. Småstreng avslutning. Til kjøttmat og kanskje helst etter et år i kjelleren.

Quinta das Marias Cuvée TT Reserva 2009

Portugal (Dão). Nr. 110701, kr 197,40, partivare, kat. 5, 5000 flasker innkjøpt.

Tett, mørk, blårød vin med duft av syrlige mørke bær og eikefat. Vinen har stor saftig fruktighet, fast avslutning og tydelig eik. Til rødt kjøtt i godt lag.

Casa de Mouraz 2010

Portugal (Dão). Nr. 9981001, kr 149,90, partivare, kat. 4, 1800 flasker innkjøpt.

Mørk, blårød vin med duft av mørke bær og snev av eik og anis. Vinen har stor, saftig, ung fruktighet med fast og stram avslutning. Matvin til rødt kjøtt i godt lag.

Flere gode røde

Allegrini Appassimento 2010

Italia (Veneto). Nr. 126801, kr 109,90, testsalg.

Dette er en «miniamarone» laget på tørkede druer som de riktige Amaronene, men så vidt jeg kan se fra druer som kommer fra vinmarker utenfor amaroneområdet. Mørk, blårød farge og ren duft av mørke moreller, krydder og urter. Vinen har fin fylde, stor konsentrert frukt, er velbalansert og fast i avslutningen. Mye vellaget vin til en rimelig penge.

Matua Valley Pinot Noir 2010

New Zealand (Marlborough). Nr. 8053901, kr 130,90, testsalg, kat. 6.

Utenfor Frankrike er det New Zealand som lager noen av de beste vinene på druen Pinot Noir. Dette må dessuten være av de rimeligste. Vinen er lys rød med druetypisk duft av røde bær og urter. Saftig og leskende vin med ok konsentrasjon og fasthet. Til lettere kjøttretter, kanskje kokt torsk i Norge.

Edmeades Zinfandel 2009

California (Mendocino). Nr. 5276601, kr 199,90, basisutvalg, kat. 6.

Fra de nordligste vinområdene i California kommer denne vinen, hovedsakelig på druen Zinfandel. Fargen er mørk blårød, og det dufter skogsbær, krydder og slør av eikefat. Myk og saftig vin med bærpreg og fin konsentrasjon. Varm stil. Til rødt kjøtt.

Antiche Terre Corvina 2011

Italia (Veneto). Nr. 5220101, kr 111,00, testsalg, kat. 6.

Dette er laget på druen Corvina, som en Valpolicella, men med druer fra områder utenfor valpolicellaområdet. Middels tett, rødblå vin med druetypisk duft av kirsebær. Saftig og slank vin med rent og småelegant aromabilde. Til lette kjøttretter og kokt torsk.

Paxis Tinto

Portugal (Lisboa). Nr. 126906, kr 349,90 for 3 liter bag-in-boks, testsalg, kat. 6.

Vellykket 3-liter fra Portugal med tett, mørk rødfarge og duft av mørke bær og krydder. Stor, saftig frukt med rent og tiltalende helhetsbilde. Passer der kartongvin vanligvis drikkes – på hytta, ved peisen, i TV-stolen.

Conde de los Andes Gran Reserva 1999

Spania (Rioja). Nr. 9979501, kr 185,80, testsalg, kat. 6.

I dette innholdsrike vinslippet er det funnet plass til en klassisk lagret Rioja Gran Reserva. Litt gammeldags i stilen for noen, et hyggelig gjensyn for mange. Fargen glir over i det rødbrune etter 13 år, og duften har det typiske vaniljepreget over røde bær og harpiks. Silkemyk i munnen med komplekst krydret smaksbilde og sødmefylt fruktighet som ennå holder. Til vellaget lam og okse. Ikke la den ligge særlig mye lenger.

Ciacci Piccolomini d'AragonaRosso di Montalcino 2010.

Italia (Toscana). Nr. 5532701, kr 174,20, testsalg, kat. 6.

Druen er Sangiovese, som i Chianti, men vi er lenger sør i Toscana. Fargen viser et visst brunskjær allerede etter to år, men det er ikke noe galt med duften, som er druetypisk av mørke moreller og kirsebær. Småedel og varm vin med fin konsentrasjon og fast avslutning. Til vellaget rødt kjøtt.

Vieux Ch. Gachet 2004

Frankrike (Bordeaux). Nr. 110801, kr 199,90, basisutvalg, kat. 2.

Rimelig Bordeaux fra 2004, som distribueres til alle butikker, er ikke dårlig. Vi er på østsiden av elvene, i Lalande de Pomerol, og druen er hovedsakelig Merlot. Fargen er mørk rød med brunlig kant etter åtte år, og duften er edel med mørke bær, lær og eik. Ganske så myk og innsmigrende i munnen, med fin frukt, kledelig eik og lang ettersmak. Til vellaget rødt kjøtt og gode venner.

De beste hvite

Dreissigacker Riesling Trocken 2011

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 109501, kr 119,90, basisutvalg, kat. 4.

Økologisk dyrket tørr Riesling med lys farge med grønnskjær. Druetypisk duft av sitrus og fersken. Frisk og velbalansert vin med fin konsentrasjon og lang ettersmak. Mye vin til en rimelig penge. Fisk og skalldyr, kylling og kalkun.

Becker Landgraf Riesling Trocken 2011

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 113601, kr 117,00, basisutvalg, kat. 6.

Nok en tørr og frisk Riesling til rimelig pris. Duften har et visst blomsterinnslag over sitrus og eple. Tørr og ren vin med fin fylde og ettersmak. Til fisk og skalldyr, kos og prat.

Prova Régia Arinto 2010

Portugal (Lisboa). Nr. 2011701, kr 114,90, basisutvalg, kat. 2.

Druen er den lokale Arinto, og vinstilen er litt nøytral med frisk syre. Fargen er lys strågul med sitrus og eple i duften. Ganske rund og fruktig vin med saftig og friskt helhetsbilde. Til fisk, skalldyr og hvitt kjøtt.

Muros de Melgaco Alvarinho 2010

Portugal (Vinho Verde). Nr. 105601, kr 209,00, basisutvalg, kat. 4.

Druen Alvarinho lager utmerket vin til fisk og skalldyr i nordlige Portugal og Spania. Den er etterspurt lokalt, så prisene blir ofte høye. Lys farge med grønnskjær. Liten og nøytral duft med eple og sitrus. Frisk og litt streng vin med mineralske toner og fast avslutning. Jeg lukker øynene og ser for meg et fat med østers.

Artikkeltags