De beste vinene får du her

Januarslippet byr på mange godbiter.

Januarslippet byr på mange godbiter. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Vi har testet det beste fra vinmonopolets januarslipp. Her er resultatet.

DEL

Vinmonopolet setter i januar fokus på «vin med tannin» - det mange betegner som garvesyre.

Vi får en serie vellagede rødviner som utfordrer både smaksløker og tannhalser. Noen er utmerkede matviner allerede i dag, men her finner vi først og fremst lagringsobjekter for folk med kjeller og tålmodighet.

Prisene er ikke så avskrekkende denne gangen, og vi får faktisk flere vellagede treliterskartonger. Totalt har nyhetsslippet 65 nye viner.

Alle er smakt, og de beste anbefales her (terningkast i parentes).

Inca Tannat 2009 (6)

Argentina (Qualchaqui) Nr. 80605. Kr 102,50. Basisutvalg

Vinen er tett, mørk blårød og dufter mørke bær, moreller og røyk. I munnen er den fyldig med stor fruktighet, velstrukturert helhetsbilde og krydret småstreng avslutning med en viss bitterhet av sisselrot. Flott til stekt rødt kjøtt, men vil mykne med et par år i kjelleren.

Chapoutier Les Meysonniers 2009 (6)

Frankrike (Crozes-Hermitage). Nr. 80611. Kr 178,50. Basisutvalg

Ung og vellaget. Fargen er tett blårød, og det dufter av mørke skogsbær, røyk og krydder. Stor fylde og flott fruktighet med et visst bærpreg. Fast og velstrukturert med lang ettersmak. Kan nytes i dag til lam og okse, men vil utvilsomt bli mer spennende etter en tid i kjelleren.

Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (6)

Australia (Coonawarra). Nr. 80606. Kr 139,90. Basisutvalg

Tett, mørk blårød med en ung og ennå lukket duft av mørke bær og urter. Fin fylde og fruktighet, med behagelig munnfølelse og viss snert i avslutningen. Kan absolutt drikkes nå til vellaget kjøttmat med en del fett, men vil også kunne lagres noen år.

Concannon Conservancy Petit Sirah 2008 (6)

California (Livermore). Nr. 80625. Kr 129,90. Basisutvalg

Denne nye vinen har mørk og kompleks duft av mørke bær, kruttlapp og kaffe. Stor fylde og flott fruktighet, bred smak og ren streng avslutning. Den kan nytes nå, eller lagres for dem som ønsker det.

Alto Real Monastrell 2009 (6)

Spania (Bullas). Nr. 80622. Kr 103,60. Basisutvalg

Det dufter tydelig solbær og urter. Smaken er fyldig og velbalansert med stor bærpreget frukt og streng tanninpreget avslutning. Røff og rustikk stil, men vellaget og sympatisk til hyggelig pris. Mye vin for pengene til smaksrik kjøttmat.

Vega Montán Mencia 2009 (5)

Spania (Bierzo). Nr. 80620. Kr 133,00. Basisutvalg

Her er det mørk blå farge og duft av mørke skogsbær og urter. Bred smak med ganske så strengt helhetsbilde, fin frukt og ungdommelig og raspende avslutning. La gjerne vinen ligge et par år, da mykner den. For øvrig et relativt rimelig lagringsprodukt.

Rocca dei Mari Langhe Rosso 2009 (5)

Italia (Piemonte). Nr. 80617. Kr 399,00 for 3 liter Bag-in-box. Basisutvalg

Vi er nordvest i Italia, i bakkelandet der druer som Nebbiolo, Barbera og Dolcetto dyrkes.. Vinen er ren rød med duft av mørke bær og tjære. Middels fyldig med fin frukt, behagelig helhetsbilde og fast ettersmak. God valuta for pengene.

Lirano Langhe Nebbiolo 2009 (5)

Italia (Piemonte). Nr. 80615. Kr 173,50. Basisutvalg

Druen Nebbiolo gir her en vin med rød til brunrød, ganske lett farge. Her er det fin kompleks duft med blomster, tjære og røde bær. Middels fyldig vin med streng, bred smak og fast avslutning. Absolutt til mat, og gjerne om et par år.

Fontanabianca Langhe Nebbiolo (5)

Italia (Piemonte). Nr. 10850. Kr 163,00. Basisutvalg

Dette er mye av samme stil som vinen over. Fargen er lys brunrød, og det dufter beskjedent av blomster, tjære og urter. Syrlig frisk vin med bred, småkompleks smak og frisk, streng avslutning. Korrekt vin som godt kan hvile et par år.

Barolo San Pietro 2006 (5)

Italia (Piemonte). Nr. 80616. Kr 309,00. Basisutvalg

Duften er kompleks – med tjære, blomster, eik og urter. Vinen har middels fylde og stor, mangefasettert smak med delikat frukt og behagelig helhetsbilde. Streng avslutning skal det være, og prisen er også som ventet for denne typen vin. Til edel mat og gode vinvenner.

Pardi Sagrantino de Montefalco 2005 (5)

Italia (Umbria). Nr. 80686. Kr 213,50. Basisutvalg

Her er vinen lagret i fem år og har fått mørk rødbrun farge. Det dufter krydder, syrlige kirsebær og eik. Fint utviklet vin med god fylde og innsmigrende, behagelig fruktighet. Drikk i dag til – ja, nettopp – grillet villsvin.

Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine 2009 (5)

Frankrike (Chinon). Nr. 10853. Kr 149,90. Partikjøp 12000 flasker

Ung rødblå farge med liten duft av mørke bær. Fyldig vin med stor frukt, varm helhetsfølelse og ungdommelig, tanninrik avslutning. Til stekt rødt kjøtt, men kanskje helst et par år i kjelleren.

Torus 2009 (5)

Frankrike (Madiran). Nr. 59053. Kr 127,00. Basisutvalg

Her er det mørk rødblå farge med duft av mørk frukt, eik og urter. Stor fylde og flott fruktighet, med ungdommelig fast og tanninrik avslutning. Fin vin til prisen, og et godt lagringsobjekt.

Artikkeltags