Gå til sidens hovedinnhold

Mange sliter med å lese FB – hvorfor ikke slå til og lage den beste avisa for synshemmede?

Artikkelen er over 2 år gammel

Blindeforbundet Østfold ønsker en forbedret FB-app for synshemmede slik at det blir mulig å få lest opp overskrifter og ren tekst – uten andre elementer som forstyrrer.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Vi nordmenn blir stadig eldre, og med alderen kommer synsproblemene. Noe av det første man sliter med når synet svikter, er å lese aviser. For få år siden måtte man opp med lupen for å få med seg lokalt stoff fra Fredrikstad, hvis man så dårlig. Nå ligger avisen så kjekt på en app på smarttelefonen vår.

I en ny undersøkelse om smartteknologi blant synshemmede, gjennomført av Opinion AS, svarte 90 prosent at de brukte apper daglig. Problemet er at mange apper fungerer dårlig for synshemmede, selv om det er lovpålagt at de skal fungere for alle. Dette gjelder dessverre også for Fredriksstad Blad. De fleste smarttelefoner kan lese opp tekst med en syntetisk stemme.

Problemet med appen til Fredriksstad Blad, og de fleste andre aviser i Norge, er at artiklene er fylt opp med bilder, tekstbokser, linker med mer. Vi som ser kan bare fortsette å lese videre ned på siden når det dukker opp en reklame, men synshemmede må manøvrere seg nedover siden hver gang teksten stopper i et bilde, en link eller lignende. I praksis så blir dette så krevende at de synshemmede dropper å lese avisen.

Med dette mister Fredriksstad Blad mange trofaste avislesere. En enkel løsning kunne være å lage en tilleggsfunksjon i FB-appen for synshemmede, bare med overskrifter og ren tekst. Da kunne alle Fredrikstads synshemmede lene seg tilbake å høre på Fredriksstad Blad i ro og mak. Fredrikstad har blitt en foregangsby på mange måter. Hvorfor ikke slå til og lage den beste avisa for synshemmede også?

Kommentarer til denne saken