Vladimir Putin dagdrømmer kanskje fortsatt om å få «den store» etter navnet sitt som de tidligere nasjonale imperiebyggere Peter og Katarina, men nå ser det faktisk ganske dårlig ut. I motsetning til de to historiske størrelsene, som går for å ha vært både mentalt vestvendte, opplyste og reformvillige – samt sikkert også brutale, fremstår lille Vladimir mer og mer som en sneversynt hater av alt som ikke er reaksjonært, totalitært, russisk og Putin-dyrkende.

Kanskje ble han ytterligere inspirert av den amerikanske hentesveisen med den røde skjermlua. «Make America Great Again» vant – og vinner – fortsatt sympati blant en stor del av den nasjonalistiske amerikanske befolkningen. Hvorfor skulle ikke et tilsvarende slagord også funke i Russland, landet der man i stor grad slipper å bli motsagt, dersom man er et selvoppfattet keiseremne med hele det brutale sikkerhetsapparatet og alt statlig mediene og propagandamaskineri i ryggen?

Lille Vladimir har i hvert foreløpig ikke vist seg som en like stor feltherre som Peter den store, som i 1709 «dørka» Karl 12. – en svenske med like stort ego – i slaget ved Poltava. Byen som for øvrig ligger i dagens Ukraina mellom Kyiv og Kharkiv. Den dagen sluttet Sverige å være en stormakt i Europa.

Lille Kalle gikk da som lille Vladimir, heller mot dem som var enda mindre enn seg selv og vendte til sist blikket mot Halden. Et dårlig valg! En svenske med hjemlengsel sendte nok et tilsiktet vådeskudd i skallen på kongen som ble båret stivfrossen hjem til Stockholm i 1718.

I dag blir tusenvis av unge russere i likposer fraktet hjem til sine nærmeste i kjølevogner. Lille Vladimirs påstått heltemodige, imperiebyggende og denazifiserende «spesialoperasjon» i Ukraina har så langt endt opp som et nasjonalt russisk selvmordsoppdrag.

Den eneste fremgangen den påståtte stormakten har, er brutalt og folkerettsstridig å sende krysserraketter, missiler og artilleriladninger blindt etter sivilbefolkningen, sykehus og skoler. Hvis noen i dag oppfører seg som fortidens nazister, så er det nettopp den løgnaktige og inhumane pensjonistgjengen i Kreml og alle dens lakeier.

Lille Vladimirs drømmer og ambisjoner er knust av et ukrainsk folk som ikke vil la seg kue av maktens dårskap. De sloss for noe de tror på, mens russisk ungdom i uniform knapt vet hvor de er eller hva de driver med – ja, rent bortsett fra dem som hjernevasket, underholder seg ved hensynsløst å skyte sivile på åpen gate eller sende krysserraketter inn på barnesykehus eller soverom.

Den sneversynte russiske drømmen om storhet og fortidens imperier smuldrer opp i ren umenneskelig ynkelighet. Den påståtte storheten er bare et oppblåst terrorvelde basert på trusler og paranoia. «Får jeg ikke viljen min, sender jeg kjernevåpen på deg!

Samtidig klager lille Vladimir at Vesten omringer og truer hans storslagne imperium. Vel, det er ikke enkelt å omringe verdens største nasjon – elleve tidssoner i utstrekning. Og hvorfor skulle noen kaste bort tiden sin på det? Hva har de å tilby som verden ikke kan klare å skaffe andre steder?

Dessuten er analysen feil.

Problemet for lille Vladimir er at store deler av verden som omgir Russland nå vil gjøre sitt ytterste for å sikre seg mot Russlands vold og uforutsigbarhet. Det er årsaken til at de fleste gamle østblokkland som tidligere var knuget av Sovjetunionens okkupasjon, mer enn frivillig søkte medlemskap i EU og NATO da Sovjetunionen gikk i oppløsningen.

De søkte trygghet mot den historisk maktsyke naboen som dessverre snart går tom for «lekekamerater».

Så hva er igjen av lille Vladimirs drøm om gammel storhet? Vel, det er nok bare virvaret inni hans eget hode. Hans dåraktige påfunn med Ukraina gjorde at også Finland og Sverige søkte om NATO-medlemskap. Det som ikke ville skje «i vår tid», skjedde i løpet av et par måneder.

Det var verken trygt å være påstått nøytral eller alliansefri med en så fullstendig forrykt nabo.

Derfor står lille Vladimir og gjengen hans tilbake blant de største taperne i moderne tid. I tillegg minner de også mer og mer om Saddams informasjonsminister Komiske Ali! Mens bilder fra sønderbombede ukrainske byer og massakrerte sivile går over alle verdens TV-skjermer, presterer demonklovneriet fra Kreml å si: Vi bomber ikke sivile! Vel, bare hvis de er nazister selvsagt!

Denne gjengen fortjener ikke annet enn å bli kastet i det dypeste og mørkeste fangehullet de selv og deres sovjetiske forgjengere har gravd. Gi dem gamle sovjetiske krigsrasjoner for noen tiår og kast deretter nøkkelen. Så kan de sitte der i mørket de elsker, synge sine kampsanger og dyrke sin dårskap: Make Russia Great Again!

Vi andre kan bare håpe at vi fortsatt kan få si: Leve den frie verden! Det håper jeg at også de fleste russiske medborgere vil verdsette!