Gå til sidens hovedinnhold

Må virkelig smittevern bli en kampsak?

«Men de har åpenbart ikke tatt inn over seg at de nye, muterte variantene ser ut til å smitte hyppigere blant barn og unge.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mildt sagt forstemmende at kommuneledelsen i sitt tilsvar til Utdanningsforbundet i praksis bekrefter at de ikke tar lærernes arbeidssituasjon seriøst. Kommunen stenger ned kjøpesentre, innfører skjenkeforbud og begrenser sosial omgang, samtidig som skolene holdes åpne som om ingenting har skjedd!

I dag er det gult nivå i skolen. Den eneste forskjellen er at pultene sprites daglig, og hendene sprites før hver time. Klassene er like store som alltid, og lærerne går mellom ulike grupper med alt det innebærer av smitterisiko. Lærere forventes dessuten å pendle mellom mange elevgrupper og stupe inn som vikar ved behov. Vi etterlyser en begrensning i antall mennesker elever og lærere kan omgås på skolen.

PYSE i panna

I fullt alvor argumenterer man for at «det ikke anbefales å bruke munnbind i undervisningssituasjoner, verken hos elever eller lærere». Man kan spørre seg om kommuneledelsen er oppmerksom på at klasserommene i Fredrikstad kommune ofte fylles med 30 mennesker som ikke på noen måte kan holde den anbefalte avstanden. Lærere er ellers, som alle andre, anbefalt å tilstrebe avstand så godt det lar seg gjøre.

Har kommuneledelsen besøkt skolene de omtaler? Er dere oppmerksom på hvor trangt det er, hvor dårlig ventilasjonen er, hvordan bygningsmassen ikke på noe vis er beregnet til å huse hundrevis av mennesker som skal holde avstand? For ikke å snakke om de proppfulle skolebussene, der elever sitter tett i tett.

Tro ikke at vi ikke vil gjøre jobben vår. Vi fortsetter å komme på jobb. Men vi ønsker at skoleledelsen i Fredrikstad gjør sitt for å trygge arbeidsplassene våre.

Det er riktignok ikke direkte forbudt å bruke munnbind, men i så fall kan du like gjerne skrive PYSE i panna, ettersom «bruk av munnbind for ansatte som er spesielt engstelige kan begrunnes innenfor arbeidsgivers tilretteleggingsplikt». Å motta en e-post etter juleferien hvor det står at «munnbind må bekostes selv av ansatte som føler de trenger det» er rett og slett provoserende. Heldigvis har vi virksomhetsledere som viser mer forståelse for situasjonen.

Smittebærer uten å vite det

Kommuneledelsen hevder videre at smittevernveilederen stadig blir oppdatert. Men de har åpenbart ikke tatt inn over seg at de nye, muterte variantene ser ut til å smitte hyppigere blant barn og unge. På dette punktet er ikke veilederen endret siden mai.

Det er et urovekkende faktum at barn og unge blir smittet med mutantviruset og bærer det uten å vite det selv, for eksempel slik vi kjenner det fra det siste utbruddet i Østfoldhallen. Slik covid-reglene er nå, kan barn og unge drive idrett og smitte hverandre, for dermed å ta med smitten inn i skolen. For det er vel det man er redd for, når skolene nå får beskjed om å sette store elevgrupper og deres familier i ventekarantene?

Mistillit til lærerne?

Veilederen anbefaler at alle møter mellom voksne holdes digitalt, og at hjemmekontor brukes så langt det er mulig. Da kan man jo spørre seg hvordan den samme kommuneledelsen insisterer på at lærere skal ha planlegging på skolen - angivelig av hensyn til elevene, som akkurat disse dagene ikke er på skolen! Mener kommuneledelsen at lærerne, som eneste yrkesgruppe, ikke mestrer å holde digitale planleggingsmøter fra hjemmekontor?

Les også

Så mange lærere i Fredrikstad har blitt smittet av koronaviruset

Like tydelig kommer mistilliten til uttrykk når kommuneledelsen stiller spørsmål ved Utdanningsforbundets henvisning til at mange lærere har opp mot 200 kontakter i løpet av en uke. Vi har omtrent 120 elever og i tillegg rundt 50 kolleger, samt foreldre og andre samarbeidspartnere. Dette står også i grell kontrast til antallet nærkontakter vi alle anbefales å ha i fritiden.

Handling, ikke bare ord

Tro ikke at vi ikke vil gjøre jobben vår. Vi fortsetter å komme på jobb. Men vi ønsker at skoleledelsen i Fredrikstad gjør sitt for å trygge arbeidsplassene våre - av hensyn til elever, foreldre og oss selv. Vi må anta at munnbindet beskytter oss. Ellers ville det vel være unødvendig å bruke det ellers i samfunnet også?

Vi ønsker at kommuneledelsen erkjenner at smittevernet ikke er godt nok i skolen. Det viktigste er åpenbart å begrense antall nærkontakter for både lærere og elever. I tillegg bør munnbind være tilgjengelig til ansatte og elever som ønsker det. På den måten kunne vi ha unngått å måtte stenge skolene, ettersom færre elever og lærere vil være berørt ved et eventuelt utbrudd.

Vi ønsker kommuneledelsen hjertelig velkommen på besøk i klasserommene våre - så kan dere selv vurdere om dere vil bruke munnbind.

Les også

Utslitte lærere rammer først og fremst barna

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.