Gå til sidens hovedinnhold

Lyspunkt for Gyproc i krisen: Stortinget vil droppe CO₂-avgiften på sju millioner

Artikkelen er over 1 år gammel

Partiene på Stortinget dropper CO₂-avgiften for bruk av naturgass. Gyproc-sjef Peik Næsje er svært fornøyd med vedtaket, som styrker bedriften og arbeidsplassene i Fredrikstad.

For abonnenter

Enigheten betyr at Gyproc slipper å betale en CO₂-avgift på sju millioner kroner per år.

– Jeg er glad for at partiene på Stortinget fjerner avgiften ut året. Det er flott at politikerne har hørt på våre argumenter og fulgt opp med å fjerne avgiften, sier Næsje til Fredriksstad Blad.

Fritak ut året

Næsje håper avgiftsfritaket ikke bare vil gjelde under koronakrisen. Enigheten mellom partiene betyr at avgiften fjernes ut året og at det legges opp til en opptrappingsplan for CO₂-avgift fra neste år.

Dette er ett av resultatene av forhandlingene mellom partiene på Stortinget de siste dagene.

Sylvi Listhaug (Frp) nevnte Gyproc spesielt da hun orienterte om positive resultater av forhandlingene under pressekonferansen om krisepakken tirsdag.

Stortinget ber nå om en vurdering av om det finnes muligheter innenfor regelverket til å frita for CO₂-avgift på naturgass.

Dermed tyder alt på at den omstridte avgiften vil forsvinne.

En overraskelse i statsbudsjettet

I januar ble det kjent at Gyproc var rammet av nye regler for CO₂-avgift for naturgass, som kunne gi bedriften en ekstrautgift på sju millioner per år.

Gyproc har 80 ansatte i Fredrikstad og er en av Øra-bedriftene som bruker LNG (flytende naturgass).

Fra 2020 ble det innført nye avgiftsregler, som bedriften rammes av. Innføringen av avgiften fra nyttår kom som en stor overraskelse for Gyproc.

Fryktet konsekvenser

Flere av Østfolds stortingsrepresentanter, fra Høyre, Ap og Sp, har engasjert seg for at bedriften skulle slippe avgiften. Ingjerd Schou (H) har vært på besøk, Svein Roald Hansen (Ap) har også engasjert seg og skrevet innlegg. Ole André Myhrvold (Sp) stilte spørsmål om avgiften til næringsministeren i spørretimen.

For Gyproc kunne avgiften bety at omtrent hele overskuddet spises opp.

I januar sa Gyproc-sjef Peik Næsje til Fredriksstad Blad at han fryktet konsekvenser for fremtidige investeringer, og at Fredrikstad-bedriften gjennom utgiftsøkningen på sju millioner kunne komme svekket ut i den internasjonale konkurransen.

Tirsdag fikk han meldingen om at bedriften etter alt å dømme vil slippe avgiften.

Kommentarer til denne saken