Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Da jeg var elev ved Frydenberg vgs. på slutten av åttitallet, var den årlige Lucia-kåringen i byen et koselig og spennende innslag i november og desember. Jeg husker bildene som hang i vinduene til Demokratens lokaler, og jeg husker hvor vakre jentene som var nominert var. Jeg kan ikke si at jeg la merke til om de ble presentert på noen annen måte enn med bilde, men det gjorde de kanskje. Jeg tror mange av oss tenkte at Lucias viktigste egenskap var å være vakker. Jeg tenkte i hvert fall det.
Siden har jeg lært at Lucia var mye mer enn vakker. Ja, vi vet vel strengt talt ikke hvordan hun så ut. Ved å bli kjent med historiene og mytene om Lucia har jeg oppdaget at hun var en sterk og modig ung kvinne, som våget å stå for sine egne meninger, og som ikke lot seg stanse av motstanden hun ble møtt med.
Sa nei til giftemål
Lucias mor hadde tenkt ut et godt giftermål for henne, men Lucia ønsket ikke det. Hun ønsket å følge sin indre overbevisning. Den var å følge Jesus Kristus, og tjene ham med sitt liv. Derfor sa hun nei til å bli kone, og samtidig sa hun nei til et trygt liv med økonomiske garantier. Hun levde på Sicilia på trehundre-tallet, da kristne ble forfulgt og drept for sin tro av den herskende keiseren.
Mange kristne gjemte seg derfor i underjordiske huleganger, der de led stor nød. Lucia ville hjelpe. For ikke å bli tatt til fange selv, valgte hun å oppsøke de kristne i hulegangene om nettene. Der var det bekmørkt. Lucia måtte finne en løsning der hun både kunne lyse opp gangene foran seg, og samtidig bære med seg mat og drikke til de som var i skjul. Hun flettet en krans som hun kunne feste lys i og bære på hodet, slik at hun hadde begge hender fri. Hun oppsøkte de som satt i skjul om nettene, ikledd sin hvite nattkjole.
Et forbilde
Derfor kjenner vi Lucia kledd i hvitt, med en krans med lys på hodet. Det røde båndet om livet forteller at hun ble martyr. Siden ble hun erklært som helgen, og fikk tittelen Santa. Santa Lucia. Hellige Lucia. Hennes modige valg om å kjempe for de verdier hun satte høyest, er inspirerende. Lucia kan være et forbilde for alle som ønsker å følge sin egen overbevisning, også når det koster.
Også i vår tid ser vi unge kvinner stå opp og modig og kreativt kjempe for det de mener er rett, på tross av mye motstand. Gretha Thunberg med sin kamp for klimaet, er et opplagt eksempel. Det samme er Malala Yousafzai, den pakistanske menneskerettighetsaktivisten som ble tidenes yngste mottaker av Nobels fredspris i 2014. Men vi har også norske og lokale unge helter, som trosser motstand og negative tilbakemeldinger, for å kjempe for viktige saker. Grace Bullen, Gina Gylver, Marte Wexelsen Goksøyr, er strålende eksempler, som jeg beundrer og blir inspirert av.
Tenn lys for de modige!
Lucia betyr lys. Hun kommer med lys i mørket. Trettende desember feirer vi henne igjen. Og i den mørke desember måned, gjør det alltid godt med litt ekstra lys. I år blir det færre Lucia-opptog og Lucia-samlinger. Men vi kan tenne lys hjemme, og huske på alle dem som bærer lys rundt i verden, og på den måten gir håp i vår tid. Modige mennesker som står opp for egen overbevisning, for at verden skal bli et lysere sted for naturen og for flere mennesker.
Med ønske om en god og inspirerende Lucia-dag!
