– Du skal selge mange doruller for å få samme resultat som av et loppemarked, sier Evald Fjærgård (53).
Fjærgård har i ti år vært «loppegeneral» for Grünerløkka skoles musikkorps i Oslo. Han betegner loppemarkedet som middels stort, med en omsetning på rundt 400.000 kroner.
Gjennom årene har han gjort seg en del betraktninger rundt loppemarkedsdynamikken, som nå har resultert i «Loppeboka», utgitt på eget forlag.
En opplevelse
Et loppemarked er mer enn en inntektskilde for korps og andre frivillige organisasjoner, det er også en arena for kupp, mimring og samling, understreker Fjærgård.
– Det er fascinerende, vi skal jo lage en best mulig opplevelse for de besøkende. I tillegg ligger det mye planlegging bak det hele, slik at ingen av de frivillige trenger å bære for langt og tungt.
Fjærgård mener noen typer objekter «alltid» er det som kan kalles et kupp.
– Til slutt så må man kaste dem. Det gråter vi jo av, det er helt tragisk
Utstyr til barn
– Har du små barn, er det lurt å se etter barnevogn. Du finner dem typisk for 300 til 400 kroner. Også barnestoler til bilen er det vanligvis et stort utvalg av. Har du litt større barn, ville jeg sett etter slalåmski. Et par kan bli ditt for et par hundrelapper. Hvis de brukes én gang, har du allerede spart inn skileia.
I tillegg har loppemarkedene ofte et godt utvalg av barneklær, som parkdresser, til en brøkdel av butikkpris.
Kjøkkenavdelingen
Kjøkkenavdelingen på et loppemarked er gjerne en kakofoni av farger og design.
Loppearbeiderne har god oversikt over hva som er hva, men sjelden full oversikt. Det kan bety interessante muligheter for kupp.
– Hvis du samler på serier, som Figgjo, kan du finne deler av dette. Slike ting kjenner vi igjen, og det sorteres oftest etter serier og sammenheng. Men det fine er at loppeekspertene ikke går etter dette. De ser etter andre ting, som har gått under radaren hos de frivillige, og som kan vise seg å ha høy verdi.
Ifølge Fjærgård vil deler til en serie som Figgjo gjerne gå for mellom 50 og 100 kroner.
– Ønsker du en komplett serie, er du nok nødt til å ta runden til flere loppemarkeder. Eller du kan gjøre som vi har gjort hjemme hos meg: Vi dekker på med fem forskjellige tallerkener, fra fem forskjellige kjente merker.
Teakmøbler
Når det gjelder møbler, forteller Fjærgård at de alle fleste loppemarkeder har mye fra 50- og 60-tallet, for eksempel teakmøbler. Er du ekstra heldig, kan du gjenstander fra berømte designere som Torbjørn Afdal eller Arne Jacobsen.
– Møbler på loppemarked er sjelden noe man kan tjene mye på å selge videre etterpå, men det kan jo være fint å ha hjemme likevel. Brukthandlerne kjøper sine ting fra dødsbo og lignende.
Slik finner du loppeskattene
Timing: Lær deg når du bør besøke loppemarkeder for å finne de mest ettertraktede gjenstandene til en god pris. Det er som oftest rett etter åpning. Men husk: Interessant påfyll kan komme utpå formiddagen fra kassene bak salgsbordene.
Planlegging: Sørg for å komme deg innom flere loppemarkeder på en formiddag. Det er dermed en fordel om det ligger flere i samme område. De virkelige loppejegerne drar videre etter 15 minutter.
Billigkroken: Vurder å gå utenom avdelingen for finlopper, her er de verdifulle tingene allerede identifisert og gjerne priset deretter. I billigkroken, derimot, kan det være noen uoppdagede skatter blant objektene.
Nisjer: Spesialiser deg innenfor et spesifikt område. Det øker sjansene for å finne noe sjeldent eller verdifullt.
Vær: Dårlig vær kan være en fordel. Regnfulle dager gir færre besøkende på loppemarkedene, noe som gir deg større sjanser til å gjøre et røverkjøp.
Eksperter: Vel hjemme fra loppemarked er du kanskje i tvil om hva du egentlig har kjøpt. Få hjelp av en som kan si noe om verdien på objektet. Dette kan for eksempel være eksperter i et auksjonshus.
Kilder: Loppegeneral Evald Fjærgård, TT, NTB
Bøker for alle
Her er det en del typer som er nærmest uselgelige. Typiske hyllevarmere er «Hvem Hva Hvor», ymse leksikon og nyere krimlitteratur.
– Der det derimot er bra rift om, er faglitteratur. Jo særere, desto bedre, ser det ut til. Så er det selvsagt et eget segment som er på utkikk etter førsteutgaver og sjeldne utgivelser, sier loppegeneralen.
Han forteller at det er et stort mangfold blant dem som jakter på bøker, og at det er viktig å ha et litt smart system for hvordan bøkene legges fram. Hvis ikke blir det fort fullstendig trafikkork.
– Mange liker å bla og lete gjennom alt som er. Det tar tid hvis man ikke har et system som sluser dem gjennom utvalget på en effektiv måte. Det brukes masse tid på forhånd på å sortere for å få dette til å fungere.
Rariteter
– Min personlige definisjon av loppekupp er å finne noe man vil ha, som ingen andre har. Vi hadde en kar som var innom og kjøpte bowlingsko og bag. Som ikke skulle brukes i en bowlinghall, men stå som dekor i stua. Sånt er kult, sier Fjærgård.
Nettopp her ligger noe av essensen med loppemarkeder, mener Fjærgård: Å gå rundt uten en plan eller spesielle ønsker, for så å snuble over noe man bare må ha.
– Kanskje man finner noe som løser et problem man ikke visste man hadde, til fem kroner.
Fjærgårds forteller at hans beste loppekjøp er en amerikakoffert, som han legger bager og skolesekker i.
– Det finnes selvsagt også bakgårdssalg og brukthandlere, men de byr ikke på samme spenning som et loppemarked.
Det som ikke selger
… og som loppemarkedene ofte ikke tar imot:
- Kjøkkenskap
- Kontormøbler
- Persienner
- Pianoer
- Porselensvasker
- Printere
- Ringpermer
- Senger
- Sofaer
- Undertøy
- CD-stativer og -hyller
- Leksikon
- Det Beste-bøker
- Hvem Hva Hvor