(Nettavisen)

Denne uken er «Luksusfellen» i Halden, der Lars Erik Torp og Tine Jeanette Bendiksen Torp er bosatt med sine to barn.

De har begge fast jobb, stort hus og to biler, og har tilsynelatende alt på stell. Men økonomien er det verre med.

Se video øverst: Dette ble de «forsvunne» pengene brukt på

Når ekspertene Lene Drange og Cecilie Lynum tar et dypdykk inn i økonomien deres finner de fort ut at familien på fire risikerer tvangssalg av huset, som flere kreditorer har pant i. I tillegg er det store summer fra diverse forbrukslån som Drange og Lynum ikke klarer å finne ut hvor har blitt av.

Med andre ord haster det å finne ut hvor pengene har tatt veien for å redde parets stadig voksende økonomiproblemer.

Les også: Christoffer (23) tok penger fra kjæresten uten å spørre. Så får han sjokkbeskjeden

Aner ikke hva pengene har gått til

Totalt er det snakk om en gjeld på 2,8 millioner, inkludert hus- og billån. I tillegg har Lars Erik unngått å skatte av lønn.

Ekteparet har ikke verdier i nærheten av gjelden de sitter på, og har om lag 1,1 million kroner i kreditt- og forbrukslån. Det er disse pengene de må finne ut hva de har brukt på for at ekspertene skal kunne forhandle en avtale med kreditorene.

Det skal imidlertid vise seg å være lettere sagt enn gjort.

I tillegg til at det er nødvendig å ha en oversikt i forhandlinger med kreditorene, forteller Lene Drange at det er nødvendig for deltakerne å se hvor de har trådt feil før.

– Det er viktig for oss å vise de det gjelder hvor det har gått feil og hva man kan endre. En stor del av «Luksusfellen» er at deltakerne må endre vanene sine. Det er derfor vi for eksempel bygger høye tårn med Pepsi Max og sånne ting, for å sette et bilde på pengeforbruket. Bevisstgjøre dem på hva pengene går til så vanene kan endres, sier hun til Nettavisen.

Les også: Hadde over en halv million i gjeld og fem kroner på konto. Så kom Kjartan til unnsetning

221.248 kroner på Flaxlodd

For Drange og Lynum er det nærmest umulig å finne ut hva alle pengene fra kreditt- og forbrukslånene har gått til basert kun på kontoutskriftene deres fra de siste seks månedene.

Derfor blir ekteparet selv satt i arbeid, og etter en telefon til Norsk Tipping finner de svaret på deler av summene.

– Vi snakket masse sammen og sjekket alle muligheter. Så ble det til at vi ringte Norsk Tipping for å sjekke, og fant ut at det hadde gått en del penger dit, sier Lars Erik til Nettavisen.

Verken han eller kona var klar over hvor mye penger som hadde gått til blant annet Flaxlodd opp gjennom årene.

– «Luksusfellen» ble jo spilt inn på høsten, og det året hadde jeg nesten ikke spilt noe. Så jeg klarte ikke å tenke så langt at det kunne være noe der, sier Tine Jeanette om oppdagelsen.

Totalt er det snakk om 221.248 kroner på tipping og Flaxlodd siden 2015. Det største forbruket var imidlertid i 2015, og med årene har tallet sunket. Året da «Luksufellen» ble spilt inn var det snakk om ca. 900 kroner, og det var dette tallet ekspertene fikk servert. Dermed er det ikke så rart at verken de eller ekteparet selv så denne muligheten.

Lene Drange sier de alle ble overrasket:

– Vi hadde jo sjekket kontoutskriftene det siste halvåret, og så ingen store summer brukt på tipping. Kjøper du Lotto en gang i blant er ikke det noe vi henger oss opp i, så vi visste jo at det var noe, men ikke så mye. Det var et sjokk for oss alle.

Les også: Gikk fra hverandre etter «Luksusfellen»-besøk: – Kommer ikke til å se på

Risikerer tvangssalg

Men til tross for at de «forsvunne» pengene kan gjøre rede for seg, er ikke et tvangssalg av huset ute av bildet.

Når som helst kan en av kreditorene som har pant i huset komme bankende på døren, og derfor anbefaler Drange og Lynym dem om å heller selge det selv, noe ekteparet går for.

Drange sier til Nettavisen at det var en tøff beskjed å gi.

– Men vi sjekket alle andre løsninger, og vårt beste råd for å løse de økonomiske problemene ble å selge huset. I det lange løp er det bedre at familien er samlet og kan starte på nytt et annet sted. Tvangssalg vil ingen oppleve, sier hun.

– Selvfølgelig, det er et stort offer, og de ofret mer enn en vanlig «Luksusfellen»-deltaker. Det står stor respekt av det.

Les også: Superøkonom Lene Drange: – Jeg er stadig vekk overrasket over hvor mye folk lyver

– Det beste vi har gjort

Lars Erik og Tine Jeanette legger ikke skjul på at det var tøft å selge huset. Likevel er de glad for at de gjorde det.

– Jeg hadde hele tiden gått og hatt et håp om at vi kunne finne en løsning for å beholde huset. Hele motivasjonen var å beholde huset så vi hadde noe å gi til ungene i arv, så det var en tung kamel å svelge å ta det valget, forteller Lars Erik.

– Men det er det beste vi har gjort, forsikrer han.

Tine Jeanette legger til at de la mye arbeid ned i huset før det ble solgt for å øke verdien på det.

– Vi hadde mennesker her hele døgnet, og fikk masse hjelp fra venner, familie og kolleger med oppussing. Vi er veldig takknemlige for den hjelpen, og uten dem hadde vi aldri klart å få til det vi gjorde, sier hun og får støtte fra Lars Erik:

– Huset var vårt sterkeste kort, og takket være alt vi gjorde før salget fikk vi økt prisantydningen. Den hjelpen vi fikk for å gjøre det lettere å selge var helt avgjørende for problemene.

I dag er ekteparet takknemlige for muligheten til å få hjelp av «Luksusfellen», til tross for at det hele blir gjort på tv.

– Det er veldig rart å se seg selv på tv, men det er egentlig litt deilig, også. For vi er jo ikke de personene lenger. Vi har hatt veldig stor fremgang siden det ble spilt inn, så det er deilig å få det opp og frem og bli helt ferdige med det, sier Lars Erik.

– Vi hadde aldri klart å rydde opp i disse problemene selv. Selv om det var hardt da det sto på så var det så verdt det. Vi har det så mye bedre nå i dag, legger Tine Jeanette til.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdag klokken 20.30.