Gå til sidens hovedinnhold

Livets tre ble flyttet inn i julefeiringa

Artikkelen er over 2 år gammel

Harald Peter Stette: – Dagens juletre hadde sin opprinnelse i Tyskland på 1500-tallet og ble bevisst valgt som symbol på livets tre i paradisets hage, som det fortelles om i bibelen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


«Hva i alle dager har juletreet med jula å gjøre? Det er jo et gammelt fruktbarhetssymbol!?» Dette kan vi stundom høre. Vel kan en finne tre som symbol på liv og fruktbarhet i ulike eldre kulturer - eller mer presist, brukt som magisk virkemiddel for å fremme liv, vekst og fruktbarhet - men det er ingen kontinuitet fra dette til dagens juletre.

Dagens juletre hadde sin opprinnelse i Tyskland på 1500-tallet og ble bevisst valgt som symbol på livets tre i paradisets hage, som det fortelles om i bibelen. Tanken bak er at nå når Frelseren er født, er på nytt adgangen til livets tre tilgjengelig for menneskene. Vi synger jo også om det i «Glade jul», der vi synger om englene: «hit de flyver med paradisgrønt».

Forskere antar at ideen til juletre kom fra de middelalderske mysteriespillene. Det hadde seg nemlig slik at i middelalderen ble ulike deler av bibelen dramatisert og framført som skuespill for folk. Et slikt skuespill het «Adams fall» og handlet om syndefallet og utdrivelsen fra paradisets hage og livets tre der. Dette ble gjerne framført oppunder jul, siden Adams dag var 24.12. Så har noen fått ideen om å flytte livets tre inn i julefeiringa siden den handlet om Frelserens fødsel, og nå var på nytt adgangen til livets tre og frelsen åpnet.

Som en kuriositet kan nevnes at den første offentlige teaterframsyning i Norge, skjedde i Bergen i 1562. Da lot Absalon Pedersen Beyer sine elever ved katedralskogen framføre «Adams fall» i domkirkegården.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.