– Dere i Fredrikstad er jo smertelig klar over betydningen av ordet «fremmedkriger», sier Ali til forsamlingen.

Hun sikter til de sju personene som har reist fra Lisleby til Syria for å kjempe med IS.

Grundig bok

Ali, som er kjent for de fleste fra blant annet TV2 nyhetskanalen, er på plass på Litteraturhuset for å snakke om sin nye bok «Trusselen fra IS». Hun har unik kunnskap om terrorgruppen, og er den første i landet til å utgi en grundig bok om temaet.

Boken ble til etter hun studerte medienes dekning av IS i Oxford. Fra tidligere har hun blant annet en mastergrad i internasjonal politikk fra London.

To aktuelle hendelser

På litteraturhuset holder hun først et foredrag alene om hendelsene som gjør hennes bok aktuell.

– Det er to nylige hendelser som jeg vil nevne. Det første er terroren i Paris 13. november der 130 personer ble drept. Det var et koordinert angrep på seks forskjellige steder, orkestrert fra sentralt hold. Den andre hendelsen er da IS drepte sitt norske gissel Ole Johan Grimsgaard Ofstad, sier Ali.

Hun snakker rolig, og forklarende. Hun forklarer hvordan IS har et propaganda-apparat som fungerer svært godt i sosiale medier. Hun sier at IS aldri ville blitt det IS vi kjenner i dag hvis det ikke var for USAs angrep på Irak i 2003. Hun forteller hvordan IS rekrutterer og vokser i enorm fart, og utover sine områder.

– Trusselen fra IS er ikke først og fremst militær. Vi kan ikke bekjempe IS uten å bekjempe ideologien bak IS. IS er opptatt av å skape en langsiktig opinion, sier hun klart og tydelig til en lydhør forsamling.

Sultne på kunnskap

De som har møtt opp er i alle aldersgrupper, og begge kjønn er jevnt representert. IS og terror er et tema som er altfor aktuelt, og det er tydelig at Fredrikstads befolkning er sultne på mer kunnskap og informasjon. 

Mah-Rukh Ali blir i andre halvdel av foredraget intervjuet i samtale med Frode Rekve, instituttleder for ved Institutt for journalistikk. Han var tidligere hennes sjef i Dagsnytt i NRK.

– Jeg opplevde deg som svært ivrig, og sulten. Det er morsomt å se at du gjør det så godt og har skapt deg en karriere. Hvorfor ville du studere IS? spør Rekve.

– Det ligger i en journalists natur å søke kunnskap og stille spørsmål. Jo mer jeg leser og lærer om IS, desto reddere blir jeg, sier hun rolig.

– Hvordan kan man, for eksempel her i Fredrikstad, jobbe mot IS?

– Vi må kjempe mot ideologien og jobbe forebyggende. Gode skoler og god kommunikasjon er viktig. Det er viktig å gi unge svar på det de lurer på, og ha åpenhet, svarer TV2-ankeren.