Mamma French kommer til Fredrikstad

Kari Hilde  French hadde alltid sønnen Joshua i tankene, men prøvde å leve så normalt som mulig, skrev Nordstrands Blad 15. desember 2011. Akrivfoto: Kristin Trosvik/Nordstrands Blad

Kari Hilde French hadde alltid sønnen Joshua i tankene, men prøvde å leve så normalt som mulig, skrev Nordstrands Blad 15. desember 2011. Akrivfoto: Kristin Trosvik/Nordstrands Blad

Artikkelen er over 3 år gammel

I åtte år kjempet Kari Hilde French en desperat kamp for sin dødsdømte sønn. Nå kommer hun til Fredrikstad for å fortelle sin historie.

DEL

17. mai i år landet Joshua French i Norge etter å ha blitt løslatt fra fengselet i Kongo.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo. Begge ble funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Siden Kari Hilde French fikk beskjeden om pågripelsen, har hun kjempet for sønnen sin.

– Kan kjenne seg igjen

– Kari Hilde French er en pårørende som har stått på sidelinjen og heiet lenge. Hun har aldri gitt opp. Jeg tror mange vil kunne identifisere seg med hennes historie, foreldre går gjennom ild og vann for barna sine, sier Merete Lie som er daglig leder ved Litteraturhuset.

Lie har invitert «Mama French», som hun ble kalt i Kongo, til Fredrikstad. Torsdag 26. oktober er det duket for en samtale mellom henne og TV2s utenriksreporter Fredrik Græsvik.

– Græsvik har fulgt saken tett og har flere ganger møtt både Joshua og hans mor i Kongo. Derfor spurte vi om han kunne tenke seg å intervjue Kari Hilde French – dersom hun takket ja til vår forespørsel, sier programansvarlig ved Litteraturhuset Per-Jørgen Olsen.

Flyttet til Kongo

I 2015 flyttet Kari Hilde French til Kongo for å jobbe mot myndighetene lokalt i landet og hjemme. Hun fikk 40 minutter daglig med Joshua i fengselet.

– Hva holdt Kari Hilde French oppe gjennom den lange kampen, gjennom all usikkerheten og i de tunge stundene? Vi skal få høre en mors historie – fra å til å – fra Tjostolv og Joshua reiste og den lange veien hjem, sier Lie.

Og legger til:

 – Jeg tror dette blir første gang hun forteller sin historie foran et publikum.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken