62 tilbud på Litteraturhuset

Hællæ nynorsk: Det blir en runde med nynorsk, dialekt og målbar-underholdning i oktober, anført av språkkæll Magne Aasbrenn.
 Arkivfoto: MARIUS NERGÅRD PETTERSEN

Hællæ nynorsk: Det blir en runde med nynorsk, dialekt og målbar-underholdning i oktober, anført av språkkæll Magne Aasbrenn. Arkivfoto: MARIUS NERGÅRD PETTERSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Litteraturhusleder Merete Lie er fornøyd med programmet for august, september og oktober. Hun føler det er god spredning – og solide lokale innslag blant 62 valg.

DEL

For lokalt blir det både sang, moro og mye dialektisk. Men huset tar selvsagt tak i det lokale, og blander det med det nasjonale og internasjonale. For USAs presidentvalg skal tas opp 18. oktober, og det blir en hel dag med Tyrkia og tilstanden der – 29. oktober.

Les også: Kommer for å lese "Døden på Oslo S"

«Hællæ nynorsk»

Men også en dose nynorsk, for Magne Aasbrenn og Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen inviterer til «Hællæ nynorsk» over tre dager; 25.–27. oktober. Det kan bli en artig tilvekst, med bruk av Litteraturhuset, Fredrikstad bibliotek, Fredrikstad kino og Frederik II.

For ved siden av en litterær festaften med Det Norske Samlaget, skal det bli norsk språkquiz, debattmøte med elever fra Frederik og en gjennomgang av artige stedsnavn i Østfold. Og Pål Nielsen og Alexander Hermansen skal ha hver sin kveld i «målbaren».

Les også: Elise Solberg (27) klipper TV2s «Frikjent» og «Snekker Andersen» på film

Lokale bidrag

Det er også spennende at litteraturhuset setter av tid til tre tiendeklassinger på Childrens International School som har samlet barndom- og oppvekstminner fra 18 innbyggere. Matias Bache Karlsen, Rebecca Holbye og Benjamin James-Olsen har gjort jobben som en del av et skoleprosjekt. Du treffer dem 6. september

Les også: Overskudd og optimisme, men Litteraturhuset er avhengig av økonomisk støtte

Nordisk mestermøte

Merete Lie er mest stolt over at de har satt av to datoer til veldige sterke litterære navn. Carsten Jensen er først ute 8. september, og han har nå kommet med en bok som får mye skryt: «Den første sten». Den kommer ti år etter at han gjenfant seg selv i «Vi, de druknede».

Fredag 9. september kommer et meget spesielt avbrekk, for Victoria Kielland skal lese hele romanen sin under Kulturnatt. Spørsmålet er hvor mange timer hun trenger på å komme gjennom «Dammyr».

12. oktober er det tre på besøk. Suzanne Brøgger, Märta Tikkanen og Vigdis Hjorth er sterke forfattere i hvert sitt nordiske land. Nå skal de samtale med Kjell Jørgen Holbye om sitt litterære virke, etter at Hedda Robertsen har lest fra «Ildfuglen».

Les også: Startskudd for god kultursommer i Fredrikstad sentrum

Musikalsk moro

Jo Nesbø er det sterkeste navnet denne høsten. Forfatteren og artisten har med seg Lars Jones 17. september. Men du vil denne høsten også se Richard Burgess i en enmannskabaret 11. oktober, og Svein Gundersen skal 13. oktober snakke om sitt lange musikalske liv.

Paul Johannessen underholder 15. oktober, du får østfoldske toner 21. september og TRI-X 18. oktober.

Fra den rikholdige menyen er det også rom for å snakke om død og demens, sorg og omsorg og det er søstre som skal underholde barna. Lisa Aisato og Haddy N'jie skal snakke om nattaboken sin «Snart sover du» 24. september.

Espen Beranek Holm leser fra «Charlie og sjokoladefabrikken» 10. september og «Greven av Monte Cristo» er tilpasset barna 15. oktober.

Nei, vi har ikke glemt det: Jan-Erik Fjell kommer med sin femte bok «Lykkejegeren» allerede 25. august.

Les også: Blink for jeger-Fjell

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken