Rummelhoffs tre premièrer på fire dager

Produktiv: Thor Rummelhoff har skrevet tre nye stykker som alle skal ha urpremière i litteraturfestivaluka. To av dem på samme dag!

Produktiv: Thor Rummelhoff har skrevet tre nye stykker som alle skal ha urpremière i litteraturfestivaluka. To av dem på samme dag! Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Thor Rummelhoff (64) byr på tre nyskrevne teaterstykker over fire dager, eller egentlig på to dager. Alt finner sted i Gamlebyen i september.

DEL

Dramatikeren tyvstarter Ord i Grenseland med urpremière på forestillingen «Jeg er Harold Pinter» onsdag 6. september. Den påfølgende lørdagen har han dobbel urpremière på «Til Frederik» og «Lille-Lene». Begge er bestilte jubileumsverk.

Han starter lørdagens doble forestilling med kongene Christian III og Frederik II. Den skal spilles utenfor kirkedøra til Østre Fredrikstad kirke. Deretter åpnes kirkedørene, og publikum kan få med seg monologen om jenta som har en stilling i kirken. Mens Lene går rundt i kirkerommet for å gjøre klart til gudstjeneste, får vi et innblikk i hennes fæle historie og noe komplekse situasjon. Og ikke minst: Vi får være med på hennes opplevelser av kirkens medlemmer – på godt og vondt.

Kari Jenseg spiller rollen som Lene.

Bestilte verk

Begge forestillingene er bestilt som en del av reformasjonsjubileet. Frederik-stykket er bestilt av den lokale reformasjonskomiteen, mens monologstykket er et oppdrag for Den norske kirke som en del av samme jubileum.

For det viser seg nemlig at det er en link fra Christian III, via sønnen Frederik II, til reformasjonen.

– Kong Christian ble nemlig venn med Martin Luther, og fikk dedisert bøker han utga. De ga han videre til sin dysleksirammede sønn for at han skulle lese dem. Så det er en link fra tidlig 1520-tall og frem til grunnleggelsen. Og kællane som skal spille de to kongene veksler mellom rollene etter hvert som de får på seg kostymer. Så her blir det også spill på dialekt, lover Rummelhoff.

Kai Helge Hansen, David Dutheil og Sofie Grahn spiller rollene utenfor kirkedøra.

Pinters liv

Men tilbake til starten. Stykket om den engelske forfatteren skal nå spilles med Kai Helge Hansen som den gamle forfatteren i rullestol, mens Truls Korsgaard gestalter ham i andre alderstrinn. Lisbeth Tønnesen, Kristine Ulfeng, Nanna Aaby og Knut Graarud spiller andre roller i stykket.

– Det er takknemlig å spille og øve på samme plass. Da blir det som vi øver det inn, sier Rummelhoff om lokalene i Teglhuset i Gamlebyen.

Han har en forkjærlighet for Pinter og hans verk. Selv har Kråkerøy-mannen 40–50 teaterstykker på samvittigheten, derav fem musikaler.

Alle tre première i september er enaktere. «Jeg er Frederik» spilles på en snau halvtime. De to andre stykkene på lørdagen i uke 36 krabber opp mot en times spilletid.

Artikkeltags