Eks-elev og mamma kom tilbake til Rødsmyra med ny bok

Tegnet underveis: Ingrid Dos Santos var selv elev på Rødsmyra 1993-96. I går tegnet hun Pelle mens Hilde Hagerup (bak) snakket om boka med klassene 3A og 3B.

Tegnet underveis: Ingrid Dos Santos var selv elev på Rødsmyra 1993-96. I går tegnet hun Pelle mens Hilde Hagerup (bak) snakket om boka med klassene 3A og 3B. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hilde Hagerups har hatt en sønn som gikk på Rødsmyra skole, og Ingrid Dos Santos var elev der i tre år på 90-tallet. Onsdag morgen fanget de interessen til 38 tredjeklassinger med en splitter ny barneroman.

DEL

Og det var en drøss med ivrige åtte- og niåringer som rakk hånden i været for å fortelle om hunden i familien eller ønsket om en hund. Og de fikk være med på å tenke nøye over hva som kreves hvis det kommer en firbent inn i familien.

Men en av jentene i klassene ga bokskaperne en ny idé.

Takket for idé

– Hvorfor må dere skrive bok om en gutt som ønsker seg hund? Hvorfor ikke skrive om jenta som vil ha katt? var spørsmålet.

– Den skal jeg ta med meg videre. Det var en fin idé. Det kan kanskje bli en ny bok, sa Hagerup.

For mens Hagerup har skrevet manus, så har Dos Santos levert over 150 svart/hvite illustrasjoner til boka med tittelen «Bestefar og jeg sparer til hund. Obs! Obs! Superhemmelig». Eller rettere sagt; Ingrid har fått muligheten til å påvirke manus litt, ved å diskutere med forfatteren om hvordan tanten og bestefaren bør se ut, og hvordan de skal finne den rette illustrasjonen til situasjonen i kapittelet. Jobben med å skape boka har pågått et snaut år. 221 sider er lettleste med store illustrasjoner.

– Den kan passe til høytlesning, men kan også leses på egen hånd. Og jeg vil vel tro at den passer alle som har lært å lese, mener Hagerup.

Boken forteller at det kreves mye arbeid for å skrape sammen nok penger til en hund. Bestefar har i så måte en del gode ideer for Pelle. Og mens mamma sier nei, så er bestefar mer på parti med barnebarnet for at de kan ende opp med en hund i sin hemmelige pakt.

– Det er omtrent som hos oss. Jeg vil gi bare mine barn kål, løk og gulrot, men bestefar Klaus lokker mer med is og sjokolade, humrer forfatteren.

Tegnet tidlig

Ingrid Dos Santos syntes det var stas å ha romanslipp på gamle trakter, og hun husker at lærer Sigurd Alnæs var den som slapp frem noe av kreativiteten hennes.

–Jeg startet jo å tegne på skolen. Vi laget tapetbøker med permer, med lånekort og greier, minnes illustratøren.

Hun tegnet litt mens Hilde Hagerup leste fra boken og holdt dialog med barna. Og da lesebolken var unnagjort, fikk barna være med på skape noe. I rekkefølge tegnet Dos Santos hundene Rufso, Fengselstyven og Bolla, og oppfordret elevene til å komme med forslag på hvordan hundene skulle se ut. Og nye raser ble det, for barna foreslo mange morsomme kombinasjoner av tynne, lange og runde kropper, med hoder som var lange og korte og med haler og ben som varierte i lengde.

Boka ble delt ut i to eksemplarer til både 3A og 3B, og det var saft og bolle til alle sammen også. Bokskaperne fikk blomster, og nå ligger det klart et opplag på 3.000 bøker.

Artikkeltags