Gressvik-elever fikk møte forfatter

Inspirert: Julie Madeleine Asbjørnsen, Leon Johnsbråten og Ingvild Bendiksen (fra venstre) fikk inspirasjon og noen gode råd fra forfatter Kaja Nylund (bak) i et litterært sidespor i norskundervisningen.BEGGE Foto: Thomas Hörman Arntsen

Inspirert: Julie Madeleine Asbjørnsen, Leon Johnsbråten og Ingvild Bendiksen (fra venstre) fikk inspirasjon og noen gode råd fra forfatter Kaja Nylund (bak) i et litterært sidespor i norskundervisningen.BEGGE Foto: Thomas Hörman Arntsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Gressvik-elevenes litterære periode ble mandag toppet med forfatterbesøk. Romanforfatter Kaja Nylund (33) fortalte om seg og sitt.

DEL

Alle fikk hvert sitt eksemplar av «Perlemor», og selvsagt var det mulig å få en dedikasjon med på kjøpet. For forfatteren signerte velvillig på kateteret.

Storselger

Det har blitt rundt 200.000 solgte bøker for Nylund. Og hun har sin distribusjon gjennom Bladkompaniet og Vigmostad & Bjørke.

Publikum ser ut til å ville ha hennes fortellinger fra hjemstedet Ørsnes i Lofoten.

Forfatteren er i dag bosatt i Paris, og debuterte i 2013. Besøket i klasserommet på Gressvik var hennes debut som foredragsholder og inspirator.

Neppe bok fra Leon

– Det vil nok ta lang tid før jeg skal skrive bok, og de som er opptatte av skriving, oppfattet nok dette som spennende. Jeg tror nok at det er en morsom jobb, mente Leon Johnsbråten.

Og tro det eller ei: Klassen har faktisk en forfatter i sin midte. Ingvild Bendiksen har stor skrivelyst, og har allerede lagt ut 30 kapitler i fantasygenren på nett. Og hun skriver på engelsk.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men det føles enklere å skrive på engelsk, pluss at jeg leser mye på engelsk. Det hender jeg må spørre folk rundt meg hva et ord heter på norsk, forklarte hun litt lattermildt. Ingvild legger ikke skjul på en enorm leselyst. Hun fyker fort gjennom fem bøker i uka, og sier at litteratur får stor plass og oppmerksomhet hos henne.

– Denne timen med Kaja var både lærerik og veldig inspirerende, sa hun.

Liker å skrive

Julie Madeleine Asbjørnsen er den siste i elevtrioen vi ber om å si noe om forfattertreffet.

– Jeg liker å skrive tekster, men neppe så mye at jeg vil bli forfatter. Men hun fylte på med ideer og inspirasjon, mente Julie.

Kjapt svar

Hanna Fjeld-Nyvold røper at Kaja svarte ja umiddelbart. Og man trenger jo ikke gå lenger enn til egen familie for å piffe opp norskundervisningen litt.

– Vi har hatt en periode med gamle og nye tekster, og jeg ville at de skulle få høre fra en som lever av å skrive, sier hun om søsterens besøk.

Og forfatteren ga dem et råd, et råd som kan minne om det du hører læremestere gir innen musikk: Skriv mye, for øvelse gjør mester.

– La drømmen din ha et mål, sa Nylund, som dyttet på eleven noen små oppgaver underveis.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken