Gå til sidens hovedinnhold

Litt til høyre, litt til venstre – og litt på begge sider?

«Hvis Trygg Trafikk og Vegvesenet kunne bli enige om at høyreregelen gjelder uansett, kunne vi faktisk bedre trafikksikkerheten.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men, hva mener du egentlig Claudius? På spørsmål lørdag 13.2. om det ikke er forskjell på gangstier og turstier svarer du: «Jo da, men ...» Og videre; Syklistene har gang-/sykkelvei til låns og bør innrette seg etter gående. Du prøver å differensiere ulike gangveier, men det er jo ikke helt enkelt.

Idag kan det bli tilløp til anarki på fortau, gang/sykkelstier og turveier. En ting er hva vi mener er «riktig», en annen ting er å få folk til å følge regler. Hvis vi skal ha ulike regler på ulike «veier», blir det garantert kaos.

Idag er det stor enighet om at høyreregelen gjelder i offentlige bygg/kjøpesentre, på flyplasser, i rulletrapper, på fortau, gangvei, sykkel-/gangvei eller i skiløypa. Hvorfor skal vi endre denne relativt enkle regelen selv om vi plasserer barnevogner, sykler, skateboard og rullestoler sammen med de gående?

Det er mulig at det finnes enkelte argumenter for å differensiere høyreregelen avhengig av typen gangvei. Men hvem skal bestemme «hva slags gangvei» vi går på? Det kan lett bli at vi går litt til høyre, litt til venstre, og litt på begge sider.

Hvis Trygg Trafikk og Vegvesenet kunne bli enige om at høyreregelen gjelder uansett, kunne vi faktisk bedre trafikksikkerheten. Og det er fordi den regelen er den eneste som det er mulig å etterleve.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.