– Vi er klare for noe stort, fastslår Line Solgaard (53).

Arkitekten fra Onsøy har gjennom mange år vært med på en rekke store utbyggingsprosjekter i hovedstaden og områdene rundt – og har de siste ti årene drevet eget arkitektkontor i Oslo.

Nå er drømmen også å få være med på den rivende utviklingen i Fredrikstad. Derfor har arkitekten etablert arkitektkontor nummer to i hjembyen.

På plass i sentrum

Siden tiden rundt nyttårsskiftet har hun og to av kollegene vært på plass i nyoppussede lokaler der «American Way of video» tidligere holdt til på Gressvik-brygga.

Hun, arkitekt Martin Vaagland og praktikant Paula Eriksen Hegg er for lengst i gang med mange oppdrag rundt omkring i Fredrikstad. Foreløpig er de fleste av dem for privatmarkedet – som hytter og boligprosjekter med få enheter – men Solgaard legger ikke skjul på at arkitektene i tillegg har andre ambisjoner.

– Vi håper veldig å få være med på noen av disse større prosjektene i Fredrikstad. Transformasjonen av Værste, for eksempel – og ikke minst det på Trosvikstranda – har vi veldig lyst til å være med på deler av, sier Solgaard.

Erfaring med store prosjekter

Hun opplyser at den relativt ferske Fredrikstad-filialen allerede har vært i kontakt med flere utbyggingsaktører og vært med i flere konkurranser med tanke å ta en del av jobben med utbyggingsprosjekter som er så store at flere arkitektkontorer bør inn i dem.

– Det er liksom den skalaen jeg føler at vi er rigget for, samtidig som vi tenker at vi skal stå på to ben: Vi skal også være i privatmarkedet med hytter og eneboliger, sier Solgaard.

Når hun sier at arkitektkontoret hennes er rigget for de store prosjektene, er det med henvisning til sammensetningen i staben på totalt fem (fordelt på Fredrikstad og Oslo): Hele tre av dem er såkalt seniorarkitekter med bred erfaring fra nettopp store prosjekter.

Nesten et ungdomsopprør

For Solgaards egen del startet arkitektkarriéren med et tips fra en lærer som så at jenta likte både formingsfag og matematikk. Gymnaset ble etterfulgt av det som den gang het estetisk linje på Glemmen, før ferden gikk til Oslo for studier i kunstfag og senere arkitektur.

– At jeg begynte å studere, var nesten et ungdomsopprør. Jeg er ikke oppvokst i et akademisk hjem, så det var ikke noe jeg ble fôret med hjemmefra, ler Solgaard med henblikk på at familien hennes har drevet bensinstasjonen på Solgaard i generasjoner.

Da hun var ferdig med utdannelsen i 2002, brukte hun de første åtte årene til å jobbe ved ulike arkitektkontorer i Oslo – der hun endte med mann og barn. Hun ble raskt kastet ut i store prosjekter.

Involvert i Barcode og Sørenga

– Jeg var så heldig å få jobbe ved flere spennende kontorer hvor jeg tok veldig mye ansvar og var med på store prosesser og prosjekter. Det var en bratt læringskurve, sier Solgaard.

Blant annet ble hun sentral i utviklingen av Barcode-rekken i Oslo sentrum. Kontoret hun jobbet ved, tegnet hele byplanen for området. Deretter fikk Solgaard ansvaret for ett av DNB-byggene som er satt opp.

Og det er blitt flere store prosjekter for Solgaard, både mens hun jobbet for andre og etter at hun startet sitt eget arkitektkontor i 2010.

Hun har blant annet vært sterkt involvert i en del av utbyggingen på Sørenga, i et gedigent kontorbygg på Skøyen, boligprosjekt på Røa og andre større boligprosjekter.

Vant stor arkitektkonkurranse

I begynnelsen med eget firma jobbet Solgaard vekselvis med egne prosjekter og vekselvis som innleid hos arkitektkontoret hun hadde forlatt. I 2013 skjedde det hun beskriver som gjennombruddet for arkitektkontoret hennes:

Takket være en ordning i regi av Norske arkitekters landsforbund slapp det bitte lille arkitektkontoret til i en stor konkurranse i forbindelse med et byutviklingsprosjekt i Drammen – og slo ut alle konkurrentene, som var store arkitektfirmaer.

Prosjektet ble senere lagt på is fordi Bane NOR beslagla tomten i påvente av fremtidens trasévalg, men seieren ga masse jobb i et par år og stor oppmerksomhet.

Vil vokse i Fredrikstad

Nå er det altså Fredrikstad som står for tur. Solgaard selv tilbringer som oftest tre dager på kontoret i Fredrikstad og to dager i Oslo – og familien har bygd seg helårshytte i Onsøy for å være mest mulig i hjemkommunen.

Målet er at staben på kontoret i Fredrikstad etterhvert skal vokse.

– Hva tenker du at dere vil tilføre byutviklingsprosjekter i Fredrikstad?

– Bykvalitet, bokvalitet, utearealer. Få folk til å trives i byen, få barnefamilier inn i byen og lage fine utearealer, så barnefamilier vil bo sentralt. For hvis du får inn flere barnefamilier, får du et større spekter av beboere i sentrum, og da blir sentrum bedre å være i for alle.

Bor midt i byen med barn: – Går veldig fint

– Hvordan få barnefamilier til å velge sentrum, bortsett fra å lage fine utearealer?

– God skolekapasitet og barnehager er også viktig. Men det har også noe med holdning å gjøre. Jeg kommer fra Onsøy hvor jeg er vant til å bo i enebolig og ha store utearealer. Det er en stor omstilling å klare seg på mindre flate, men for meg gikk det overraskende bra i Oslo. Vi bor i leilighet midt på Majorstua, og det går veldig fint å bo med barn i by. Vi sparer masse tid på reising ut og inn. Barna kan gå til alle aktiviteter eller hoppe på en buss, sier Solgaard.

Men det er altså under forutsetning av at de trivelige uteplassene, balkongene og slike ting er på plass.

– Det går veldig fint å bo i byen med barn. Det beriker byen, tenker jeg, og er bra for alle. Hvis det blir bare seniorer, går byen glipp av mye.