Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Romanen er en slags slektskrønike, fortalt av Nitsa, som flyttet fra Tbilisi i Georgia til Berlin etter Sovjetunionens fall. Nitsa forteller familiens historie til sin unge niese Brilka. Vi følger familien Jatsji gjennom hele det tyvende århundre, med den russiske revolusjon og Sovjetunionens framvekst og fall som bakteppe. Det er en episk fortelling full av kjærlighet, tragedier, krig, og en hemmelig sjokoladeoppskrift som det muligens følger en forbannelse med.

Gjennom fortellingene om familien Jatsjis forskjellige personer kommer vi på innsiden av livet i Georgia og Sovjetunionen i forrige århundre – dette ga ny, og for meg hittil ukjent historisk innsikt. Underveis i lesningen ble jeg derfor inspirert til å søke opp og lese mer om Georgias historie. Jeg fikk også virkelig lyst til å reise til Georgia og oppleve litt av landet.

For egen del elsker jeg lange, episke romaner som jeg blir oppslukt av. Hvis du har det på samme måte, anbefaler jeg å gå i gang med «Det åttende livet (til Brilka)». Da har du mye god lesing å se fram til når de mørke høstkveldene nå kommer sigende.

Bla deg nedover for å lese tidligere bibliotektips:

Les også

– Jeg føler meg litt klokere etter å ha lest denne boken