Leseranmeldelse: Premiere på «Takk, Skipper Erik»

Paul Henriksen og Alexander Hermansen hyllet Erik Bye på Kornmagasinet på Kirkøy.

Paul Henriksen og Alexander Hermansen hyllet Erik Bye på Kornmagasinet på Kirkøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Barbro Thorbjørnsen Bjørck har vært på forestilling og har skrevet denne engasjerte anmeldelsen i et leserbrev.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Torsdag 31. januar var vi som var så heldige å få plass på Kornmagasinet på Kirkøy vitne til en premiere av det sjeldne slaget. Erik Bye og hans tekster presentert lekent og avslappet og med stor respekt for skipperen av Alexander Hermansen og Paul Henriksen. I år er det 15 år siden Erik Bye døde.

Manuset til de to var i stor grad bygd over Paul Henriksens kjennskap til Erik Bye gjennom flere års samarbeid fra noe tid tilbake. Inn i Henriksens fortelling var det flettet viser, dikt og tekststubber fra poetens hånd.

Visa om Hildringstimen innledet og avsluttet konsertkåseriet og vi fikk høre om den maritime Erik, skipperen, som satt lyskasterne på kystkulturen og løftet den opp. Filmen om Erik Bye fra 2005 heter beskrivende nok Giganten. Tittelen spiller både på mannens kroppsstørrelse, men også hans mange talenter, raushet og store hjerte som banket for små folk og rettferdighet. Henriksen underbygget dette og trakk fram journalisten og verdensborgeren Erik som samfunnsbygger med et stort engasjement for urbefolkning og for kulturutveksling mellom kontinenter. Han var ikke redd for å peke på urettferdighet og den hvite manns herjinger med andre folk og kulturer, eksemplifisert med viser som Sheraton slott i Armod stad og «Gjennom et hvitt stakittgjerde».

Entertaineren, regissøren og levemannen Erik ble berørt, og hans store nettverk av kjennskap og vennskap til andre store komponister og diktere i sin samtid.

Familiemannen og ektemannen til Tove fikk sin plass, og den vare og varme poeten som har skrevet Anna Lovinda og Blå salme for å nevne noe.

Henriksen la heller ikke skjul på at Bye var en sammensatt og komplisert person som også hadde sider som ikke var like beundringsverdige.

Interessant fakta stoff og anekdoter om Erik Bye ble bundet sammen av Alexander Hermansen på en lun og ofte humoristisk måte. Hermansen sang alle visene til eget akkompagnement på elektrisk piano, og han har stemmevolum til å takle disse sangene.

Avslutningsvis foredro Paul Henriksen et hyllingsdikt til Erik Bye, utformet som en båtreise med Erik Byes kiste på dekket. Båtreisen starter i Finnmark og ender på honnørbrygga i Oslo. Langs ferden beskrive Henriksen alle som møter opp langs kysten av loser, redningsskøyteskippere, fiskere og vanlige folk for å takke skipper Erik.

For oss andre blir det riktig å takke Paul og Alexander for en kveld fylt med skjemt og alvor, skrøner og sannhet, varme og respekt.

Alt dette ble servert oss av Hvaler kommunes kulturavdeling. Gratis inngang og servering av kaffe og kaker og annet drikke man kunne kjøpe. Øyboerne vet å sette pris på dette, Kornmagasinet var absolutt fullt. Takk kulturavdelingens ansatte for disse artige kveldene gjennom vinteren.

Konsertkåseriet skal i løpet av våren presenteres rundt i Østfold i regi av «Den kulturelle spaserstokken». Så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid folkens!

Barbro Thorbjørnsen Bjørck

Publikum

Skjærhalden

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken