Leirdeltakere fra hele landet storkoser seg i Fredrikstad

LEIR: Denne gjengen er på leir i Solbukta hele uka. De storkoser seg i varmen.

LEIR: Denne gjengen er på leir i Solbukta hele uka. De storkoser seg i varmen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hele denne uka nyter nesten 70 leirdeltakere aktivitetsfulle dager på Solbukta leirsted i Øyenkilen.

DEL

Hvert år arrangerer Junior- og barneorganisasjonen Juba to sommerleirer for barn og unge. Den ene er en juniorleir, mens den andre er en aktivitetsleir der familiemedlemmer i alle aldre er velkomne. I år går årets aktivitetsleir av stabelen på Solbukta i Øyenkilen, og der er det samlet familier fra hele landet.

Rusfritt

Juba er en barneorganisasjon som jobber forebyggende mot rus. De arbeider for å gi unge verktøy for å ta egne valg, og gi redskaper til å si nei til alkohol eller andre rusmidler. Sommerleieren er et sted der barna kan være fri fra rus i sommerferien, samtidig som man møter nye mennesker og knytter vennskap.

– Vi har medlemmer over hele landet, og i år har vi 68 store og små deltakere på årets leir. De er her for å tilbringe sommerferien i trygge og rusfrie omgivelser, med gode rollemodeller, forteller aktivitetskonsulent i Juba, Mari Skjerden.

ARRANGERER: Omtrent halvparten av deltakerne på leieren er voksne. Denne gjengen utgjør leirkomiteen. F.v.: Elisabeth Kristiansen, Kjetil Bull, Jofrid Fludal og aktivitetskonsulent i Juba, Mari Skjerden.

ARRANGERER: Omtrent halvparten av deltakerne på leieren er voksne. Denne gjengen utgjør leirkomiteen. F.v.: Elisabeth Kristiansen, Kjetil Bull, Jofrid Fludal og aktivitetskonsulent i Juba, Mari Skjerden. Foto:

Hun er en av to som mottar lønn fra organisasjonen. Alle andre på leieren er frivillige.

– Av de 68 deltakerne er omtrent halvparten voksne. Vi er en komitégruppe på fire, men dette er basert på frivillighet, og alle er med på å bidra til å skape en fin uke med mye aktiviteter, forteller Skjerden.

– Når man blir med på en leir som dette kommer man for å delta, og bidra til å skape innhold og aktivitet – ikke for å underholdes, legger Jofrid Fludal, som er en del av leirkomiteen, til.

Festival og utflukt

Når FB er innom er det laget festivalområde i Solbukta. Juba feirer nemlig ti år i år, og det må feires.

– I dag har vi bursdagsfestival. Vi har laget et festivalområde, og alle som vil inn må ha med seg utdelte festivalpass. Inne på området er det ansiktsmaling, fletting av hår, tatovering og sceneshow, forteller hun, og legger til at de fredag formiddag skal på tur til Gamlebyen.

– Leieren holdes på forskjellige steder hvert år. I fjor var vi i Sykkylven. Når vi er et nytt sted liker vi å oppleve hva stedet har å by på, så fredag blir det utflukt.

PRODUSERT MYE: Torsdag var det bygget opp festival på Solbukta. Pynten og bodene som er satt opp i anledning festivalen har leirdeltakerne laget i hobbyverkstedet tidligere i uka.

PRODUSERT MYE: Torsdag var det bygget opp festival på Solbukta. Pynten og bodene som er satt opp i anledning festivalen har leirdeltakerne laget i hobbyverkstedet tidligere i uka. Foto:

For unge og gamle

Siden dette er en leir for alle er det både voksne og barn som er med. I år er det folk i alderen to til 69 år som deltar. Noen er her med hele familien, mens andre er med besteforeldre eller tanter og onkler.

To som har deltatt på Jubas sommerleirer i mange år er Anni Bull (14) fra Oslo og Elise Hitland (13) fra Bergen. De to har kjent hverandre siden de var små, men møtes som regel bare en gang i året.

– Det er det som er det beste med å være med på sommerleir – å komme tilbake og møte venner som det er et år siden man så sist, sier Elise Hitland.

GODE VENNER: Anni Bull (t.v.) og Elise Hitland møttes på leir med Juba, og har vært venner siden de var små. De forteller at leirmiljøet er svært inkluderende, og at det er lett å få venner for livet.

GODE VENNER: Anni Bull (t.v.) og Elise Hitland møttes på leir med Juba, og har vært venner siden de var små. De forteller at leirmiljøet er svært inkluderende, og at det er lett å få venner for livet. Foto:

Mange aktiviteter

Hun og venninnen forteller at de i teorien har vært med på sommerleieren siden før de ble født. Frem til for et par år siden var hele familien med, men etter hvert har noen av søsknene falt av.

– Vi har mange venner her, så vi synes fortsatt det er morsomt å være med. Vi kommer nok til å fortsette å delta noen år til, sier Anni Bull.

På spørsmål om hva slags aktiviteter de har vært med på siden de ankom sist helg ramser jentene opp i fleng:

– Vi har spilt volleyball, vært på tur til Foten, hatt hobbyverksted og badet, sier de.

Aktivitetskonsulent Mari Skjerden forteller at det har blitt litt mer bading enn det som var planlagt på grunn av varmen. Men det synes ungene er helt topp.

– De storkoser seg, avslutter hun.

ROSANGEN: En av aktivitetene på leiren har vært å lage en modell av en av Jubas maskoter, Rosangen, av søppel. Verket ble presentert på torsdagens festival, og store og små var svært fornøyde med resultatet.

ROSANGEN: En av aktivitetene på leiren har vært å lage en modell av en av Jubas maskoter, Rosangen, av søppel. Verket ble presentert på torsdagens festival, og store og små var svært fornøyde med resultatet. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken