Andsnes åpner Fredrikstad-festival i 2016, men vil ha bra flygel

2010: Sist gang Leif Ove Andsnes besøkte Fredrikstad var i 2010. Da kom han og det Norske Kammerorkester til kirken i Gamlebyen. Arkivfoto: Kjell Kristian Sikkeland

2010: Sist gang Leif Ove Andsnes besøkte Fredrikstad var i 2010. Da kom han og det Norske Kammerorkester til kirken i Gamlebyen. Arkivfoto: Kjell Kristian Sikkeland

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fredrikstad får en utfordring neste år. Selveste Leif Ove Andsnes skal åpne Mozartfestivalen, men han ber om å få et godt flygel.

DEL

Torsdag morgen fikk Wiggo Andersen den bekreftelsen han håpet på:

Verdenspianisten Leif Ove Andsnes kommer til Fredrikstad og Østre Fredrikstad kirke for å åpne Mozartfestivalen 15. april 2016. Men kirken i Gamlebyen har ikke et flygel av en viss klasse.

Andsnes har nemlig gitt tydelig uttrykk for at han ønsker å benytte et Steinwayflygel – eller i det minste noe av ypperste kvalitet.

Må trolig leie

– Jeg frykter at vi må leie inn et flygel for å oppfylle hans ønske. Så jeg må vurdere å ta kontakt med Steinwayimportøren, sier Wiggo Andersen i festivalen.

Han holder også muligheten åpen for at Andsnes kan spille i aulaen, men da kan valg av flygel der bety mye.

– Vi har ikke noe i statuttene som tilsier at vi må spille i Gamlebyen. Men da kan det hende kommunen må se om de kan tilby oss Blå Grottes Steinway, mener Andersen.

Ikke fremmed tanke

Kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen er ikke fremmed for at byen for en gangs skyld flytter det dyrbare flyget over i den nyoppussede storstua.

Og han er villig til å være ekstra behjelpelig med å se på en løsning som betyr at Andsnes spiller i aulaen.

– Vi har et Bösendorferflygel av god kvalitet som skal tilbake til aulaen i henhold til en inngått avtale med Domkirken.

– Men jeg ser ikke bort fra at vi kan ta en runde til på den saken, og se om vi kan finne midler for å gi Andsnes en godt flygel. Det er enestående at en pianist av hans kaliber kommer.

Ikke budsjett

– Hvorfor ikke satse på et nytt flygel i aulaen, og la Bösendorferen blir stående i Domkirken som sier de ønsker seg et godt flygel?

– Kulturseksjonen har ikke budsjettansvar for å anskaffe flygler til kirkene, og vi bare sier opp en utlånsavtale vi har hatt med Domkirken. Jeg har imidlertid forståelse for at det er en kjedelig situasjon for kirken. Jeg er kjent med at det i andre norske byer er flygler som ikke har vært inne i noe budsjett. De er rett og slett gitt til kulturhusene som gaver. Og vi har som mål å forsyne våre arenaer med gode instrumenter som fast inventar. Det betyr at et nytt Steinway kanskje kan komme på sikt, men ikke umiddelbart, sier Pettersen.

Han minner om at en flytting av Blå Grottes flygel fort vil løpe opp i nærmere 20.000 kroner med flytting, forsikring og stemming.

Gjort god nytte

Kantor Dan René Dahl i Domkirken sier at flygelet de har hatt på lån er et godt flygel, selv om det bærer litt preg av alder og slitasje.

– Men vi må akseptere at utlånsavtalen nå er sagt opp, så da må vi finne andre løsninger, sier organisten som hørte flygelet innvies i 1980-81.

Artikkeltags