Gå til sidens hovedinnhold

Leif Erik (49): – Fikk et umiddelbart behov for flere ansatte

Den dagen grensen til Sverige stengte, måtte kjøpmann Leif Erik Andersen umiddelbart ansette flere folk hos Rema 1000 Gressvik.

For abonnenter

– Det var ikke før grensen stengte vi egentlig så hvor mye grensehandelen utgjør i Østfold og ikke minst hvor mange arbeidsplasser vi egentlig ville ha skapt, sier Andersen.

I mars i fjor ble svenskegrensen stengt på grunn av koronaviruset. Over natten opplevde den tidligere Crystal Palace-proffen at hverdagen i butikken endret seg, med en vekst på over 40 prosent.

– Det resulterte i et umiddelbart behov for flere ansatte i bedriften min, sier Andersen.

Omsetningsvekst på nesten 50 prosent

Fjorårsregnskapet viser at omsetningen i butikken økte fra 49 millioner i 2019 til hele 73 millioner i fjor – en vekst på nesten 50 prosent.

Resultatet gikk fra et lite underskudd på 76.000 til et overskudd på 1,2 millioner kroner.

Selv om grensestengningen naturlig nok har hatt sitt å si for omsetningsveksten, sier Andersen at de har opplevd kundevekst gjennom hele året. Han tror noe av årsaken er at butikken har bygget om fruktavdelingen.

– Det har vi fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger på. Vi har sterkt fokus på aldri utsolgt, og har blitt vesentlig bedre på dette gjennom året. Det er viktig for oss at kundene og de ansatte skal føle seg trygge når de kommer til oss, sier Andersen.

– Merket dere noen turisteffekt i løpet av fjoråret?

– Påsken i fjor var det ingen som fikk dratt til hyttene sine, med unntak av dem som bodde i samme kommune som de hadde hytte. Sommeren var det selvfølgelig en del badegjester, men det kunne nok vært enda bedre med bedre strandvær.

Kraftig vekst i dagligvaren

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at koronapandemien bidra til økt omsetning for dagligvare- og alkoholhandel i hele landet i fjor. Gjennomsnittsveksten var på 18 prosent.

Som nærmeste nabo til Sverige er Østfold-kommunene de som tjente mest på grensestengningen. Størst var veksten i Halden med hele 48 prosent. I Fredrikstad og Sarpsborg økte omsetningen med 41 prosent.

Rema 1000 Gressvik hadde altså en omsetningsvekst høyere enn gjennomsnittet i dagligvarehandelen i kommunen.

– Skal være så trygt som mulig å handle hos oss

Andersen roser de ansatte for å ha stått på og med et smil om munnen ønsket kundene velkommen til butikken, og gjort alt for å gjøre butikken på Ålekilen til en trygg butikk å handle i.

– Vi har vært særdeles opptatt av at kundene våre skal føle seg så trygge som mulig ved å handle hos oss. Samtidig har vi vært heldige som har unngått noe smitte hos ansatte. Jeg må samtidig få skryte av hvor flinke kundene våre har vært til å følge de føringene som en til hver tid har vært, sier Andersen.

Hvor lenge grensene til Sverige blir stengt, er det ingen som vet sikkert. Men en dag kommer de til å åpne igjen.

– Hva skal dere gjøre for å holde på kundene når grensene åpnes igjen?

– Vi skal fortsette med å tilby kundene de laveste prisene. Vi skal gjøre det vi kan for å tilfredsstille og imponere kundene når de handler hos oss, sier Andersen.

Kommentarer til denne saken