Gå til sidens hovedinnhold

FB mener: Dødt løp – din stemme kan avgjøre!

Artikkelen er over 4 år gammel

Bruk stemmeretten! Nå har DU sjansen til å påvirke hvordan landet skal styres de neste fire årene.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tirsdag er det for sent. Ut fra de siste målingene ligger det an til å bli et svært jevnt valg både i Østfold og på landsplan. Det bør være en ekstra grunn til å delta. Blokkene er jevnstore, og hver stemme teller.

I vår så det ut til at Aps Jonas Gahr Støre skulle overta statsministerposten med overveldende margin. Men så snudde stemningen. Nå er det Erna Solberg som har favorittstempelet ut fra de siste meningsmålingene. Men det skiller svært lite. Sjelden har et valg vært så åpent.

I Østfold ser det ut til at kampen om den åttende distriktsplassen står mellom Aps Siv Henriette Jacobsen og Frps Erlend Wiborg. På InFacts målinger for Fredriksstad Blad ligger Jacobsen an til å sikre seg stortingsplassen, men avstanden ned til Wiborg har sunket. Resultatene fra skolevalgene trekker i motsatt retning, Ap og SV får høy oppslutning, mens Frp og Høyre sliter. Det blir en spennende valgnatt.

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har ikke klart å skape noe engasjement i denne valgkampen. Mye av budskapet har vært for teoretisk. I starten av valgkampen gjorde Støre et poeng av at sysselsettingsandelen har gått ned under den sittende regjeringen. Færre har jobb. Men sommerens tall fra Nav viste at ledigheten går ned, ikke minst her i Østfold. Økonomien er i bedring. Disse positive meldingene overskygget Aps bekymring for fallende sysselsettingsandel, et begrep som velgere flest sliter med å forstå.

Suksessen ble ikke bedre av Arbeiderpartiets skatteutspill i sommer. For å styrke velferden må flere betale mer enn i dag. Ap klarte ikke å komme på offensiven og få frem fordelene med omleggingen. Hos mange velgere var det skatteøkningen som festet seg, ikke hva pengene skulle brukes til.

Skole- og sykehusstyrkingen fikk mer oppmerksomhet i sluttfasen. Det var for sent. Når det går bedre for Norge og flertallet av innbyggerne er det ikke så lett å overbevise velgerne om at vi trenger et skifte.

I Østfold har Ap et sterkt kort i Solberg-regjeringen og støttepartienes flypassasjeravgift, som bidro sterkt til nedleggelse av flyplassen på Rygge. Alle partier bør gå stille i dørene, Ap ga ikke akkurat drahjelp i Stortinget. Flypassasjeravgiften ga Ryanair en god begrunnelse for å legge ned på Rygge på senhøsten i fjor. Arbeiderpartiet bruker dette for hva det er verdt.

Halvannet år etter at avgiften ble innført, og statsminister Solberg sa at hun ikke ville la seg presse av Ryanair, kan vedtaket bli utslagsgivende for valgresultatet i Østfold. Både Høyre og Frp møter motbør på grunn av flypassasjeravgiften, men den som har fått det tyngst er Venstres Finn-Erik Blakstad.

Mange gir partiet hovedskylden for at flyplassen ble nedlagt. Venstre gjør det usedvanlig dårlig på meningsmålingene. Det svake resultatet i Østfold vil gjøre det enda vanskeligere for Trine Skei Grande å trekke partiet over den magiske fireprosentgrensen for å sikre seg utjevningsmandater.

De siste meningsmålingene viser også at det er oppslutningen om de mindre partiene som kan bli utslagsgivende for hvem som blir statsminister. Flere partier har ligget rundt fireprosentstreken: KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, og også Rødt nærmer seg. Hvorvidt disse plasserer seg over eller under fireprosentstreken kan få avgjørende betydning for statsministervalget.

SV er i fremgang og ser ikke ut til å ha problemer med å komme over fireprosentstreken. Mange av Aps velgere har tydelig gått over til SV. Ap har også lekket til Senterpartiet, som nå ser ut til å få en stortingsplass fra Østfold. Det er 20 år siden sist. Det vil overraske stort om ikke Trøgstad-ordfører Ole André Myhrvold kommer inn.

Ved siden av oppgjøret mellom Aps Siv Henriette Jacobsen og Frps Erlend Wiborg er det store spenningsmomentet i Østfold hvem som sikrer seg den niende plassen, som utjevningsmandat. KrFs Line Henriette Hjemdal har klart kunststykket å dra i land seieren ved tre stortingsvalg på rad. Det blir en tøff jobb å gjenta bedriften med de siste tallene på meningsmålingene.

For fire år siden satt en av fire stemmeberettigede i Fredrikstad hjemme, valgdeltagelsen lå på 75,7 prosent, det samme som fylket under ett. Det var likevel en bedring fra 2009, men fortsatt er det mye å hente. I Råde lå deltagelsen på 81,9 prosent og på Hvaler på 81,1 prosent. At begge ligger høyere enn Fredrikstad, er ikke overraskende. Det er jevnt over større valgoppslutning i de mindre kommunene.

Velgerne mener tydelig at mer står på spill ved valg til Stortinget enn til bystyret. For to år siden var det ikke mer enn 53,5 prosent som stemte ved kommunevalget i Fredrikstad. Det er dramatisk. Nå håper vi på rekordoppslutning om stortingsvalget. Vi ønsker alle et godt valg.

Når det går bedre for Norge og flertallet av innbyggerne er det ikke så lett å overbevise velgerne om at vi trenger et skifte.

Kommentarer til denne saken