– Man må huske på at det er en forskjell på det å være smart, og det å ha gode karakterer. Men ja, vi har nok gode karakterer begge to. Jeg føler ikke at det er noe å skjule, forteller Eline Solvi til Fredriksstad Blad.

– På flere måter må jeg nok klassifisere meg selv som en nerd, legger Las Hardy til med et smil.

I et tospann sammen som klassekamerater og gode venner, har de i år vist til gode resultater under årets biologiolympiade. Det er en konkurranse arrangert av Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor de fire beste elevene får muligheten til å reise til Armenia for å delta i en internasjonal finale.

Både Eline og Las kommer fra Gressvik og 18-åringene har kjent hverandre mer eller mindre hele livet.

– Vi er faktisk født med kun 17 dagers mellomrom, og vi gikk de sju første årene på Hurrød barneskole i samme klasse. Etter det har vi gått på samme trinn, både på Gressvik ungdomsskole, og nå på Hans Nielsen Hauge videregående skole, forklarer Las.

Potensielt utenlandseventyr

– For vår del startet det hele med at biologilæreren kom med en prøve, hvor vi fikk nyss om at det var muligheter for å komme videre i en konkurranse. Det å gå videre så alle på som en ren bonus, forklarer Eline.

– Det var et krav på den første prøven at man måtte få x antall riktige for å komme til neste runde. Jeg fikk 22, og Eline fikk 23, og dermed gikk vi begge to videre, legger Hardy til.

– Så det er Eline som flinkest av dere to?

– Ja selvfølgelig, smiler Las, mens Eline ikke er helt enig.

– Vi er ganske jevne og flinke til å motivere hverandre, sier Eline.

Og hun legger til:

– Las var nok redd for at jeg skulle gå videre, og ikke han. Noe han ofte uttrykte verbalt. Det var nok det beste at vi begge kom videre, og det gir mer motivasjon for oss begge, legger hun til.

Nå er de begge klare for finaleuken i Biologi-OL sammen med 15 andre videregåendeelever. Etter denne finaleuken skal de avlegge en eksamen hvor de fire beste blir belønnet med et litt spesielt utenlandseventyr.

– Vi har tatt den mulige Armenia-turen veldig som det kommer. Fra starten av konkurransen tenkte vi at det var mulig å komme til runde to, men ikke noe særlig lenger enn det, forklarer Las.

– Det er heller ikke før nå, etter at vi har begynt å få gratulasjoner fra familie og venner, at vi har tenkt over at dette kanskje er en litt stor greie, og at vi kanskje er nærmere enn vi har tenkt over, legger Eline til.

Lyst til å studere medisin

– Hva sier klassekameratene om deres innsats i biologiolympiaden?

– Blant våre nære venner er det alltid litt ironiske gratulasjoner, men vi får mye positive tilbakemeldinger, svarer Las.

– Det at hele konkurransen er litt «nørd», har vi også hørt flere ganger. Både Las og jeg har nok blitt stemplet som skoleflinke, men det er jo på ingen måte negativt, legger Eline til.

– Vi er jo med i en slags nerdegjeng, sammen med en tredjemann, som ikke har biologi. Sammen pusher vi hverandre når det kommer til alle skolefagene og har en slags vennlig, intern konkurranse, sier Las.

De gode karakterene er et resultat av internkonkurransen, og både Eline og Las har planer om å bruke dem godt.

– Mye av grunnen til at vi legger ned en god innsats på skolen, er å kunne ha litt å velge i av studier senere. For min del har jeg lyst til å studere medisin. Mennesket og menneskekroppen er blant annet mine favorittdeler innenfor biologifaget, forteller Las.

Bruker vennskapet til å bli best mulig i biologi

– Hvordan er forholdet deres utenfor skoleveggene?

– Jeg misliker henne sterkt, svarer Las med et glimt i øyet, før han legger frem sannheten.

– Nei da, vi er veldig gode venner også utenfor skolen. Vi har jo tross alt kjent hverandre siden dag én.

– Vi har dratt veldig god nytte av vennskapet i forbindelse med konkurransen også. Vi pusher hverandre bra og forbereder oss mye til konkurransen sammen, sier Eline.

– Dere er nå 17 elever som skal bli fire, etter å ha vært 1.102. Dere er jo på en måte en del av en elite?

– Du kan ikke skrive det sånn, at vi er en del av en elite. Det er vi på ingen måte, smiler Las.

– Hvis dere kommer til Armenia da, er dere da en del av en elite?

– Da kan det hende at vi nærmer oss, smiler Eline.

– Jeg ville heller sagt at vi var «veldig nerder», for å være helt ærlig, men det er utrolig morsomt å være med på dette, sier Las.