Gå til sidens hovedinnhold

Ikke ta telefonen om +58 67 49 82 22 ringer

Artikkelen er over 5 år gammel

HURDAL: Svindlerne ringte Ivar Ruud (60) og fortalte at de ringte fra Microsoft i Storbritannia, men han lot seg ikke lure.

Anropet kom fra dette nummeret: +58 67 49 82 22, det hører ikke hjemme i Storbritannia, men i Venezuela, skriver Romerikes Blad.

– Det var en kvinne som ringte og sa at hun var fra Microsoft i Storbritannia. Hun skulle hjelpe meg med å rette opp feil på min pc, forklarer Ruud.

Den pensjonerte forsvarsmannen lot seg ikke lure.

– Jeg syntes det var bemerkelsesverdig god kundebehandling at de skulle ringe en pensjonist i Hurdal klokken ni om morgenen på en lørdag, sier han lattermildt.

Folk kan la seg lure

Grunnen til at Hurdølingen tipset RB om samtalen er at han ville advare om at slike oppringninger skjer.

– Andre kan jo gå fem på. Da har de jo kontroll over pc-en din, i verste fall så kommer de seg inn og får tappet kontoen din.

Kvinnen skal ha forklart at det var noen små justeringer som trengtes på maskinen hans.

– Et helt tydelig forsøk på å komme inn på min datamaskin. Det som var mest bemerkelsesverdig var at hun snakket så dårlig engelsk. Jeg tror til og med min uttale er bedre enn hennes.

Microsoft: – Vi vil aldri ringe kunden

Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad har sett mange av disse svindelforsøkene.

– Akkurat nå har det vært stille en stund, men slike hendelser går i bølgedaler. Det jeg kan si er at vi vil aldri ringe kunden, eneste unntak er hvis kunden har ringt oss og vi ringer opp igjen, forteller Seierstad.

Denne svindelmetoden er velkjent, men det er en enkel måte å unngå svindelen på.

– Ringer de, så legg på eller ikke ta telefonen. De er ute etter å ta kontroll over pc-en din eller få deg til å betale for en tjeneste som de ikke utfører, det skal man aldri gjøre. Ikke oppgi sensitive opplysninger, oppfordrer Seierstad.

Selvopplevd

Seierstad har fått slike oppringninger flere ganger tidligere.

– Jeg har vel opplevd det noen ganger, men siden jeg vet hva det handler om så har jeg oppholdt dem. Det liker de ikke noe særlig, jeg anbefaler derimot kundene til å bare legge på.

I Norge er det en svært liten andel datamaskiner som er infisert av skadelige programvarer.

– Vi har en av verdens minste infeksjonsrater og vi er veldig godt dekket. En undersøkelse viste at mellom 1,5 og 2 promille av alle pc-ene i Norge er infiserte, det er veldig bra.

– Hvorfor er det så lavt?

– Vi har en veldig bra holdning i Norge, man klikker seg ikke inn på suspekte nettsider og man gir ikke ut sensitiv informasjon like lett som i andre land. Mange holdningskampanjer bidrar til å gi nordmenn et sunt nettvett.

Spiller på folks frykt

Mange tar kontakt med Microsoft etter at de har fått en slik oppringing, men det er ingenting å frykte forklarer Seierstad.

– Hvorfor de valgte deg som mål er helt tilfeldig. Alle telefonlister ligger ute og hvis man ikke har gitt de noe informasjon er det ikke farlig. Noen synes det er ubehagelig og det er forståelig, derfor oppfordrer vi alle til å anmelde slike saker.

Slik unngår du svindel

  • Ta ikke telefonen når det er ukjente utenlandske numre.
  • Ikke gi ut sensitiv informasjon.
  • Ikke åpne suspekte nettsider eller mailer.

Har du derimot blitt lurt til å gi fra deg kontrollen over pc-en.

  • Bytt alle passord, også i nettbank og lignende. Ikke bruk de gamle passordene.
  • Kjør antivirusprogram og fjern alt ondsinnet programvare.

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Fredriksstad Blad publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt.

Kommentarer til denne saken