Narkotika lå slengt på gaten

Cédric Luceau fant poser med narkotika liggende på fortauet i Solheimsviken like nedenfor Ny Krohnborg skole.

Cédric Luceau fant poser med narkotika liggende på fortauet i Solheimsviken like nedenfor Ny Krohnborg skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fant amfetamin like ved skole. – Jeg ble skikkelig forbannet, sier Cédric Luceau.

DEL

Rundt klokken 1030 søndag formiddag var Cédric Luceau på vei til åpen hall ved Ny Krohnborg skole med sin sønn (20 md.).

På fortauet i gaten like nedenfor skolen så han plutselig to små poser med hvitt pulver ligge på bakken.

– Jeg stoppet vognen og plukket dem opp. Jeg så med en gang at det sannsynligvis var narkotika, sier han til BA.

Ringte politiet

Like ved lekte to gutter i 10–11 årsalderen, forteller han.

– Det er bare flaks at det var jeg som fant posene med narkotika og ikke barna. Det kunne nok fått store konsekvenser om de av nysgjerrighet hadde smakt på pulveret, sier Luceau.

Disse to posene med det som sannsynligvis er amfetamin fant Cedric Luceau på gaten.

Disse to posene med det som sannsynligvis er amfetamin fant Cedric Luceau på gaten. Foto:

Småbarnsfaren tenkte at han måtte kontakte politiet om funnet.

– Jeg ringte politiet, og de ville jeg skulle komme med stoffet med en gang. Men jeg skulle jo leke med sønnen min, så jeg ventet litt. På vei hjemover igjen traff vi på en patruljebil, og jeg leverte begge posene til dem, forteller han.

To brukerdoser

Førstebetjent Pål Roaldsen ved tyveri- og brannavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon bekrefter at de i går mottok to poser med det som mest sannsynlig er amfetamin.

– Vi har ikke fått analysert det ennå, men det har form, farge og lukt som amfetamin, så det er mest sannsynlig det, sier han til BA.

Det dreier seg om under ett gram av stoffet, rundt to brukerdoser, forklarer han.

– Gjorde det rette

Leder for tyveri- og brannavsnittet Knut Ellertsen sier at Luceau gjorde det rette ved å kontakte politiet.

– Det er ikke bra at narkotika ligger å slenger lett tilgjengelig slik som dette, men det er slikt som skjer fra tid til annen, sier han.

Ellertsen berømmer Luceaus reaksjon på funnet.

– Det er bra at folk som finner narkotika tar vare på det og leverer det inn slik at vi får fjernet det. Det er viktig at man ikke bare legger det fra seg igjen. Det er ikke noen fare for at vi gjør noe med dem som levere inn narkotiske stoffer, så det er bare å melde fra, beroliger han.

– Færre funn

Ifølge Ellertsen blir det ikke gjort noe mer ved funn av små mengder narkotika enn at de registrerer dem og sender stoffet til Kripos for destruering.

– Det er ikke så mye mer å gjøre, for det er ikke flere opplysninger å finne, påpeker han.

Antallet meldinger om funn av narkotika har ifølge Ellertsen gått ned i det siste.

– Jeg har ikke statstikk på det, men vi får færre meldinger nå enn før. Tidligere var det mer narkotika som lå og slang rundt Nygårdsparken og i nærliggende gater, forteller han.

Amfetamin

  • Amfetamin og metamfetamin kan gi en rus med økt lykkefølelse og kritikkløshet, og er blant de mest brukte rusmidlene i verden.
  • Virkninger på hjerte og blodkar gir imidlertid økt risiko for hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser.
  • Amfetamin og metamfetamin er i likhet med blant annet kokain og ecstasy sentralstimulerende stoffer som virker på hjernen og gir økt våkenhet, økt selvfølelse og nedsatt appetitt.
  • Amfetamin og metamfetamin er kjemisk nært beslektet, og virkningene av disse stoffene er svært like.
  • Amfetamin og metamfetamin misbrukes i økende grad over hele verden, og er blant de hyppigst brukte rusmidlene.
  • Samtidig brukes de også i noen land til medisinsk behandling.
  • Det finnes flere hundre amfetaminliknende stoffer.

KILDE: Folkehelseinstituttet

– Skremmende

Franskmannen Cédric Luceau har bodd i Norge i ti år og jobber ved Haukeland sykehus, blant annet med rusavhengige.

Han synes det er urovekkende at noen er så uforsiktige med sterke narkotiske stoffer.

– Tanken på at barn kunne fått tak i dette stoffet skremmer meg. Jeg synes også at politiet og myndighetene i Norge gjør for lite for å stoppe narkotikaproblemene. Min kjæreste og jeg elsker Bergen, men om ikke rusproblemene i byen blir bedre, vurderer vi å flytte når sønnen vår blir større, sier Luceau.

– Ikke spesielt giftig

Ifølge overlege ved avdeling for rettstoksikologisk fortolkning ved Folkehelseinstituttet Marianne Arnestad anses ikke amfetamin å være et spesielt giftig stoff.

– Barn som inntar amfetamin ville fått den samme effekten som voksne, økt våkenhet og energi og økt kritikkløshet, så de ville blitt ruset, sier hun.

Hun understreker at amfetamin har uheldige virkninger på hjerte og blodkar som gir imidlertid økt risiko for hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser.

– Så det kunne absolutt vært farlig å få i seg. Det er ikke anbefalt selv om det brukes i mindre konsentrasjoner i noen medisiner mot ADHD for barn, sier overlege Marianne Arnestad ved Folkehelseinstituttet.

----------------------------

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Fredriksstad Blad publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt

Artikkeltags