Malin Mevåg (23) har alltid hatt høye ambisjoner. Hun ønsket å bli lege og jobbet derfor hardt på videregående for å få gode karakterer, skriver Nordlys.  

Da hun skulle velge videre utdanning hadde hun medisin som førstevalg. På andre plass valgte hun tannlege, ettersom hun visste at det var lettere å komme inn på tannlege enn legestudiet.

Så, samme dag som søknadsfristen gikk ut, byttet hun plutselig og satte tannlege som førstevalg.

- Det var et veldig spontant valg, og jeg ble nok litt påvirket av folk som fortalte meg at som tannlege tjente man godt, i tillegg til at man hadde behagelig arbeidstid.  I ettertid var jeg imidlertid svært usikker på om jeg hadde gjort det riktige valget.

Vanskelig valg

Det første året var det felles forelesninger for de som studerte medisin og tannlege. Mevåg fant seg raskt til rette. Fagene var interessante og hun fikk mange venner.

Da det andre året begynte ble tannlegestudentene skilt fra medisinstudentene. Fagene var nå mer spesialiserte mot tannlege-yrket, og Mevåg merket med en gang at noe var galt.

- Jeg kjente at det ikke var dette jeg ville gjøre. Det føltes rett og slett ikke riktig.

Mevåg begynte å lure på om det egentlig var tannlege hun ville bli. Til slutt kom hun frem til at svaret var nei. Hun tok først ut permisjon, før hun sluttet på helt studiet.  Mens èn av fire bytter studie på Universitet i Oslo, er dette mer unormalt på UiT. I en rapport i 2011 står det at kun 1 prosent av studentene ved universitetet i Tromsø bytter studieretning.

Å slutte mitt i et studieløp er ikke alltid en lett avgjørelse. Det kan Mevåg skrive under på.

- Jeg skjønte at det var et viktig og stort valg som påvirket fremtiden min. Men jeg hadde tenkt meg godt om og var sikker.

Vokste i jobben

Ettersom dagene ikke lenger var fyllt opp av skole, bestemte Mevåg seg for å begynne å jobbe. Ved en tilfeldighet fikk hun jobb i omsorgstjenesten i Tromsø. Hun ville spare til reising, og tok derfor mange vakter. Etter hvert forsto Mevåg at hun likte jobben som omsorgspleier svært godt.

- Jeg følte jeg vokste i jobben. Samtidig likte jeg arbeidsoppgavene. Jeg satte pris på å hjelpe pasientene, snakke med dem, stelle, dusje, følge dem til legen, gi medisiner, sprøyter, trøste dem, lage mat, og være sammen med dem.

Hun begynte da å tenke på om det var sykepleier hun burde bli. Da hun snakket med folk rundt seg fikk hun høre ting som: «Hvorfor bli sykepleier når du du kan få bedre lønn og bedre arbeidstid som lege eller tannlege?».

- Jeg hørte på det de sa, men forrige gang hadde jeg valgt ut i fra lønn og arbeidstid, og det ble ikke riktig. Denne gangen ville jeg følge følelsene mine.

Hennes inntrykk var at man som sykepleier hadde mer daglig kontakt med pasientene enn legene. Det var det hun ønsket. Høsten 2014 begynte hun på sykepleierutdanningen på UiT.

- Jeg kjente med en gang at det var riktig for meg. Det er dette jeg har lyst å gjøre.

- Passet ikke for meg

Denne uken skrev hun et innlegg på bloggen sin om utdanningsvalget. I innlegget skriver 23-åringen:

«Jeg vet at jeg har valgt en slitsom og utfordrende jobb. Også en jobb med mye ansvar. Jeg vet at jeg har valgt en jobb der jeg kanskje må jobbe mange nattevakter, kveldsvakt på julaften, jobbe hele påsken og 17. mai. Jeg er fullstendig klar over dette. Men jeg har ikke valgt denne jobben fordi det er god lønn eller god arbeidstid. Jeg har valgt den fordi jeg vil jobbe nærmere mennesker.»

Videre skriver hun at det ikke er lønnen som gjør jobben god.

«Hvis jeg kan gjøre en forskjell for pasientene, og kanskje få fram et smil og litt glede i en vanskelig tid, så er det mer viktig for meg enn å ha skyhøy lønn og god arbeidstid. Da har jeg verdens beste jobb og det er det som betyr noe for meg. Derfor vil jeg bli sykepleier!»

Teksten hennes har blitt delt mye på sosiale meder, og Mevåg forteller at mange har kontaktet henne og fortalte at de likte den.

- Finn ut hva som er viktig

De kommende månedene tar mange ungdommer viktig valg om hva de skal studere. Mevåg har ett råd til dem: 

- Man må gjerne ta i mot råd, men valget må man ta på egenhånd. Du må se for det at du skal bruke mange timer, hver dag, hele året på det yrket du velger. Da må man kjenne godt etter og finne ut hva som er viktig. Noen ganger er det ikke god arbeidstid og høy lønn som er det viktigste. Det viste seg at det ikke var det viktigste for meg.

- Alle egner seg for noe

Om du føler at du har valgt feil utdanning, er det ingen skam å snu. Det forteller Mette Manus til Studenttorget. Hun har over 20 års erfaring innen karriereveiledning og er daglig leder i Manus Motivasjon. Manus mener det ikke noe poeng i å presse seg igjennom et studium man ikke liker, kun for å ende opp med en jobb man ikke vil trives med. 

- Det går mange studenter år etter år som bare gjemmer seg bort fordi de ikke vet hva de skal gjøre etterpå. De utsetter eksamener og blir drivere. Da er det bedre å kutte ut og prøve å finne ut hva du egner deg til, for alle egner seg til noe, sier hun.

Tips for å velge studium

1. Velg noe du interesserer deg for

2. Ta hensyn til egenskaper og ferdigheter

3. Finn mest mulig informasjon om utdanninger og yrker du vurderer.

4. Vurdér jobbmulighetene innenfor yrket du velger

5. Dersom lønn er viktig for deg, bør du sjekke forventet lønn før du velger utdanning.

6. Sammenlign studiesteder, og velg det som passer deg best.

7. Vurder muligheter for videreutdanning

8. Kjenn etter hva som føles riktig for deg, og ikke la deg påvirke av hva andre ønsker du skal gjøre.

9. Det er lov å ombestemme seg

10. Tenk stort og tenk fritt. I dine villeste drømmer, hva vil du helst bli

Kilde: Ung.no, Utdanning.no, Studenttorget, Velg Riktig

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Fredriksstad Blad publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt.